Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kongehusets museum i økonomisk krise: Ansatte går kollektivt ned i løn

Kongernes samling amalienborgmuseet økonomi løn corona nedgang

Kongernes Samling har blandt andre Kronprinsesse Mary i bestyrelsen. Nu går de ansatte kollektivt ned i løn for at redde museet. © Wikimedia Commons

Del artikel:

Størstedelen af Rosenborg Slot og Amalienborgmuseets gæster er udenlandske turister. Nu forventer de et indtægtstab på 30 millioner kroner og må lægge strategien helt om.

Kongernes Samling, med besøgsstederne Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet, har været så hårdt ramt af corona-krisen, at medarbejdere sammen med ledelsen har sagt ja til at gå 10 procent ned i løn i 2020.

Det bekræfter Thomas C. Thulstrup, museumsdirektør ved Kongernes Samling, der har Kronprinsesse Mary og kulturminister Joy Mogensen (S) som bestyrelsesmedlemmer.

Indtægter fra billetsalg udgjorde ind til cornakrisen 80 procent af den samlede omsætning ved museet, der i 2019 havde 500.000 besøgende, hvoraf de fleste var udenlandske turister.

De forsvandt med ét i marts, hvilket ifølge musemusdirektøren vil føre til et forventet indtægtstab på 30 millioner kroner.

Alle udveje for at indhente noget af tabet er ifølge Thomas C. Thulstrup blevet overvejet.

”Vi har kigget dybt i værktøjskassen for at sikre en økonomi, hvor vi fortsat kan være en udviklingsparat institution efter coronaen og sikre, at vi kan leve op til kravene i museumsloven. Et af redskaberne var lønnedgang, men vi har også nedsat åbningstiden og indført et fuldstændigt udgifts- og projektstop", siger han og understreger: 

"Vi kommer dog fortsat ud af 2020 med et stort underskud”.

Ifølge Thomas C. Thulstrup er cirka 20 medarbejdere, hovedsageligt vagt- og butiksansatte, desuden blevet opsagt.

Han ønsker ikke at oplyse, hvor mange penge museet sparer på lønnedgangen, som allerede blev indført i april. Men sammen med de øvrige tiltag forventer museet at reducere underskuddet med 10 millioner kroner i 2020.

Alle er klar over, hvad det er for en situation, vi står i

Thomas C. Thulstrup, museumsdirektør

Frivillig lønnedgang

Ifølge Thomas C. Thulstrup har det været frivilligt for den enkelte medarbejder at deltage i ordningen, men ifølge Magisterbladets oplysninger er der ikke nogen, der har valgt at sige nej tak til at deltage i lønnedgangen. 

”Jeg er utrolig taknemmelig over den opbakning, der har været. Medarbejderne har været med hele vejen, og der har været fuld gennemsigtighed i forhold til vores økonomi og de besluttede og iværksatte tiltag. Alle er klar over, hvad det er for en situation, vi står i, og medarbejderne udfører hver og én en kæmpe opgave. Også i forhold til, hvor vi nu skal hen”, siger han.

Thomas C. Thulstrup understreger, at alle ansatte fra 1. januar 2021 overgår til normal aflønning på museet.

”Det er også vigtigt at kigge fremad. Det, som har ændret sig, er, at vi i langt højere grad skal tale til et nationalt publikum fremover. Og det har vi fuldstændigt fokus på nu med en helt ny tilgang til vores markedsføring, kommunikation, udstillinger og formidlingstiltag, ligesom vi fra 1. januar overtager driften af Koldinghus", siger han og fortsætter: 

"Så vi skærer ikke kun ned, men kigger også ind i et 2021, hvor vi kan udvikle os for danskerne med en ny position”.

Magisterbladet har været i kontakt med en række medarbejdere ved museet. Ingen har ønsket at udtale sig.

Kongernes Samling, Rosenborg
Rosenborg Slot er sammen med Amalienborgmuseet en del af museet Kongernes Samling. Den 1. januar 2021 overtager Kongernes Samling også Koldinghus i Kolding. © Foto: Peter Nørby/Kongernes Samling