Spring menu over
Dansk Magisterforening

Pukkel af ledige kan vælte a-kasserne ved genåbning

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Med coronarkrisen er 50.000 blevet ledige, og a-kasserne frygter nu, at de bliver ekstremt pressede, når beskæftigelsesindsatsen genstarter, fordi de efter lovkrav skal gennemføre cv-samtaler med ledige indenfor de første 14 dage af ledigheden.

Del artikel:

A-kasserne skal ifølge lovkrav gennemføre cv-samtaler med op mod 50.000 nyledige indenfor to uger, når beskæftigelsesindsatsen genåbner. Det kan få systemet til at brænde sammen, advarer a-kasser.

De danske a-kasser risikerer at blive lagt ned, når regeringen lukker op for beskæftigelsesindsatsen. Her venter nemlig en stor pukkel af nyledige, der er kommet til, efter regeringen lukkede store dele af Danmark ned den 11. marts på grund af coronakrisen.

Der er kommet knap 50.000 nye ledige de seneste tre måneder. Og a-kasserne skal ifølge lovgivningen gennemføre cv-samtaler højst to uger efter, man har meldt sig ledig.

Men uden mere tid til de mange samtaler bliver a-kasserne for pressede, og det vil skade rådgivningen, advarer formand i Danske A-kasser Torben Poulsen.

”Konsekvensen er, at nogle a-kasser kommer til at blive ekstremt pressede, hvis ikke man giver dem en fornuftig periode at håndtere puklen i. 8.000 eller 10.000 opsamlinger på et par uger - det er jo useriøst. Det kan ikke lade sig gøre", siger han til A4 Arbejdsliv

Systemet kan ifølge ham brænde sammen, når a-kasserne efter en genåbning af beskæftigelsesindsatsen skal afholde obligatoriske de fysiske møder med godt 50.000 nye corona-arbejdsløse på bare 10 dage.

”Et CV er jo ikke noget, man bare banker sammen på to minutter”, påpeger Torben Poulsen.

Den forlængede frist for CV-samtalerne er et af de forslag, som Danske A-kasser tager med, når organisationen skal mødes med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og diskutere genstarten af beskæftigelsesindsatsen.

Andre idéer går på større fleksibilitet i samtaleforløbet - at løsne op, så systemets krav er mindre rigide og firkantede, forklarer Torben Poulsen til A4. Eksempelvis ved at fjerne kravet om personligt fremmøde og give mulighed for digitale samtaler, som beskæftigelsesministeren lægger op til.

Risikerer at blive lagt ned

Magistrenes A-Kasse (MA) havde i den første uge af maj 29 procent flere ledige end ved samme tidspunkt sidste år. A-kassen har samlet set 82.000 medlemmer, hvoraf 17.000 er studerende. Den 1. maj 2020 havde MA således 6786 jobcentertilmeldte ledige mod 5271 ledige på samme tidpunkt sidste år.

Her er man enig i udmeldingen fra Danske A-kasser, påpeger MA’s vicedirektør Marianne Rossander.

”Hvis regeringen ikke suspenderer de sædvanlige krav om, at CV-aftaler skal afholdes inden for de første 14 dage, så risikerer a-kasserne at blive lagt ned. Det vil øvrigt heller ikke give mening, at vi pludselig skal skynde os og jappe samtalerne igennem, for det bliver hverken til gavn for den ledige eller for samfundet”, siger Marianne Rossander og understreger:

”Vi har en forventning om, at politikerne udviser fornuft og imødekommer nogle af disse ønsker fra a-kasserne, så der i hvert fald i en periode dispenseres for de sædvanlige proceskrav”.

Metodefrihed er igen på dagordenen

Den 19. marts præsenterede regeringen på vegne af Folketingets partier en af flere hjælpepakker under coronakrisen. Med aftalen blev dagpengeperioden sat på stand by i tre måneder, så ledighed fra den 9. marts til den 9. juni ikke længere tæller med i regnskabet om dagpengeanciennitet.

Et ønske, der i flere dage var efterspurgt af blandt andet a-kasser og regeringens støttepartier. Også et ønske om at hæve dagpengesatsen midlertidigt til 25.000 kr. har været på bordet. Det har regeringen afvist.

Nu ønsker a-kasserne så, at regeringen dispenserer for visse regler i beskæftigelsesindsatsen, når den genstarter, hvilket der endnu ikke er sat en konkret dato på.

Her har a-kasserne nu igen metodefrihed på dagsorden, og den er vigtigere end længe, for ledigheden vokser betragteligt, og det er bekymrende, forklarer MA’s vicedirektør Marianne Rossander.

”For op til og efter sommerferien kommer der desuden en masse dimittender ud fra universiteterne, og med et arbejdsmarked der ser ud, som det gør aktuelt, så bliver der i den nærmeste fremtid nok endnu flere ledige på grund af coronakrisen”.

”Men under forudsætning af, at vi i en periode kan få dispensation fra de normale proces- og metodekrav, så kan vi nok komme igennem det”, siger MA’s vicedirektør.

Ikke lukket én dag mere end nødvendigt

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard oplyser til A4 Arbejdsliv, at han ikke vil holde beskæftigelsesindsatsen lukket én dag mere, end det er nødvendigt.

”Vi skal åbne, så meget vi kan, uden at sætte sikkerheden over styr. Det skal vi gøre, så dem, der desværre har mistet jobbet, hurtigst muligt kan få hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Her er fokus på digitale samtaler oplagt. Jeg kan sige, at der arbejdes på en næste fase af genåbningen af jobcentrene, som jeg forventer at kunne offentliggøre indenfor den nærmeste fremtid, når den er drøftet med partierne”, skriver Peter Hummelgaard i et mailsvar.

Ministeren har ikke yderligere kommentarer til den konkrete plan for den næste fase af genåbningen på nuværende tidspunkt, oplyser Beskæftigelsesministeriet.