Dansk Magisterforening

Hjemsendte offentlige ansatte tvinges til at afvikle ferie

Skatteminister Morten Bødskov (S) ledte pressemødet, hvor aftalen om offentligt ansattes ferie blev præsenteret. © Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Ny aftale om offentlige ansatte betyder, at hjemsendte offentlige ansatte, der ikke varetager kritiske arbejdsfunktioner under coronakrisen, skal afvikle op til fem feriedage senest 13. april.

Offentlige ansatte må ikke stå med for mange feriedage, når coronakrisen er overstået. Derfor har Skatteministeriet og chefforhandlere for staten, regionerne, KL og de offentlige ansattes fagforbund indgået en hjemsendelsesaftale, der betyder, at offentlige ansatte, som ikke varetager kritiske funktioner under coronakrisen, skal afvikle op til fem feriedage senest 13. april, som er den dato, som regeringen foreløbigt har lukket landet ned til.

”Den aftale, vi har indgået, bygger ligesom aftaler for det private arbejdsmarked på, at alle bidrager bedst muligt til at få Danmark igennem en vanskelig tid, og det er en rigtig god aftale. Den vil betyde, at nogle bidrager med at afholde op til fem dage og nogle lidt mindre, fordi de allerede har afholdt lidt af de dage. Andre er i fuld gang og pålægges derfor ikke at afholde ferie”, sagde skatteminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde fredag.

Hjemsendelsesaftalen gælder i perioden 28. marts til og med den 13. april. Dem, som har afholdt feriedage i perioden 13. marts og frem til aftaletidspunktet, medregnes også i aftalen. De dage tæller altså med i regnskabet om at afholde op til fem feriedage, blev det understreget på pressemødet fredag.

Aftalen sikrer, at alle bidrager til at få samfundet til at fungere bedst muligt under denne ulykkelige krise, fortæller formand for forhandlingsfællesskabet CFU og formand for HK Stat Rita Bundgaard.

”Med denne fælles aftale har vi lyttet og handlet på statsministerens opfordring til, at vi gør mest muligt for at få Danmark bedst muligt igennem krisen. Det bliver en stor opgave at bringe statens mange opgaver tilbage i de funktioner, vi kender”, siger Rita Bundgaard.

"Vi kommer til at stå med et kæmpe efterslæb"

Cirka 40 procent procent af de 500.000 ansatte i kommunerne er fysisk til stede på arbejdspladserne under coronakrisen. Derudover laver mange arbejde hjemmefra, understreger formanden for Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler.

”Denne aftale gælder alle dem, hvor den lokale chef mener, at man kan afvikle ferie og afspadsering nu, så vi står bedst muligt, når krisen er overstået. For vi kommer til at stå i en særlig situation efter krisen med et stort opgave-efterslæb, og det er helt afgørende, at vi har medarbejdere til stede, når det sker. Derfor er denne aftale meget værdifuld. Den viser, at offentlige ansatte tager ansvar for at ruste os bedst muligt efter krisen”, siger Michael Ziegler.

At Danmark vil stå med et stort efterslæb af opgaver påpegede også formand for Regionsrådet og chefforhandler for Danske Regioners overenskomster, Anders Kühnau.

”Opgaver er udskudt, og det efterslæb skal vi håndtere efter krisen. I det lys skal denne aftale ses. Vi beder derfor medarbejdere om, at de bruger noget af ferien i denne periode, hvis de kan det. De mange ansatte, der holder sundhedsvæsnet i gang, pålægges naturligvis ikke ferie eller afspadsering”.

Går ikke ud over sommerferie

Aftalen handler om at sikre afvikling af feriedage i indeværende ferieår. Hjemsendelsesaftalen går derfor ikke ud over den planlagte sommerferie, som offentlige ansatte har gjort sig, siger formand for FOA, Mona Striib.

”Det her handler ikke om, at man bruger af sin ferie fra næste ferieår. Med aftalen sikrer vi dermed også, at ingen får ødelagt deres planlagte sommerferie fra næste ferieår, for det har ingen interesse i. Det handler om, at vi kommer godt igennem krisen”, siger Mona Striib.

Akademikere bakker op om aftalen

Formand for Dansk Magisterforening (DM) Camilla Gregersen mener, at hjemsendelsesaftalen er god.

”Det er gode aftaler, som fagbevægelse og arbejdsgivere har forhandlet om i en uges tid. Jeg synes, at aftalerne er landet fint for dem, der ikke kan løse arbejdsopgaver hjemmefra, og vi ved fra vores medlemmer, at alle ønsker at bakke op bedst muligt i den situation, som landet er i”, siger Camilla Gregersen.

DM’s formand lægger vægt på, at man med aftalen opfordrer offentlige ansatte til, at de afholder op til fem feriedage i de tre dage op til påske, mens de resterende to feriedage anbefales afholdt i enten uge 16 eller uge 14 – det vil sige op til eller lige efter påskens helligdage.

”Aftalen tager samfundsansvar, men indeholder også en bred anerkendelse af, at de offentlige ansatte varetager opgaver i denne periode, hvor mange knokler med opgaverne hjemmefra. Offentlige ansatte er altså ikke sendt hjem på badeferie i denne meget specielle situation”, siger DM’s formand og påpeger:

”Nogle steder har man den seneste tid kunnet læse en murren i krogene om, at nogen offentlige ansatte bare lopper den af. Men det er slet ikke min oplevelse, tværtimod. Og det understreger denne aftale også”.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, påpeger, at det er en svær udfordring Danmark står i, og at Akademikerne bakker op om aftalen.

”De fleste offentligt ansatte arbejder stenhårdt for at omstille samfundet til det nødvendige kriseberedskab, men det er også korrekt, at der er nogle grupper, der i den aktuelle situation ikke udfører kritiske funktioner og ikke kan arbejde hjemmefra. I den nuværende situation må alle bidrage, og kan man ikke levere arbejdskraft, så kan man altså bidrage ved at afvikle ferie og afspadsering, så vi også har arbejdskraft til hurtigt at få hjulene i gang igen, når vi er ude på den anden side af krisen”, udtaler Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse.