Godt nyt for ledige akademikere: Nu er der rekordmange job at søge
Sundhedskrisen er langt fra overstået, men på jobmarkedet begynder det at lysne. © Foto: Henrik Pyndt Sørensen/Ritzau Scanpix
Der er over 30.000 ledige stillinger på Jobnet, og der kommer flere til. "Virksomheder og organisationer søger akademiske medarbejdere over en bred kam", siger direktøren for Jobindex.
Sundhedskrisen er langt fra overstået, men på jobmarkedet begynder det at lysne. Det viser tal fra Danmarks Statistik, Jobnet og jobsøgemaskinen Jobindex.
I den næstsidste uge af april blev 8623 nye stillinger slået op på Jobnet, som er jobcentrenes platform for ledige.
I alt er der nu over 30.000 job at søge. Det er godt 75 procent flere, end der i gennemsnit var opslået i samme periode i årene 2015-2019.
Også jobsøgemaskinen Jobindex.dk kan notere et betydeligt boom i virksomheders og organisationers rekruttering af nye medarbejdere. Antallet af jobannoncer ligger lige nu 30 procent over niveauet fra før krisen, og det har det gjort siden marts.
Noget at søge for alle
Det rekordhøje antal ledige stillinger er ikke mindst godt nyt for akademikere, der er på jobjagt. Det siger Kaare Danielsen, der er direktør i Jobindex.
Det er især de private virksomheder, der i stort omfang slår stillinger op. I det offentlige bliver antallet af jobannoncer trukket lidt op af sundhedssektoren, siger han.
"Den store historie er, at virksomheder og organisationer søger akademiske medarbejdere over en bred kam,” siger Kaare Danielsen.
Generelt er der en stigende efterspørgsel på akademisk arbejdskraft og noget at søge for alleKaare Danielsen, Jobindex
IT-branchen topper med det højeste antal ledige stillinger på Jobindex nogensinde.
”Programmører, cand.scient’er og ingeniører er i høj kurs, men generelt er der en stigende efterspørgsel på akademisk arbejdskraft og noget at søge for alle”, siger Kaare Danielsen.
Der er penge derude - og travlhed
En del af forklaringen på det rekordhøje antal jobannoncer skyldes de mange rokader, som corona-krisen har udløst på arbejdsmarkedet.
Det siger karriererådgiver i Magistrenes A-kasse, Pia Knudsen.
”De jobsøgende, jeg møder, kommer fra virksomheder, der skilte sig af med ansatte i løbet af pandemien, eller fra kultur- og eventbranchen, der helt lukkede helt ned. Andre har haft tid til at genoverveje deres arbejdsliv, da samfundet blev sat på pause”, siger Pia Knudsen.
I dag har a-kassen 1000 flere jobsøgende medlemmer end for et år siden.
”Men vi ser en klar tendens til, at de kommer hurtigt i job igen. Halvdelen finder arbejde ved at søge uopfordret. Men det har været vanskeligt at opdyrke nye kontakter under coronaen og nærmest umuligt få en praktik op at stå. Alt det bliver lettere, når genåbningen tager fart”, forklarer karriererådgiveren.
At digitale kompetencer er endnu mere efterspurgte i dag end for bare et år siden, kan hun også skrive under på.
”Vi handler online, underviser online og går til CPH:DOX online. Der er penge derude - og travlhed. Det kommer til at slå igennem på MA's ledighedsstatistikker, når vi kommer lidt længere hen på sæsonen,” vurderer Pia Knudsen.
En god realtidsindikator
Også Kaare Danielsen fra Jobindex forventer, at boomet på annoncemarkedet snart kan aflæses i ledighedsstatistikkerne.
”Ligesom fx omsætning i detailhandlen er stigningen på Jobnet og Jobindex en god realtidsindikator på, at vi nærmer os en ende på sundhedskrisen. I 2007 kunne vi også se på nedgangen i jobannoncer, at noget var helt galt i nogle måneder, før det gik op for økonomer og politikere, at finanskrisen var en realitet", siger Kaare Danielsen.
"Alt i alt er der tegn på, at det lysner nu".
Få et gratis kursus i jobsøgning
DM udbyder en række kurser i jobsøgning for medlemmer. Find dem her.