Laboratorieleder: Det var som at blive fyret af statsministeren for åben skærm
”Man går jo på arbejde for at bygge noget op, og nu er der formentlig kun afvikling tilbage", siger Anders Krarup, laboratorieleder hos Kopenhagen Fur. © Foto: Kopenhagen Fur
Da statsministeren på et direkte pressemøde beordrede aflivning af samtlige mink i Danmark, var det som at blive fyret for åben skærm. Det fortæller Anders Krarup, som er laboratorieleder hos Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlere
Anders Krarup havde hentet sine to små børn i vuggestue og børnehave og var lige kommet ind ad døren i sit hjem, da en af kollegerne sendte en sms: "Der er pressemøde om mink".
Han tog telefonen frem og så pressemødet på sin telefon i entreen. Det var her, han så statsministeren give besked om, at alle danske mink skal aflives.
”Jeg tænkte, at der blev jeg lige fyret for åbent TV”, fortæller Anders Krarup, der leder Kopenhagen Furs diagnostiske laboratorie.
”Vi har haft nedgang i branchen de seneste år og en del fyringsrunder, men nu var der håb om, at det skulle vende. Og så kom det her”, siger Anders Krarup, som er biokemiker og har en ph.d. i molekylærbiologi fra Oxford Universitet.
Han har haft alle forudsætninger for at følge med i debatten om minkfarme og coronasmitte. Alligevel blev han overrasket, da statsministeren beordrede alle mink i Danmark slået ned. Han havde ingen forudanelser om, at det ville komme så vidt, forklarer han.
Jeg bærer ikke nag, men er ked af den lukkethed om de data, der ligger til grund. Det, synes jeg ikke, er et videnssamfund som Danmark værdigt.Anders Krarup
”Statens Serum Institut har holdt kortene ufattelig tæt til kroppen. Der har godt nok været snakket om cluster 5-virus og resistens overfor vaccinerne, der udvikles, men vi har ikke kunnet få nærmere detaljer om det og har kun vidst det samme som befolkningen, og derfor så jeg det ikke komme”, siger Anders Krarup, der dog ikke bærer nag over beslutningen.
”Jeg har forståelse for, at hvis man har en risikovurdering og ikke ønsker at tage den risiko, så har man taget den rigtige beslutning. Jeg er mest ked af den lukkethed om de data, der ligger til grund. Det, synes jeg ikke, er et videnssamfund som Danmark værdigt, og det øger ikke tilliden til statsmagten”.
Har arbejdet med HIV og vacciner i udlandet
Anders Krarup har arbejdet hos det andelsejede pelsauktionshus Kopenhagen Fur siden april 2014, hvor han kom hjem til Danmark efter cirka ti år i udlandet. Efter at have skrevet ph.d. om immunologi, fik han en post.doc.-ansættelse i Zürich, hvor han forskede i, hvordan man forhindrer HIV i at inficere immunsystems celler. Derefter udviklede han i proteinbaserede vacciner hos Janssen Vaccines i Leiden i Holland.
Han kom hjem til et job, hvor han skulle lede et laboratorium, som er ansvarlig for det nationale overvågningsprogram for infektionssygdommen plasmacytose. Laboratoriet har derfor testet op til 7 millioner blodprøver årligt fra de danske minkbesætninger.
”Overvågningsstrategien for plasmacytose havde eksisteret i 30-40 år, og jeg fik ansvaret for at implementere en ny testplatform, hvor en manuel test ville blive erstattet med en næsten fuldautomatisk test”, siger Anders Krarup, som har været glad for sit job.
”Det er mit først job i Danmark, og Kopenhagen Fur er en fin arbejdsplads med gode kolleger, som jeg vil savne”.
Alle har holdninger til pelsavl
Minken er ret cute, når vi ser den i sit bur på tv, mener Anders krarup, stående på bagbenene lænet ind mod trådhegnet med den lyserøde snude mellem forpoterne. Den store modvilje mod minkavl bunder i de følelser, tror han.
”Når et dyr ser sødt ud, taler det til vores beskyttertrang".
"Derfor er man altid bagud på point, når man arbejder med pelsavl. Til gengæld skaber det holdånd i organisationen og grobund for snakke, når man møder nye mennesker. Alle har jo holdninger til pelsavl, og vi er nok lidt dem, de andre ikke vil lege med. Men hvis du spørger mig, bygger mange holdninger på naivitet og uvidenhed”, siger Anders Krarup.
”Mange ser ret unuanceret på det. De glemmer, at mink er produktionsdyr, ligesom grise for eksempel er det. Men hvervet rangerer nok lavere, fordi vi ikke spiser dyrene, og det gør det mere legitimt at shame branchen”.
Skal gentænke karrieren
Der er ingen afklaring af, hvad der skal ske med organisationen og medarbejderne i fremtiden, men som Anders Krarup siger, så har de på laboratoriet altid joket med, at de er de eneste, som arbejder med levende dyr hos Kopenhagen Fur i Glostrup, og dem er der snart ikke flere af, så stemningen er mat og opgivende.
”Man går jo på arbejde for at bygge noget op, og nu er der formentlig kun afvikling tilbage”, siger han, og derfor var han hurtigt ude med et opslag på LinkedIn om, at han er klar til et nyt job.
Han er ligeledes i gang med at gentænke sin karriere og overveje, hvad han kan bruge erfaringerne fra det nuværende job til.
Nu har jeg mulighed for at bruge tiden til at finde ud af, hvilken retning jeg skal i. Ellers kører man jo bare afsted, og pludselig skal man pensioneres.Anders Krarup
”Jeg kan prøve at redefinere mig selv, når jeg nu bliver sat af toget et øjeblik og har mulighed for at bruge tiden til at finde ud af, hvilken retning jeg skal i. Ellers kører man jo bare afsted, og pludselig skal man pensioneres”, siger Anders Krarup.
Samtidig er han meget glad for de opgaver i hans nuværende job og vil gerne fortsætte i noget lignende.
”Jeg er på en måde en fagnørd, der kan lide at udvikle mennesker. Jeg er stolt af den faglighed, jeg har opbygget både her og i mine tidligere stillinger. Det har været fedt at kunne bruge min brede faglighed og via den øge kompetencerne hos mine medarbejdere og i vores teams”.