Virksomhed: Du får 2000 i bonus, hvis du cykler på arbejde
13 medarbejdere i VM TARM har allerede cyklet 100 dage siden oktober og optjent den første cykelbonus. © Foto: VM Tarm
En lønbonus for at cykle eller gå på job skal tilskynde 230 ansatte i VM Tarm til at lade bilen stå i garagen. Målet er at øge medarbejdernes sundhed og mindske klimabelastningen, siger direktøren.
Lad bilen stå, tag cyklen eller gå på job - og få en lønbonus på 2000 kroner ved årets udgang.
Det tilbud har 230 ansatte fået af deres arbejdsgiver tankvognsproducenten VM Tarm, der holder til i Vestjylland.
Ifølge virksomhedens administrerende direktør Holger Ross Lauritzen vil bonussen i fremtiden blive udbetalt til medarbejdere, der går eller cykler på arbejde 100 gange i løbet af et år eller samlet set cykler så mange gange til og fra arbejde, at de har tilbagelagt mindst 300 kilometer.
”Vi har været i gang siden oktober, og det er blevet godt modtaget. Der går lidt mere sport i at komme i cykelsadlen, når der også er et økonomisk incitament. Pt. har 13 nået målet, så det kan godt gå hen og blive en pebret ordning, inden året er omme”, siger Holger Ross Lauritsen.
Borgerforslag om skattefrihed til bonus
Ideen er opstået, fordi VM Tarm har en strategi om at koble sig på FN's verdensmål.
”Bæredygtighed er centralt i alt, hvad vi gør i virksomheden, både når det handler om vores arbejdsmiljø og om vores produktion af tankvogne. Cykelbonussen arbejder for to verdensmål på én og samme tid: Øget sundhed og trivsel samt en mindsket CO2-udledning”, forklarer Holger Ross Lauritzen.
Jeg har fremsat et borgerforslag om, at cykelbonusser skal være skattefrieHolger Ross Lauritsen, administrerende direktør VM Tarm.
For direktøren hænger indsatsen sammen med virksomhedens fremtid.
”Vi er her ikke som tankvognsproducent om 20 år, hvis vi ikke arbejder bæredygtighed ind i alle dele af vores virksomhed. Det er også en forudsætning, hvis vi skal kunne konkurrere om at tiltrække de dygtigste medarbejdere”, vurderer han.
For direktøren stopper det ikke ved hans egen virksomhed.
”Jeg har fremsat et borgerforslag om, at cykelbonusser skal være skattefrie. På den måde bliver der mere til medarbejderne samtidig med, at staten kan give et bidrag til folkesundheden”, siger Holger Ross Lauritsen.
Sverige og Belgien har bonusser allerede
Belgien har allerede en ordning, hvor staten skattefritager godtgørelser til ansatte, der cykler på arbejde.
I 2018 modtog næsten 550.000 belgiere godtgørelsen. Det var 33 procent flere end i 2016, hvor 432.000 fik penge for at cykle.
Ifølge avisen Brussels Times cyklede den belgiske arbejdsstyrke i alt 627 millioner kilometer og hver cyklist fik i gennemsnit 252 euro i bonus.
Også svenske lønmodtagere kan opnå et skattefrit fradrag på op til 5000 kroner, hvis de deltager i aktiviteter som deres arbejdsplads har taget initiativ til.
Aktiviteterne kan både omfatte motion – fx adgang til et fitnesscenter eller andre trivselsfremmende sysler, som fx sportsfiskeri eller agility.
Direktøren har en ph.d. i demokratihistorie
At VM Tarm tidligt begyndte at arbejde konkret med verdensmål og medarbejdertrivsel tilskriver tankvognsdirektøren ikke mindst sin uddannelsesbaggrund.
Han læste filosofi i Paris og har desuden en ph.d. i demokratihistorie fra Aarhus Universitet.
”Jeg har beskæftiget mig indgående med politik og samfund på et dybt teoretisk niveau. Nu synes jeg, det er sjovt at forsøge at omsætte teorierne til praksis”, forklarer han.
Det er kun seks år siden, at herningenseren overtog familievirksomheden i Tarm, der blev startet af hans farfar.
”I dag er jeg både ejer og administrerende direktør. Så er der heldigvis ikke så langt fra tanke til handling”, fastslår han.