På trods af hjælpepakker: Antallet af nymeldte ledige er tredoblet
© Foto: Troels Kølln
Antallet af nymeldte ledige på arbejdsmarkedet er det største i seks år, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. Bekymrende udvikling, siger økonomer.
Regeringen har de seneste dage præsenteret hjælpepakker til erhvervslivet for over 200 milliarder kroner for at undgå lukninger af virksomheder og fyringer af ansatte. Stigningen i antallet af nymeldte ledige på det danske arbejdsmarked er da også steget drastisk allerede.
Mandag den 16. marts og tirsdag den 17. marts blev der tilmeldt henholdsvis 6987 og 3995 nye ledige på Jobnet, der er jobcentrenes jobportal for jobsøgende og arbejdsgivere i hele landet. Det er lidt mere end tre gange så mange nye ledige, som gennemsnittet for tilsvarende dage i de seneste seks år.
Det omfatter personer, der har tilmeldt sig ledig som enten dagpengemodtager, kontanthjælpsmodtager, uddannelseshjælpsmodtager eller modtager af selvforsørgelses-, hjemrejse- samt overgangsydelse.
Og det er ikke bare antallet af ledige, der stiger.
For samtidig er der sket knap en halvering i antallet af jobopslag. I mandags blev der opslået 658 nye stillinger på Jobnet mod i gennemsnit knap 1000 i samme periode de senere år.
Stigningen i antallet af nyledige og faldet i jobopslag sker på trods af, at regeringen blandt andet har indgået en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter om lønkompensation og onsdag også præsenterede en aftale til 40 milliarder, der skal sikre selvstændige og små virksomheder med op til ti ansatte en lignende lønkompensation.
Forhandlingerne om hjælpepakken til de selvstændige begynder i dag torsdag.
”Uanset hvad vi gør, så vil sundhedskrisen desværre have indflydelse på vores arbejdsmarked, hvilket de nye tal viser. Nu er det op til os politikere at sikre, at det går mindst muligt udover danske lønmodtagere, selvstændige og virksomheder”, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse om udviklingen i antallet af nyledige og jobopslag.
”Udviklingen de seneste dage er bekymrende, og det er noget, vi ser i de fleste lande. Nogle steder med større negativ gennemslagskraft end i Danmark, hvilket blandt andet skyldes, at vi allerede har gennemført initiativer med stor betydning”, siger beskæftigelsesministeren og henviser til trepartsaftalen om lønkompensation, der gør det muligt for privatansatte at beholde deres fulde løn og job samt den store hjælpepakke, som netop er fremlagt målrettet selvstændige og særligt hårdt ramte brancher.
Økonomer:Det kan blive rigtig grimt
De nye tal får nogle økonomer til at spærre øjnene op. Ifølge cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted bekræfter tallene, hvad man kunne frygte:
”Tallene bekræfter desværre, at vi står i en dyb krise og ikke kan undgå faldende beskæftigelse og højere arbejdsløshed. Det kan blive rigtig grimt, hvis vi ikke holder hånden under økonomien”, skriver han i en analyse ifølge Ritzau.
Cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation Nicklas Praefke kalder det ifølge Ritzau for "voldsomme tal".
”Vi bliver nødt til at gøre alt, hvad vi kan for at holde hånden under dansk økonomi, hvis denne krise ikke skal bide sig fast", skriver han i en analyse af tallene.
Flere ledige akademikere
Tirsdag kunne Fagbladet 3F fortælle, at der i løbet af de seneste dage er blevet 2.500 flere ledige 3F’ere. Det viser seneste tal fra 3F’s kasse, der altså kan registrere flere fyringer end normalt.
Men også blandt akademikere er der de seneste dage sket en stigning i antallet af nyledige. Magistrenes A-kasse (MA) har den seneste uge også oplevet en stigning i antallet af medlemmer, der melder sig ledige.
Fra uge 11 til uge 12 har der været en stigning i antal ledigmeldte magistre på seks procent. Til sammenligning var der 2018 og 2019 et fald i antal ledigmeldte på en procent fra uge 11 til uge 12.
Selvom MA ud fra tallene ikke kan sige, hvad der er årsag til, at flere har meldt sig ledige, så er udviklingen altså meget anderledes, end den plejer at være.
”Normalt så falder ledigheden henover marts, april og maj, så udviklingen er gået en anden vej, end den plejer. Når det er sagt, så har stigningen indtil nu ikke været voldsom. Den er eksempelvis lavere, end hvad vi ser omkring nytår og dimission. Men det kan selvfølgelig ændre sig alt efter, hvor længe coronakrisen varer”, siger Peter Messerschmidt Andersen, som er direktør i Magistrenes A-kasse.
Forståelse for den ekstraordinære situation
Beskæftigelsesministeriet suspenderede beskæftigelsessystemet den 12. marts på grund af coronakrisen.
Det betyder, at jobcentrene er lukket, og at ledige heller ikke er forpligtet til at søge job, men alligevel beholder deres ydelser som dagpenge og kontanthjælp. A-kasserne har også sendt deres ansatte hjem.
På trods af den meget specielle situation, som hele Danmark står i, og som også stiller ledige i en meget usikker situation i forhold til job og fremtid, så oplever MA stor forståelse blandt sine medlemmer, fortæller Peter Messerschmidt Andersen.
“Generelt oplever vi stor forståelse fra medlemmerne for den ekstraordinære situation, vi er i, hvor alle MA’s medarbejdere arbejder hjemmefra. Vi har lavet en side, ma-kasse.dk/corona, hvor vi løbende opdaterer med svar på mange af de spørgsmål, som medlemmerne har”, siger han.
”Tirsdag havde vi 141 opkald, og det er ikke mange i forhold til, når der ikke er corona-krise. Selvfølgelig er nogle af de medlemmer, vi snakker med, i en træls situation, men langt de fleste har forståelse for, at det her er helt ekstraordinært”, siger MA’s direktør.