Forstå de nye regler: Du kan miste jobbet, hvis du nægter at vise coronapas
En hastelov betyder, at arbejdsgivere kan stille krav om, at medarbejderne kan fremvise gyldigt coronapas - så længe der er en saglig grund, og covid-19 anses for at være en samfundskritisk sygdom.
Med genindførslen af restriktioner kan arbejdsgivere kræve fremvisning af coronapas og testresultat af deres ansatte for at møde på jobbet, så længe corona er en samfundskritisk sygdom.
I sidste uge blev der hastevedtaget ny lov, som trådte i kraft allerede fra midnat fredag den 26. november. Nu kan arbejdsgivere kræve, at ansatte fremviser coronapas og testresultat for covid-19.
Restriktionerne i hasteloven skal hindre den stigende covid-19 smittespredning blandt ansatte på danske arbejdspladser. Formand for DM, Camilla Gregersen, støtter op om kravet, fordi vi desværre stadig er i en situation, hvor vi står med store udfordringer i forhold til at begrænse smittespredningen i samfundet, siger hun.
”Vi bakker derfor op om, at ledelser og medarbejdere skal være med til at løfte denne opgave på arbejdspladserne – og at det skal være sikkert at gå på arbejde”, siger Camilla Gregersen.
Hos DM opfordrer man til, at ledelserne inddrager medarbejderne i, hvad der er den rigtige løsning, og at man passer på at bevare tilliden mellem alle på arbejdspladsen.
”Samtidig opfordrer jeg arbejdsgiverne til at udvise fleksibilitet og forståelse for de ansatte, som skal tage sig af hjemsendte børn denne vinter”, siger DM’s formand.
Loven, som blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, giver arbejdsgivere adgang til at pålægge ansatte at forevise coronapas, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Derudover genindføres de regler, der gav arbejdsgivere adgang til at pålægge ansatte at blive testet for covid-19 og at blive oplyst om testens resultat. Desuden genindførtes mundbindet fra mandag den 29. november for personer over 15 år på en række områder - foreløbigt frem til og med den 10. december.
Kravet om at fremvise coronapas gælder blandet andet på uddannelser og sprogcentre, restauranter og natteliv, kultur og forlystelser og for liberale serviceerhverv med personlig kontakt. Men altså også både offentlige og private arbejdsgivere kan kræve coronapas af sine ansatte og fremvisning af testresultat for smitte med covid-19.
Efterspørger gratis adgang til selvtest
Arbejdsgivere kan med henvisning til loven pålægge deres medarbejdere hurtigst muligt at blive testet for COVID-19, og at medarbejderne oplyser om resultatet af testen.
Der dog også en række spilleregler, som arbejdsgiveren skal dog overholde. Bl.a. skal virksomheden først skriftligt sagligt begrunde sit krav om testning over for de ansatte og desuden sørge for, at testningen så vidt muligt foretages i arbejdstiden.
Netop spørgsmålet om test kan skabe problemer. Arbejdsgiverorganisationen DI, som organiserer over 18.700 virksomheder, ønsker således at give virksomheder adgang til gratis selvtest. Det skal bl.a. kunne få færdigvaccinerede ud af testkøerne, som risikerer at vokse sig lange.
Det kan nemlig tage flere dage at få en testtid via coronaprover.dk, og med de nye restriktioner kommer der ekstra stort pres på testcentrene.
”I DI mener vi, at det skal være muligt at få en gratis selvtest på arbejdspladser, universiteter, skoler eller derhjemme. Det vil gøre det både nemmere og hurtigere for den enkelte at blive testet samtidig med, at det vil være med til at holde smitten nede. På den måde undgår vi forhåbentlig yderligere restriktioner og tager noget af det pres på testcentrene, som man i øjeblikket oplever”, siger kommunikationsdirektør Morten Høyer.
I dag er cirka hver tredje coronasmittede uden symptomer, og dermed vil selvtest også kunne hjælpe til at bremse smitten, argumenterer han.
”Selvtest kan være med til at finde coronatilfælde hos personer, der i øvrigt ikke har symptomer, men stadig kan bringe smitten videre. Det kunne f.eks. være inden julefrokosten eller en anden deltagelse i et indendørs arrangement med mange deltagere. Dermed vil vi finde flere smittede og undgå, at de smitter andre”, siger DI-direktøren.
Uden coronapas eller test kan du miste jobbet
Men hvilke krav og rettigheder er arbejdstagere egentlig underlagt med de nye restriktioner? Og hvor meget kan ledelsen egentlig forlange, når det gælder coronapas og test for at møde på arbejde?
”Hvis man som ansat ikke vil lade sig teste efter et pålæg fra arbejdsgiver i overensstemmelse med loven, så kan man risikere ansættelsesretlige konsekvenser, hvis man skriftligt er blevet oplyst om det på forhånd. Hvis man er i en svær situation, kan man altid ringe til DM og få hjælp”, siger forhandlingskonsulent i DM Lise Ryberg Hofmann.
Hun understreger, at kravene til at vise coronapas kun bør opretholdes, så længe loven er gyldig. Loven ophæves igen den 11. december 2021, men gyldigheden kan forlænges af beskæftigelsesministeren frem til 31. december 2022.
Men skal man så vise coronapas for at kunne deltage i julefrokosten på jobbet? Er den i fare hvis man ikke er vaccineret?
”Hvis der er tale om julefrokoster, som er placeret i arbejdstiden, og hvor der er mødepligt, er situationen omfattet af loven på samme måde som i enhver anden arbejdssituation. Det betyder, at arbejdsgiver godt kan stille krav om gyldigt coronapas og/eller en test, hvis det foregår i overensstemmelse med lovens krav”, siger Lise Ryberg Hoffmann.
Hvilke krav og regler gælder så, hvis julefrokosten holdes uden for arbejdstiden?
”Hvis julefrokosten er et frivilligt arrangement, som er placeret uden for arbejdstiden, er der som udgangspunkt ikke tale om en situation, som er omfattet af loven, men arbejdsgiver vil fortsat kunne stille krav om coronapas og/eller en test, hvis den ansatte ønsker at deltage”, siger Lise Ryberg Hoffmann.
Råd og vejledning om coronasmitte på jobbet
DM har samlet en række råd og vejledninger, når det gælder coronasmitte og arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Læs mere her