Dansk Magisterforening

Akademikerne har nu landets største a-kasse

Akademikernes A-kasse er nu den største a-kasse i Danmark målt på det samlede medlemstal

Del artikel:

De akademiske a-kasser har fået 20 procent flere medlemmer på fem år. Men samtidig falder andelen af arbejdsdygtige danskere, der er medlem af en a-kasse, viser analyse fra Danske A-kasser.

De akademiske a-kasser har flere medlemmer end nogensinde før. Omvendt har de klassiske LO-kasser oplevet markant medlemsfald de seneste fem år. Det viser en ny analyse fra Danske A-kasser.

Det har den naturlige forklaring, at der flere danskere har fået en lang videregående uddannelse, mens færre er faglærte og ufaglærte.

Akademikernes A-kasse har fået 60.731 flere medlemmer siden 2014, hvoraf en tredjedel af de nye medlemmer er fritaget for kontingent, dvs. primært studerende. Det er en fremgang på 31 procent og gør den til landets største a-kasse målt på medlemmer.

Den helt store vinder er imidlertid den gule a-kasse Det Faglige Hus, der har fået 46 procent flere medlemmer på fem år.

Analysen viser desuden, at:

  • Der er på fem år kommet små 40.000 flere betalende dagpengeforsikrede på tværs af alle a-kasse
  • Men andelen af arbejdsdygtige 30-50-årige i a-kasser er samtidig faldet, fordi stigningen i arbejdsstyrken har været større end stigningen i medlemstal.
  • "Forsikringsgraden" kaldes det. Den var i 2018 på 86,5 procent mod 88,2 procent i 2014
  • Der er halvt så mange efterlønnere i a-kasserne i dag som for fem år siden - fra lidt over 46.000 i december 2014 til cirka 93.000 i december 2019
  • 140.000 af a-kassernes medlemmer er fritaget for kontingent. Det vil ofte være studerende.