Vil du læse mere om professionshøjskoler og erhvervsakademier?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver nyt om professionshøjskoler og erhvervsakademier
Akademikerbladet
DM Professionshøjskoler skrev i marts om det private, men fuldt offentligt finansierede læreruddannelsesinitiativ, der vil have fokus på åndsfrihed og dannelse. Bliver uddannelsen placeret i Herning, kan det blive enden på VIA's små udbud i Vestjylland, frygter VIA's uddannelsesdekan. © Illustration: Jenz Koudahl.
I dag skal Uddannelses- og Forskningsudvalget beslutte, om en ny privat læreruddannelse skal ligge i Herning. Sker det, må VIA måske dreje nøglen om i Nørre Nissum og Skive, der i forvejen har mange tomme studiepladser, advarer dekan.
I dag skal Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg beslutte, om der til næste år skal åbne en ny, privat læreruddannelse for 70 studerende i et område, som i forvejen har 315 tomme studiepladser.
Bliver udbuddet en realitet, må professionshøjskolen VIA måske dreje nøglen om i både Nørre Nissum og Skive. Det vurderer Elsebeth Jensen, der er uddannelsesdekan i VIA.
"Det vil betyde, at man i store dele af regionen om nogle år primært skal rekruttere lærere fra en privat uddannelse med en ideologisk overbygning", siger Elsebeth Jensen.
Der er ikke brug for flere læreruddannelser i Midt- og Vestjylland, mener VIA's dekan.
Hun underbygger det med en opgørelse fra VIA, hvoraf det fremgår, at kun hver 3. studieplads er besat i Nørre Nissum og Holstebro, mens det i Skive bare er hver fjerde:
Sammen med VIA's rektor får Elsebeth Jensen i dag tirsdag den 14. december mulighed for at fremføre sine forbehold, når hun får foretræde for Uddannelses- og Forskningsudvalget.
"Hvis man virkelig vil have succes med en konkurrerende læreruddannelse, bør man placere den i en af de store byer. Det er meget vanskeligt at se ideen i at placere et nyt udbud i netop Herning, når vi ikke engang kan fylde de uddannelser, vi har i dag", siger Elsebeth Jensen.
Så sent som i 2020 måtte VIA opgive at etablere en uddannelsesstation i Randers på grund af for lav søgning. Også Silkeborg, som traditionelt er et populært læreruddannelsessted, kæmper med vigende optag. Som det fremgår at tabellen er der 76 tomme pladser i Silkeborg i dag.
”Det er voldsomt kritisabelt, at politikerne er klar til at oprette et kompetencegivende eksperiment til 29 millioner om året ved fuldt optag, samtidig med at VIA kæmper for at opretholde kvaliteten i de små dyre udbud i regionen”, siger Elsebeth Jensen.
Den private læreruddannelse blev vedtaget i marts af et flertal uden om regeringen og forventer at optage 70 studerende om året fra sommeren 2023.
Institutionen vil få samme statslige tilskud som den ordinære læreruddannelse.
I forbindelse med vedtagelsen blev det samtidig besluttet, at placeringen af det private udbud skulle ske efter en form for udbudsproces, hvor lokale initiativtagere kunne stille forslag. Men det eneste forslag, som er på bordet i dag i Uddannelses- og Forskningsudvalget, ligger placeret i Herning.
”Det har været en underligt lukket proces. Og grundlaget for det forslag, der ligger, er meget ukonkret og tyndt. Derfor håber jeg virkelig, at politikerne vil lytte til vores argumenter i dag,” siger Elsebeth Jensen.
VIA kan klamre sig til et lille halmstrå. For da uddannelsen blev vedtaget i marts var det et krav fra De Radikales Marianne Jelved, at den ikke skulle ligge i Herning.
Det er ganske enkelt usagligt, at en tilfældig sammenstimling af mennesker på forhånd kan skrive en konklusion på, hvilken uddannelse vi skal have, og hvor den skal liggeIda Auken, uddannelsesordfører (S)
Hvorvidt de Radikale står fast på den udmelding, har det ikke været muligt at få en forhåndsmelding om. Til gengæld kan VIA regne med opbakning fra Socialdemokraterne. Det skriver ordfører Ida Auken i en mail til Akademikerbladet.
"Opretter man hovedløst en ny uddannelse uden at have gjort sit forarbejde i et områder, hvor det i forvejen er en udfordring at tiltrække studerende, risikerer egnens gode traditionsrige uddannelser at blive kvalt. Derfor mener vi fortsat, at det er en dårlig idé at oprette en uddannelse uden om de prækvalifikationer, som alle andre udbud skal igennem", forklarer Ida Auken.
Forslaget er et markant brud med den måde, vi normalt fører uddannelsespolitik på i Danmark, mener hun.
"Det er ganske enkelt usagligt, at en tilfældig sammenstimling af mennesker på forhånd kan skrive en konklusion på, hvilken uddannelse vi skal have, og hvor den skal ligge", påpeger Ida Auken.
Hun mener i det hele taget ikke, at der er behov for et fraktioneret virvar af private læreruddannelser.
"Det er tværtimod en stor styrke, at vi har en stærk fælles læreruddannelse, som giver plads til lokale toninger", lyder det fra S´uddannelsesordfører.