Flere end 1.000 lærerstuderende i Odense sendt hjem
Der er travlt i testcenteret i Odense, efter at mindst 35 lærerstuderende er blevet testet positive for corona siden weekenden. Nu er mere end 1000 studerende blevet sendt hjem. © Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
På grund af et COVID-19 smitteudbrud på læreruddannelsen på UCL Erhvervsakademi i Odense er mere end 1000 studerende sendt hjem og skal de næste 14 dage undervises online. Selvom hjemsendelsen er forståelig, er det bestemt ikke belejligt, påpeger undervisernes tillidsrepræsentant.
Mere end 1000 lærerstuderende skal de næste 14 dage undervises online. De er nemlig blevet sendt hjem af ledelsen på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense efter et COVID-19 smitteudbrud blandt de studerende.
I går blev der konstateret 14 smittede på skolen, og det betød, at 126 studerende fra de smittedes hold blev hjemsendt. Men allerede nu er smittetallet steget til mindst 35, og derfor er samtlige studerende i dag blevet bedt om at blive hjemme for at undgå yderligere smittespredning.
”Det er rigtig alvorligt. Jeg er meget ked af det på de smittedes vegne, og jeg synes, at det er en meget, meget uheldig udvikling”, siger rektor på UCL Jens Mejer Pedersen til TV2 Fyn.
Rektor fortæller, at alle de smittede er fra læreruddannelsen.
Det er forholdsvis tidskrævende at skulle lægge undervisningsplanerne omJesper Zimmer Wrang
Ubelejlig omlægning
Underviserne på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole er også påvirkede af de stigende smittetal, fortæller Jesper Zimmer Wrang, der er tillidsrepræsentant ved læreruddannelsen på UCL Odense.
”Der er kolleger, som er bekymrede over de seneste dages udvikling. I forhold til denne bekymring er det isoleret set fornuftigt, at alle de lærerstuderende nu er sendt hjem”, siger Jesper Zimmer Wrang.
Han påpeger, at undervisningen på UCL dette semester allerede er planlagt efter 50 procent digital undervisning og 50 procent fysisk fremmøde, og at underviserne oven på de seneste måneders coronakrise har været påpasselige med at holde for mange fysiske møder.
Men nu er alle undervisere og studerende på læreruddannelsen altså sendt hjem, og selvom det er forståeligt, så er det bestemt ikke belejligt, siger han.
”Det er bestemt problematisk. For det første skaber det et pres, at de didaktiske planer som underviserne har gennemtænkt og lagt vælter. Og for det andet kan det også vise sig at blive problematisk i forhold til, hvor meget arbejde vi nu skal bruge på omlægning til digital undervisning”.
En del undervisning kan ifølge Jesper Zimmer Wrang bliver svært overhovedet at gennemføre digitalt. Det drejer sig om undervisning i fag som for eksempel billedkunst, fysik og kemi, hvor de studerende nu ikke har adgang til uddannelsens forskellige værksteder.
”Det er forholdsvis tidskrævende at skulle lægge undervisningsplanerne om. De seneste måneder har vist, at nettet kan en masse. Og nogen ting kan godt omlægges uden alt for store problemer som for eksempel vejledning af enkeltstuderende eller studiegrupper. Men en del undervisning egner sig helt klart bedst til fysisk samvær, og undervisning er jo generelt et mellemmenneskelig møde”, siger Jesper Zimmer Wrang.
Håber ikke hjemsendelsen fortsætter
Han håber ikke, at hjemsendelsen af de studerende strækker sig længere end de 14 dage, der nu skal foregår digitalt. Forsætter hjemsendelser længere som en decideret nedlukning og ren digital læreruddannelse, vil det blive et stort problem.
”Ren digital undervisning vil på et tidspunkt formodeligt blive til et kvalitetsproblem for uddannelsen, og det vil give et stort arbejdspres for underviserne. I foråret kunne vi se, hvor pressede de ansatte blev af at blive sendt hjem. Nu kan vi måske nok holde til det i 14 dage, men det vil virkelig være hårdt, hvis det fortsætter”, siger Jesper Zimmer Wrang.