Dansk Magisterforening

Seneste status på coronavirussen: Sådan reagerer de danske universiteter

Københavns Universitet har 11 Erasmus-studernede i Norditalien © Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Udbruddet af coronavirus har fået SDU til at lukke store dele af universitetet ned, mens KU har 11 udvekslingsstuderende i Norditalien. Få den seneste status på, hvordan universiteterne håndterer coronavirussen.

Artiklen blev skrevet 10. marts, før statsministerens udmelding om at lukke store dele af Danmark ned. Se derfor denne artikel fra 12. marts om seneste nyt fra universiteterne.

 

Udsæt eller aflys udvekslingsprogrammer for studerende. Og overvej at sende udenlandske studerende hjem.

Sådan lyder anbefalingen fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) i en vejledning, som er sendt til samtlige institutioner for videregående uddannelser i USA.

Også amerikanske studerende, der er på udveksling i udlandet, bør kaldes hjem til USA, står det i vejledningen, der blev udsendt allerede den 1. marts. 

Mens der er udsendt vejledning omkring coronavirus fra de amerikanske sundhedsmyndigheder til de videregående uddannelser, så er der endnu ikke udsendt direkte vejledning fra de danske myndigheder til de danske universiteter.

Magisterbladet har derfor indsamlet en nuværende status for landets universiteter.

Syddansk Universitet (SDU)

I Danmark er det indtil videre kun Syddansk Universitet, hvis ledelse har sat deciderede forholdsregler i værk overfor ansatte og studerende for at reducere risikoen for smittespredning.

Universitetet har lukket for alle større samlingssteder som fx biblioteket, kantinen, læsesale og fredagsbar frem til foreløbigt 31. marts.

Desuden har ledelsen suspenderet alle tjenesterejser til internationale konferencer i samme periode for alle medarbejdere.

Læs mere på sdu.dk's side om coronavirussen.

Københavns Universitet (KU)

Københavns Universitet oplyser, at universitetet på alle måder følger anbefalinger fra myndighederne.

Der er fx 11 studerende, som er på Erasmusophold i de berørte regioner i Norditalien i foråret 2020. De studerende er blevet kontaktet og gjort opmærksom på, at Udenrigsministeriet opfordrer danske statsborgere i Norditalien om at rejse til Danmark.

”Vi beder de studerende give besked til os, hvis de er kommet til Danmark, eller når de er på vej. Så har vi et overblik og kan vejlede dem i forhold til fag på KU og Erasmusstipendiet. Vi oplyser om, hvordan de skal holde sig opdateret på et site på KU, vi har opbygget med information, samt at de skal holde sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst fra Norditalien”, skriver vicedirektør på Københavns Universitet Jasper Steen Winkel i en mail til Magisterbladet.

Skal studerende hjem fra områder, som er hårdt ramt af coronavirus, skal de dog skynde sig. For tirsdag kl. 11 oplyste regeringen ved et pressemøde, at ingen fly efter midnat til onsdag får lov til at lande i Danmark, når de ankommer fra områder, som er angivet røde og orange områder af Udenrigsministeriet. Det gælder altså blandt andet Italien.

Den 6. marts kunne KU offentliggøre, at forskere på universitetet i et samarbejde med andre universiteter og virksomheder har modtaget en bevilling fra EU på 2,7 millioner euro, som skal bruges på at udvikle en vaccine mod Covid-19, der lige nu spreder sig i hele verden.

Aalborg Universitet

Universitetet har udskudt årsfesten den 13. marts i Aalborg Hallen, hvor der skulle deles priser ud til bedste forskning og årets underviser.

Der er nedsat et corona-beredskab, som løbende opdaterer personale og studerende om, hvordan de skal forholde sig til udviklingen.

Undervisningen er ikke aflyst, men det anbefales, at underviserne vurderer hver enkelt undervisningssituation og overvejer, hvorvidt der er andre muligheder for at undervise i form af video, eller om de studerende har mulighed for at fordele sig i auditoriet.

Aalborg Universitet anbefaler i øvrigt, at alle på universitet følger myndigheders anbefalinger til hygiejne for undgå spredning.

Universitetet har i skrivende stund ingen bekræftede smittede.

Læs mere på aau.dk/coronavirus.

Aarhus Universitet (AU)

Undervisningen fortsætter som sædvanligt - med en enkelt undtagelse. Medicinstuderende på kandidatuddannelsen må ikke længere møde op til fysiske forelæsninger og holdundervisning på universitetshospitalet.

Universitetet opfordrer "alle medarbejdere og studerende til at tage situationen alvorligt og kontakte sundhedsmyndigheder, hvis de udviser tegn på corona-virus". Medarbejdere skal kontakte nærmeste leder, hvis de er smittet eller i karantæne.

Læs mere på medarbejdere.au.dk/corona.

IT-Universitetet (ITU)

ITU oplyser, at alle studerende, ansatte og andre i bygningen opfordres til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger Alle arbejdsrelaterede rejser er udskudt, foreløbigt frem til efter påske og ligeledes er alle studierelaterede rejser er aflyst frem til efter påske.

Ansatte, der har været i smitteområder, må ikke møde på arbejde i to uger. Og studerende, der har været i smitteområder, bør blive hjemme i to uger efter. Og alle i bygningen bliver opfordret via plakater til at holde god hygiejne og tage hensyn ved at hoste/nyse i albuen eller engangsservietter.

Alle arrangementer, med deltagelse af personer, som hverken er studerende eller ansat ved ITU, er foreløbigt udskudt til efter påske.

Ledelsen på ITU følger udviklingen tæt og er klar til at tage yderligere forholdsregler.

Forebyg smitte

Beskyt dig selv og andre mod smitte med disse råd

  1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  2. Host eller nys i dit ærme - ikke dine hænder
  3. Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns den fysiske kontakt
  4. Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen
  5. Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andre tage hensyn

Kilde:politi.dk/corona

Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

DTU oplyser, at universitetet først og sidst følger myndighedernes anbefalinger.

Der er nedsat en krisestab, som forbereder DTU på en potentiel spredning af Covid-19, og som informerer DTU-studerende og -ansatte om foranstaltninger til bekæmpelse af spredningen. Herunder hvad der sker, hvis der rapporteres om sager på DTU.

Der er endnu ingen bekræftede tilfælde af af Covid-19 på DTU.

Læs mere på dtu.dk's side om corona.

Copenhagen Business School (CBS)

To studerende er smittet med coronavirus efter skiferier i Norditalien. Det oplyser CBS på sin hjemmeside 9. marts.

Tre personer, der har været i kontakt med de pågældende, er sendt i hjemmekarantæne.

Beskeden fra sundhedsmyndighederne er, at CBS i forhold til de konkrete tilfælde ikke skal foretage sig yderligere.

Læs mere på cbs.dk's coronaside

Roskilde Universitet (RUC)

RUC beder alle at følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger ved udlandsrejser og henviser i øvrigt til ”generel god håndhygiejne, brug af håndsprit bl.a. i kantinen”.

Derudover påpeger universitet, at personale og studerende skal være opmærksom på symptomer, der kan pege i retning af smitte.

Universitetet henviser i øvrigt til hjemmesiden coronasmitte.dk, som samler oplysninger fra de forskellige offentlige myndigheder vedrørende coronavirus.

Universitetet oplyser tirsdag, at der pt. ikke er smittede på Roskilde Universitet.

Læs mere på intra.ruc.dk/corona.