Spring menu over
Dansk Magisterforening

Museumsfolk fandt kulturskat på et loft: "Føjer nye facetter til dansk kunsthistorie"

Kunstformidler Ane Bjerg Thomsen og museumsinspektør Andreas Bjerre er i gang med katalogiseringsarbejdet i Anna og Michael Anchers hus.

Del artikel:

Et loftsrum pakket med tekstiler, papir og møbler er blevet en once in a life time-oplevelse for historikere og kunsteksperter på Skagens Museum. Op imod 3000 hidtil ukendte genstande føjer overraskende nye lag til fortællingen om kunstnerparret Anna og Michael Ancher og deres datter Helga.

Det var et stort øjeblik for den kunstfaglige leder på Skagens Museum, Charlotte Linvald, da man fik øje på en kobbervase, der har stået godt gemt væk på loftet hjemme hos kunstnerparret Anna og Michael Ancher siden 60'erne.

”Det var stort! Ikke fordi kedlen i sig selv er noget særligt. Men fordi jeg genkendte den fra Anna Anchers maleri ”Pigen med solsikkerne”, fortæller hun.

Kedlen er bare én af godt 3.000 genstande, som kunsteksperter og højt specialiserede teknikere er gået i gang med at katalogisere og undersøge. Tingene har stået mere eller mindre uberørt på loftet i det hus, som museet arvede fra ægteparrets datter Helga.

At der var proppet oppe på loftet har museets medarbejdere kendt til længe. Men det er først for ganske nylig, at fondsbevillinger har gjort det muligt at gå genstandene metodisk og ordentligt igennem.

For en kunsthistoriker som Charlotte Linvald er opgaven på loftet en once in a life time-oplevelse:

”Det er helt surrealistisk at bevæge sig ind i rum, som vi ellers kun kender fra malerierne på museet. Det er en kæmpe stor ting”, fortæller hun.

På loftet står de med familiens Anchers beklædningsgenstande og med hæfter og magasiner, de læste i. Fx fandt magasinet The Studio vej til det isolerede fiskersamfund på toppen af Jylland. Et internationalt magasin på engelsk om billedkunst, arkitektur og interiør. Og de 100 eksemplarer er både blevet læst og brugt, siger Charlotte Linvald.

”Vi finder nok ikke et kunstværk, der ikke allerede er registreret, men de mange genstande føjer nye vigtige facetter til historien om ægteparret Ancher," tilføjer hun.

Kun få betroede personer med et ærinde har indtil nu haft adgang til loftsrummet. Siden museet overtog huset i 2014, er det blevet klimasikret og taget er renoveret, så genstandene har stået nogenlunde forsvarligt.

Pigen med Solsikkerne er et maleri af Michael Ancher fra 1889.

"Det kribler i alles fingre for at få lov at røre ved og opleve de her genstande. Men det er jo ikke kun på museet, vi er oppe at køre. Det er en begivenhed, der engagerer hele byen. Huset ligger jo midt i Skagen og er et omdrejningspunkt i fortællingen om byen som kunstnerkoloni”, forklarer museets kunstfaglige leder.

Forhåbentlig allerede dette år bliver dele af loftet åbnet for offentligheden. Derudover ligger et stort arbejde med den videre registrering, konservering og formidling, som nok kommer til at strække sig over de næste mange, mange år.
"Dertil kommer forskningen i den ”nye” omfangsrige samling, og der er nemt stof til de næste 50 år også", siger Charlotte Linvald.