Dansk Magisterforening

Pensionskasse: Vores ansvar at lave modpres til overbetalte topchefer

Investeringschef hos AkademikerPension tror på, at topledelsers lønningsaftaler bliver mere transparente i fremtiden. © Foto: Büro Jantzen

Del artikel:

AkademikerPension vil blive ved med at stemme nej til topchefers lønrapporter i håbet om at skabe mere transparens for medlemmerne.

Det har ikke haft den store effekt, at AkademikerPension har stemt nej til 18 ud af 28 lønningsrapporter i de private virksomheder, de investerer i, mener lektor, ph.d. og advokat ved Copenhagen Business School, Caspar Rose.

Investeringschef i AkademikerPension, Anders Schelde, er dog ked af, hvis medlemmerne tror, at det ikke har nogen effekt overhovedet.

”Vi bruger rigtig meget tid på det her. Vi er godt klar over, at det ikke er en ændring, der sker fra den en dag til den anden”, siger Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension.

Det er hans klare overbevisning, at deres stillingtagen nytter noget, og nok skal gøre en forskel på lang sigt.

”Topcheflønninger er steget meget i Danmark og Europa, men i USA og til dels Storbritannien er de stukket helt af. Der skulle vi nødig ende, så vi føler, at vi har et ansvar for lave et modpres, så godt vi nu kan til det”, siger han.

Vi bruger rigtig meget tid på det her. Vi er godt klar over, at det ikke er en ændring, der sker fra den en dag til den anden

Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension

Jo højere bonusser, jo større risikovillighed

Som følge af et nyt EU-direktiv kan investorer i private virksomheder nu stemme nej til topchefernes grundløn, vederlag og bonus.

Men selvom AkademikerPension har stemt nej til 18 ud af 28 aflønningspakker hos de firmaer, de investerer i, er alle lønpakker alligevel blevet vedtaget, da flertallet af aktionærerne i virksomhederne har været enige.

Anders Schelde ser en tendens til, at topchefer får større bonusser skrevet ind i deres lønrapporter. Det skaber en højere risikovillighed i jagten på bonussen, hvilket AkademikerPension ikke er interesseret i, da det hurtigere kan gå galt.

”Hvis ikke man rammer balancen i, hvad chefen er værd, og hvilken værdi de skaber for virksomheden, kan det skade virksomheden indadtil og udadtil”, forklarer han og fortsætter:  

”Det er vores forpligtelse at varetage vores medlemmers penge ansvarligt”, siger Anders Schelde, der har det klare indtryk, at pensionskassens medlemmer netop ønsker transparens i de virksomheder, deres penge bliver investeret i.