Dansk Magisterforening

Ny undersøgelse dokumenterer: Chikane udbredt i IT-branchen

Caroline Fangel har som spilgrafiker flere gange ­oplevet krænkende adfærd. Når hun vælger freelancejob, tænker hun over, hvilket miljø der er på arbejdspladsen. © Lars Bech

Del artikel:

27-årige Christine Line Larsen tør ikke have tætsiddende tøj på på studiet. Hun er ikke alene. Tæt på hver anden kvinde i IT har været udsat for en eller flere krænkende handlinger, viser to nye undersøgelser.

Der er store problemer med krænkelser og chikane på landets it-arbejdspladser og it-uddannelser. Det er konklusionen i to nye undersøgelser, som er udarbejdet af Kvinfo for it-fagforeningen PROSA.

44,5 procent af de adspurgte kvinder fra it-arbejdspladserne svarer i undersøgelsen, at de har været udsat for en eller flere krænkende handlinger. På uddannelserne svarer 36,8 procent af de kvindelige studerende det samme.

En af dem, som har oplevet nedladende kommentarer, er 27-årige Christine Line Larsen, der til daglig studerer softwareudvikling på en professionshøjskole i Odense.

Hun fortæller til Berlingske, at hun aktivt fravælger make up og tætsiddende tøj, når hun skal til undervisning. Hun gider nemlig ikke høre mere om sit udseende fra sine mandlige medstuderende.

”De sagde, at jeg havde DLS. Det står for dick sucking lips”, siger hun til Berlingske og forklarer, at der blandt andet er blevet sagt, at hun har ”fødedygtige hofter” og ”sgu da er meget lækker”.

Chokerende kultur

Men Christine Line Larsen er langt fra den eneste.

Undersøgelsen dokumenterer for eksempel, at det ikke kun er kollegaer, men også ledere som står bag den krænkende adfærd. 42,2 procent af de adspurgte kvinder svarer, ”at deres krop, seksualitet eller udseende er blevet kommenteret på en måde, som de har fundet stødende eller ubehagelig” af deres leder.

Tre fjerdedele af krænkelserne kommer dog fra en kollega.

Resultaterne fra undersøgelserne "Knæk tonen" om it-arbejdsmarkedet og "Knæk koden" om it-studierne bekymrer Henriette Laursen, direktør i KVINFO.

Hun frygter, at kulturen i IT-branchen kan afholde kvinder fra at søge mod den type uddannelser og jobs.

”Det er voldsomme tal, som viser en dybt problematisk kultur på landets it-uddannelser og it-arbejdspladser. Når vi sammenligner med andre lignende undersøgelser, så er tallene her chokerende. Det tyder på et grundlæggende kulturproblem i it-faget, som vi skal have gjort op med. Vi får ikke flere kvinder i it-faget, hvis faget behandler kvinder så dårligt, som undersøgelserne dokumenterer”, siger Henriette Laursen i en pressemeddelelse.

Det er voldsomme tal, som viser en dybt problematisk kultur på landets it-uddannelser og it-arbejdspladser

Henriette Laursen, direktør i Kvinfo

Næstformand for Prosa, Hanne Lykke Jespersen, hæfter sig særligt ved dokumentationen på de krænkende ledere. Netop lederne skal nemlig træde i karakter, hvis den usunde kultur skal stoppes.

”Vi får aldrig ændret forholdene, hvis lederne er en del af problemet i det meget bekymrende omfang, som vi ser her. Lederne er definerende for kulturen på arbejdspladsen, så de skal gå forrest i at skabe ligestilling og tryghed, ikke i at krænke,” siger Hanne Lykke Jespersen i pressemeddelelsen.

Levn fra tiden i kælderen

Tilbage i oktober skrev Magisterbladet, hvordan den amerikanske spilindustri i lyset af #metoo har haft flere historier om sexchikane.

Herhjemme syntes problemet ikke så omfattende, men der var dog kvinder i branchen, som kunne nikke genkendende til oplevelser med sexistiske kommentarer og chikane.

En af dem var Caroline Fangel, der arbejder som freelancespilgrafiker. Til Nordic Game Conference sidste år oplevede hun, at en mand, hun havde talt med, ikke ville tage et nej for et nej.

“Han begyndte at lægge armen om mig, selvom jeg sagde, at jeg ikke ville have det. Han fortsatte, på trods af at jeg havde sagt nej flere gange. Da jeg havde fjernet hans arm flere gange, begyndte han i stedet at massere mit ben under bordet”.

“Det var rigtig ubehageligt, når man flere gange gav udtryk for, at man ikke havde lyst til, at vedkommende gjorde de her ting, og han så blev ved med at gøre det”, sagde hun dengang til Magisterbladet.