Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ny nedlukning: A-kasse sætter spørgsmålstegn ved krav til jobsøgning

Billede af Jobcenter

© Foto: Michael Bothager/MIBO/Ritzau Scanpix

Corona
Del artikel:

Ledige har fået dagpengeperioden forlænget, men kravet til jobsøgning består.

Et flertal i Folketinget forlængede i midten af december dagpengeperioden med to måneder for de ledige, der opbruger deres dagpengeret mellem 1. november 2020 og 1. november 2021

Samtidig blev det besluttet, at ledige ikke kan komme i praktik, få løntilskud eller nyttejob frem til slutningen af januar.

I modsætning til i foråret, hvor Danmark sidst lukkede ned, skal ledige fortsat være aktivt jobsøgende, deltage i samtaler og dokumentere deres jobsøgning overfor a-kasse og jobcenter.  

Og de krav bør man overveje at lempe, mener Per Clausen, formand for Magistrenes A-kasse (MA).  

”Det er godt, at man har sat dagpengeuret i stå i to måneder. Det er fornuftigt, fordi mulighederne på arbejdsmarkedet er blevet stærkt reduceret", siger han.

"Men man bør samtidig overveje at skrue på kravet til jobsøgning, så det reelt suspenderes, fordi den aktuelle situation ligner den, vi havde i foråret. Men det afgørende er, at man har sat dagpengeuret i stå”, siger Per Clausen.

Baggrunden for kravet om fortsat jobsøgning er, at der fortsat er ledige job. Og man er ikke fritaget for at søge job uden for sit fagområde.

Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, peger på, at der ikke er krav om at søge et fast antal job.

”For at være aktivt jobsøgende skal man søge et rimeligt antal job i forhold til de job, der er. Og der er ikke noget fast antal. Det er noget, a-kasserne og den enkelte bliver enige om”, siger han.

Al kontakt mellem ledige og a-kasserne foregår lige nu digitalt, og det bør gøres permanent, mener Per Clausen.

”Erfaringerne er faktisk ret gode, så det synes jeg bestemt, man skal videreføre. Vi må så selv finde ud af hvordan vi skruer tilbuddene sammen, så de bliver attraktive for flest muligt, men i hvert fald når det gælder samtaler mellem sagsbehandlere og ledige, ser jeg intet behov for personligt fremmøde, hvis dem, der bor uden for de store universitetsbyer, kan spare tid på transport”, siger han.