DF: Ministeren må ud af busken i sag om ulovligt uddannelsesgebyr
"De her unge er blevet behandlet dårligt, men VIA undsiger sig ansvaret. Nu må ministeren ud af busken," mener Jens Henrik Thulesen Dahl.
Forskningsministeren skylder tidligere studerende på animationsskolen i Viborg svar på, om de får et ulovligt opkrævet uddannelsesgebyr retur, mener DF.
Flere hundrede tidligere studerende ved VIA’s animationsuddannelser har endnu ikke fået afklaring på, om de kan få de op imod 90.000 kroner retur, som animationsskolen opkrævede ulovligt i form af et månedligt materialegebyr igennem 12 år.
Nu har Dansk Folkepartis ordfører på uddannelsesområdet mistet tålmodigheden:
”De her unge er blevet behandlet dårligt og har ventet længe på en udmelding fra Uddannelses- og forskningsministeren. VIA selv undsagt sig ansvaret for at betale de ulovligt opkrævede penge tilbage, så nu er det op til Ane Halsboe-Jørgensen, hvad der skal ske”, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
2200-2300 i gebyr hver måned
DF'eren har derfor stillet en række spørgsmål via udvalget for Uddannelse og Forskning, og beder blandt andet ministeren om at redegøre for, hvordan det overhovedet kunne lade sig gøre, at en ordinær, su-berettiget professionsuddannelse gennem 12 år kunne slippe afsted med at opkræve et uddannelsesgebyr, der løb op i 2200-2300 kroner om måneden per studerende.
”VIA skylder de tidligere studerende et millionbeløb. Har der ikke været hjemmel til at opkræve gebyret - og det har VIA jo sådan set erkendt, er tilfældet - så skal hver en krone principielt betales tilbage,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Det er væsentligt at få afdækket, hvordan det kan gå til, at en uddannelsesinstitution som VIA i 17 år kan overse en gebyrpraksis, som er ulovligJens Henrik Thulesen Dahl, DF
Sagen om de ulovlige materialegebyrer på Animationsskolen i Viborg blev første gang omtalt i Akademikerbladet i november sidste år. Her kaldte eksperter beløbet for ’eksorbitant højt’ og ’brugerbetaling ad bagvejen’.
I december bad Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om en redegørelse fra Professionshøjskolen VIA, som animationsuddannelserne hører under.
I redegørelsen, som ministeriet modtog i januar, erkender VIA, at der ikke har været lovhjemmel til at opkræve materialegebyret. I samme redegørelse bekræftede VIA, at man nu har ændret praksis, så gebyrerne til fx leje af udstyr bliver frivillige. Samtidig får de studerende får større gennemsigtighed omkring, hvad det præcist er, de betaler for.
Vi skal kunne have tillid
Men dermed er sagen langt fra afsluttet, mener DF's ordfører.
”Det er væsentligt at få afdækket, hvordan det kan gå til, at en uddannelsesinstitution som VIA i 17 år kan overse en gebyrpraksis, som er ulovlig. Vi skal kunne have tillid til, at både VIA og alle andre holder sig inden for de rammer, der er besluttet for gratis, ordinær uddannelse” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Ministeriet oplyser til Akademikerbladet, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fortsat er i gang med at behandle sagen, og at ministeren derfor ikke pt kan besvare spørgsmål om TAW.