Dansk Magisterforening

Kommunalt ansatte magistre: Det meste kan klares på bærbar og mobil – for nu!

De kommunalt ansatte magistre kan stadig arbejde ude i felten - for eksempel med test af vandløb - så længe de ikke kommer i nærkontakt med andre mennesker. © Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Udvikling og strategi kan klares via Skype-møder, videokonferencer og mobil i en periode. Men dialog og sparring bliver en mangelvare, hvis corona-karantænen fortsætter i mange uger, lyder meldingen fra de kommunalt ansatte DM'ere.

Selv om intet er business as usual lige nu, er flertallet af arbejdsopgaver uforstyrret fulgt med de kommunalt ansatte DM-medlemmer, da de fredag blev sendt hjem med resten af det offentlige Danmark.

”Vi kan klare det meste på bærbar og telefon. De af mine kolleger, der er ude i felten, kan stadig gøre det, så længe de ikke er i nærkontakt med andre mennesker, så der er ikke meget, der er sat på pause hos os”, fortæller Hans Peter Birk Hansen, der arbejder med myndighedsopgaver vedrørende grundvand og vandforsyning i Odense Kommune.

Samme melding kommer fra Henrik Holmskov, der er projektleder i Viborg Kommunes Erhvervs- og Udviklingsafdeling.

”Allerede første dag havde jeg Skype-møder med samarbejdspartnere i Norge og i Aarhus. Akademikerne på vores arbejdsplads har en stærk kultur omkring hjemmearbejde, videokonferencer og anden kontakt på digitale platforme. Det kommer os til stor gavn nu, hvor vi ufortrødent kører videre med det, vi var i gang med, inden vi blev sendt hjem", forklarer Henrik Holmskov.

Mia Pough Hansen, der arbejder i Lejre Kommune, kommer til bunds med nogle opgaver, nu hvor der er blevet lidt stille på mail og telefon.

Henrik Holmskov oplever, at det meste af arbejdet kan klares fint hjemmefra

”Mine analyser og mit projektarbejde til det politiske niveau bliver ikke påvirket af, at jeg sidder hjemme. Jeg har også nogle hængepartier, som det er godt at kunne følge til dørs. Der er i hvert fald arbejde til nogle uger her”, siger hun.

Nye opgaver er sat på pause hos udviklingskonsulenten, der er ansat i kommunens center for job og social.

”Men i meget af det jeg laver, har vi det lange lys på, så jeg opretholder i stort omfang en normal arbejdsdag lige nu”, siger Mia Pough Hansen.

"Vores arbejdsliv er ikke synderligt påvirket"

I Region Nordjylland har Thomas Kanstrup og godt 60 andre magistre også sat sig hjem for at arbejde.

De eneste administrative medarbejdere, der fortsat delvist møder op i regionens afdeling for sundhedsplanlægning er de kolleger, der koordinerer corona-indsatsen med Sundhedsstyrelsen og regionens hospitalsledelse.

”Vi kan tilgå det meste hjemmefra og har stor erfaring, både med at være selvledende og være til stede på forskellige digitale platforme. Vi står selvfølgelig klar til at blive kaldt ind, hvis der bliver brug for det, men ellers vil jeg sige, at vores arbejdsliv ikke indtil videre er synderligt påvirket”, forklarer Thomas Kanstrup.

Mia Pough Hansen har hurtigt fået en god rutine i hjemmearbejdet

Den første måned får det ingen mærkbar betydning for deres arbejdsindsats, at de administrative medarbejdere er sendt hjem, lyder den samstemmende vurdering fra de fire kommunalt og regionalt ansatte DM-medlemmer.

”Vi har fra første dag lavet en rutine hjemme, hvor min mand og to store børn også opholder sig. Vi spiser morgenmad sammen, arbejder hver for sig, spiser frokost sammen, går en tur og arbejder igen. Vi savner dog allerede det sociale og at komme afsted. Og hvis der går mere end to uger, vil jeg skulle lægge en ny arbejdsstrategi med min leder”, siger Mia Pough Hansen.

Laver skiftehold med konen

Henrik Holmskov i Viborg har tre mindre børn hjemme. Han og konen har lavet skiftehold.

”Der er stor forståelse fra Viborg Kommune med hensyn til, at børnefamilierne må flekse og gå til og fra skrivebordet. Men i længden vil der gå en del erfaringsudveksling tabt, hvis vi ikke kan mødes fysisk, ligesom der på sigt for nogle vil komme reelle udfordringer med hensyn til at udføre opgaver hjemmefra”, siger projektlederen fra Midtjylland.

Også Odense Kommune har kommunikeret klart ud, at medarbejdere med børn skal ”opretholde arbejdet i det omfang det er muligt”, fortæller Hans Peter Birk Hansen. Indtil videre giver det ikke anledning til spørgsmål fra de godt 40 DM´ere i by- og kulturforvaltningen, som han er tillidsrepræsentant for.

”Men det er åbenlyst, at krydspresset i børnefamilierne bliver en kæmpe udfordring, hvis krisen kommer til at strække sig over måneder”, siger han.

Hans Peter Birk Hansen oplever, at det meste af arbejdet fint kan klares hjemmefra