Spring menu over
Dansk Magisterforening

Morgensangens førstedame stopper og giver stafetten videre

KUA morgensangsbandet

Studielektor på musikvidenskab på KUA Birthe Skou (i midten) har oprettet og stået i spidsen for morgensang i seks år på fakultetet en gang om måneden. Fredag den 15. maj stopper hun med en seance streamet fra eget hjem og giver stafetten videre til en kollega. © Foto: Mette Nybo Bonde, MiGP

Del artikel:

For seks år siden indførte Birthe Skou morgensang på det humanistiske fakultet på Københavns Universitet. Flere hundrede har deltaget hver gang. Fredag stopper hun med morgensang via digital streaming fra eget hjem, men projektet vil leve videre.

I seks år har studielektor på musikvidenskab på Københavns Universitet, Birthe Skou, stået i spidsen for morgensang i fakultetets torv den første fredag i hver måned. Og fredag morgen lidt over 10 kan alle følge med live, når morgensangens førstedame takker af.

Her vil hun sætte sig ved sit nystemte flygel i eget hjem og live transmittere morgensang via streaming fra fakultetets Facebookside.

”Jeg er 75 år og skulle være stoppet for længe siden. Men midt i det hele fik jeg muligheden for at kombinere mit studielektorjob på musikvidenskab med et fantastisk forskningsassistentjob på Det Kongelige Bibliotek, som fik mig til at glemme tid, sted og alder”, siger hun.

Hun har nu fået tilbudt et studielektor emerita på fakultetet, så hun kan forske.

”Nu glæder jeg mig til at nørde med små skriverier, og så vil jeg naturligvis fortsat troppe op som tilhører, når der fremover er morgensang”, siger Birthe Skou.

Med sang på læben

Birthe Skou blev selv færdiguddannet i musikvidenskab i 1971 og læste derefter videre på konservatoriet til hørepædagog. Herefter har hun arbejdet på både det klassiske og rytmiske musikkonservatorium. For 25 år siden vendte hun tilbage til musikvidenskab på KUA, og dermed afslutter hun fredag officielt sit arbejdsliv, dér hvor hun selv er uddannet.

”Så jeg er en heldig kvinde, kan man sige. Fra musikvidenskab kommer alle ud med en sang på læben og en glæde over fællessang - ud over deres videnskabelige kompetencer, naturligvis. Og jeg tager derfra med fællessang”, siger hun.

Fredag kommer to fra universitetets kommunikationsafdeling hjem til hende for at hjælpe med streame morgensangsseancen, der dermed for første gang gennemføres digitalt. De har allerede testet det, og alt skulle være klart, fortæller Birthe Skou.

”Jeg synes, det er sjovt at gøre det på denne måde. Og så har jeg snakket med andre fra bandet om, at vi forhåbentlig til september efter genåbningen af universitet kan lave en afsluttende seance og officiel videregivelse af stafetten”.

Fik et chok over bygningens akustik

Morgensangsprojektet startede tilbage i 2013. Her flyttede musikvidenskab ud til de øvrige humanistiske fag på KUA på Amager. På det tidspunkt blev der afholdt en indvielse af bygningerne, hvor koret og big band spillede.

”Jeg fik simpelthen et chok over bygningens akustik, som er fantastisk. Den ville jeg eje. Derfor gik jeg til min institutleder, Mette Sandby, og foreslog, at vi skulle indføre morgensang. Og det fik vi kort efter grønt lys til af dekanatet”, fortæller Birthe Skou.

Projektet voksede sig hurtigt større og større. Det begyndte med Birthe Skou på piano, og har vokset sig til et stort band med bas, trommer, strygere og blæsere. Nu skal der bruges mange timer på at forberede morgensang. Der skal udskrives noder til hver enkelt musiker. Der skal udvælges sange, og de skal typisk også ændres i toneart, så alle brummerne også kan deltage.  

Og deltagere har der været mange af. Typisk tropper 200-300 personer op på fakultetets torv, når morgensangsseancen afholdes præcis mellem kl. 10.02 og 10.13 én fredag hver måned – for det giver netop tid til, at de studerende kan deltage og nå tilbage til forelæsning, som starter kl. 10.15.

”Morgensang er meget naturligt for folk. På de 11 minutter kan man faktisk nå mange sange, og så synger vi bare derudad. Typisk 4-5 sange hver gang. Alle har været glade for det. Rengøringspersonale og pedeller står side om side sammen med studerende, lærere og ledelse. Alle er i samme båd, og det har været dejligt at være vidne til og en del af”, siger Birthe Skou.

Det har været et privilegium

Hun har prøvet at lave morgensangen så genrebredt som muligt. Både med viser og højskolesange til rock og pop i dur og mol i forskellige taktarter.

”Det har været et privilegium”, siger hun.  

Når Birthe Skou for sidste gang står i spidsen for morgensangen, giver hun samtidig stafetten videre til sin kollega på musikvidenskab, studielektor Nenia Zenana, som fremover vil stå i spidsen for projektet.

Birthe Skou vil dog fortsat have sin daglige gang på KUA som studielektor emerita. Hun får nemlig en plads på netop Nenia Zenanas kontor, og herfra kan hun så følge forberedelserne til morgensang fra første parket fremover.

”Det er godt for en sådan gammel kone som mig at opleve det”, siger hun.

Fremover skal hun også forske i noget helt særlig musik, som er havnet i hendes kælder.

”Jeg fandt noget spændende musik i min kælder skrevet af den amerikanske komponist Margaret Hamerik omkring 1890. Hun giftede sig med den danske komponist og dirigent Asger Hamerik. Hendes børn fandt hendes musik og manuskripter ved hendes død i 1940’erne, og det er på en eller måde havnet i min kælder. Nu vil jeg se, hvad jeg kan få ud af det”, siger Birthe Skou.

I forbindelse med sin fratrædelse har Birthe Skou fået bevilget penge til orgelundervisning.

”Jeg skal lære at spille med pedal, så jeg kan være organistvikar i kirker i Københavnsområdet. Og så skal jeg ikke mindst bruge tid på mine fire børnebørn. Den yngste på 2,5 år er jeg meget sammen med”.