Dansk Magisterforening

Danmark har fået ny ferielov – her er ferielovens ABC

Håber du også på at ligge på en stand i tre uger næste sommer? Så skal du huske at gemme feriedage i foråret, forklarer konsulent i DM Anne Friis Jensen. © Foto: Timo Wagner/Unsplash

Del artikel:

Siden 1938 har danske lønmodtagere levet efter et princip med forskudt ferie. Men i går trådte den nye ferielov i kraft. Læs konsulent i DM Anne Friis Jensen råd til, hvad man skal være opmærksom på, og prøv ferielovsquizzen.

Danske arbejdstagere skal nu til at tænke ferie på en helt ny måde. Mandag den 1. september startede den nye ferielov nemlig. Den gør op med princippet om forskudt ferie, som vi har haft i Danmark i 82 år - siden 1938.

Anne Friis Jensen fra DM er klar til at lære dig alt, du skal vide, om de nye ferieregler.

Hvorfor har man ændret ferieloven?

De danske ferieregler om forskudt ferie var grundlæggende i strid med EU-retten, da alle lønmodtagere ifølge EU’s regler skal have ret til fire ugers betalt ferie om året. Nu er der med den nye ferielov indført samtidighedsferie. Den sikrer, at du får ferie, mens du arbejder.

Hvordan fungerer det nye ferieår?

Du optjener ferie i perioden 1. september–31. august. Dette kaldes ferieåret. Den ferie, du optjener i ferieåret, kan afvikles i ferieafholdelsesåret, der starter samtidig med ferieåret 1. september, men løber helt ind til 31. december i det følgende år.

Anne Friis Jensen, Foto: Cécile Smetana Baudier.

Hvordan optjener jeg ferie nu og frem mod næste års sommerferie?

For hver måned du er ansat, optjener du 2,08 dages betalt ferie. Ansættelse i et helt år giver dig altså ret til 25 feriedage eller fem ugers ferie med løn. Det vil sige, at 1. juli 2021 har du 20,8 feriedage (4 uger) til at bruge som sommerferie. Hvis du så holder lidt juleferie og bruger lidt fridage i påske, så du sammenlagt holder 5 dages fri, så har du stadig optjent nok ferie til at holde tre ugers sommerferie i juli.

Hvornår må jeg afholde den ferie, jeg optjener?

Den ferie, du eksempelvis optjener i oktober, kan du afvikle fra november. Så når du har optjent 2,08 feriedage i oktober, så kan de holdes fra 1. november.

Hvad gør jeg, hvis jeg skal holde en uges efterårsferie og ikke har feriedage nok til det?

Du kan først og fremmest se på, om du har andre betalte fridage som for eksempel feriefridage, fleks og afspadsering eller omsorgsdage. Du kan også indgå en aftale med din arbejdsgiver om at holde ferie på forskud.

Kan min arbejdsgiver give mig ferie på forskud, hvis jeg nu ikke har optjent nok feriedage?

Der er mulighed for at aftale, at betalt ferie holdes, før den er optjent. Ferien skal dog kunne optjenes inden for samme ferieår, og den vil fradrages i optjent ferie senere i ferieåret.

Ferielovsquizzen

Har du styr på den nye ferielov?

1. september træder den nye ferielov i kraft. I den forbindelse er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

Quiz med, og brug to minutter på at blive opdateret på de nye ferieregler.

Ved tilmelding er du samtidig med i konkurrencen om 4 gavekort à 250 kr. til webshoppen GreenTown.

Hvad nu hvis jeg siger op eller bliver fyret, og mit ferieregnskab er i minus?

Hvis du har holdt ferie på forskud efter aftale med din arbejdsgiver, så kan forskudsferie modregnes i din sidste løn, hvis du fratræder inden, at du har fået tilbagebetalt hele forskudsferien.


Hvad hvis jeg ikke når at holde den ferie, som jeg fra nu af sparer op det næste år?

Ferieloven giver dig mulighed for at overføre ferie. De første fire uger (20 dage) skal du holde i det pågældende ferieår, men den resterende ferie kan du overføre til næste ferieafholdelsesperiode.


Hvordan optjener jeg feriedage, hvis jeg ikke er fastansat, men for eksempel freelancer, selvstændig, ledig eller studerende?

Man optjener feriedage, når man er lønmodtager og fastansat hos en arbejdsgiver. Ved lønmodtager forstås en person, der modtager vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold. Hvis du ikke er fastansat hos en arbejdsgiver, men for eksempel er freelancer eller løstansat, optjener du kun ferie på de dage, hvor du arbejder for en arbejdsgiver. Du optjener 0,07 dages ferie per dag, du er ansat.

Den tidligere ferielov

De sidste mange år har man optjent ferien i kalenderåret fra 1. januar til 31. december. Den opsparede ferie har man kunnet bruge fra 1. maj året efter og helt frem til 30. april.

Har du spørgsmål om den nye ferielov? Kontakt DM på 38 15 66 00 eller dm@dm.dk og få mere rådgivning om for eksempel ferie på forskud.