Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ledige får stadig klip i dagpengeperioden under coronakrisen - men regeringen har nye tiltag på vej

Peter Hummelgaard

© Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Beskæftigelsesministeren har suspenderet beskæftigelsesindsatsen, men ikke stoppet lediges dagpengeperiode i mellemtiden. Yderligere tiltag er dog på vej fra regeringen, og SF forventer en afklaring snarest.

Regeringen har de seneste dage lanceret en række tiltag for at hjælpe virksomheder og lønmodtagere, som er ramt hårdt under coronakrisen.

Men ledige mister stadig klip i deres dagpengeperiode, selv om beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for nu seks dage siden – den 12. marts - suspenderede beskæftigelsesindsatsen ved blandt andet at lukke landets jobcentre og stoppe for alle aktiveringstilbud.

”Vi står i en helt ekstraordinær situation, og i denne svære tid er jeg selvfølgelig også meget opmærksom på de jobsøgende og deres udfordringer. Jeg vil ikke afvise, at der skal gøres noget konkret for denne gruppe”, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et skriftligt svar til Magisterbladet om, hvorvidt ministeren planlægger at stoppe dagpengeperioden med at tikke videre i den meget specielle situation, som hele landet står i lige nu.

A-kasse: Dagpengeklip bør ikke tælle i den kommende periode

Formanden for Magistrenes A-kasse, Per Clausen, opfordrede i sidste uge regeringen til at sætte dagpengeperioden på stand by.

”Mange af de initiativer, som regeringen har iværksat indtil videre, er rigtig fornuftige. Men når man suspenderer beskæftigelsesindsatsen, så burde det også være helt logisk også at sætte dagpengeperioden i stå, så den bliver som en død periode”, sagde Per Clausen.

Og mandag fulgte Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) trop med samme opfordring.

”Man bør ikke tælle de dagpengeklip, arbejdsløse bruger i de kommende måneder, med i forbruget af deres dagpengeperiode. Det vil ikke bare hjælpe dem, der bliver afskediget som direkte konsekvens af virksomhedernes coronakrise. Det vil også hjælpe de nuværende ledige, hvilket må være rimeligt, eftersom de får sværere ved at komme i job det næste stykke tid”, udtalte direktør i AE Lars Andersen

SF: Fred dagpenge, mens epidemien er over os

SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge pointerer overfor Magisterbladet, at SF mødtes med beskæftigelsesministeren tirsdag, hvor sagen blev drøftet.

”Vi diskuterer sagen med regeringen og forhandler om mulige løsninger. Jeg tror snart der kommer en afgørelse, men om den går den ene eller anden vej, kan jeg ikke sige noget om lige nu”, siger Karsten Hønge.

SF’s beskæftigelsesordfører foreslog også i sidste uge, at regeringen sætter en time out på ledige dagpengeperiode.

”Jeg synes, vi skal have en 'timeout' for medlemmer af a-kasser. I første omgang fra 1. marts og tre måneder frem, skal perioden ikke tælle med i beregning af, hvor længe man har ret til dagpenge. Det vil altså gælde alle på dagpenge efter 1. marts”, skrev han på Facebook.

”Virksomheder og firmaer har fået hjælpepakker og udskudt milliardbetalinger – nu er det på tide at hjælpe ledige og lønmodtagere. Fred dagpengene mens epidemien er over os”, skrev Karsten Hønge.

Hønges opfodring mødte opbakning fra brancheorganisationen Danske A-kasser, som repræsenterer 22 a-kasser og over 2 millioner medlemmer.

Formand for Danske A-kasser Torben Poulsen beskriver regeringens beslutning om, at suspendere beskæftigelsesindsatsen som saglig og fornuftig.

”Men det betyder også, at den personlige kontakt - som er effektiv - forsvinder og vores jobindsats bliver mindre stærk, end den normalt ville være. Derfor giver det god mening, at betragte den nuværende periode som “død”, siger Torben Poulsen til A4.

Yderligere tiltag på vej fra regeringen

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan der være tiltag på vej fra regeringen, som omhandler netop dagpengeperioden.

Ministeren oplyser således, at ”regeringen følger situationen meget nøje og vil komme med yderligere tiltag” uden dog at uddybe, hvad disse tiltag vil bestå i.

Ministeren understreger samtidig, at suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen blandt andet betyder, at ledige ikke er forpligtet til at søge job. Suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen betyder også, at jobcentre og a-kasser ikke kan sanktionere ledige.

Ledige kan derimod fortsat modtage deres ydelser som dagpenge og kontanthjælp. Og personer, som bliver ledige i den kommende tid, kan tilmelde sige som nyledige via jobnet, telefonisk eller ved fysisk brev i jobcentret, så de fortsat er sikret et forsørgelsesgrundlag, oplyser beskæftigelsesministeriet.