Dansk Magisterforening

R og V kritiserer genåbningen: Kultursektoren bør åbne hurtigere

Kroppedal er blandt de museer, der må vente til juni med at åbne. © Henrik Pyndt Sørensen/ Ritzau Scanpix

Del artikel:

En række partier på Christiansborg kritiserer regeringen for at svigte, efter nye retningslinjer halverer afstandskravet mellem danskerne fra to til en meter, blot få dage efter genåbningsaftalen om Danmark er landet. Kultursektoren er et af de områder, der bør kunne åbne tidligere, mener Radikale Venstre.

Torsdag og fredag blev alle Folketingets partier enige om en genåbningsaftale, der skal åbne Danmark i samlet set fire faser. En aftale, der har vækket stor ærgrelse i kulturbranchen, der først er med i tredje fase med åbning 8. juni.

Bare få dage senere, søndag aften, udmeldte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer, som halverer afstandskravet. Hvor myndighederne anbefalede to meters afstand, da den politiske aftale blev indgået, er hovedreglen nu i stedet, at danskerne blot skal holde én meters afstand.

Den halvering ændrer ved hele grundlaget i genåbningsaftalen, lyder kritikken nu fra partierne Radikale Venstre og Venstre. Radikale Venstre mener, at blandt andet kultursektoren nu kan åbne tidligere end 8. juni, som det ellers er planlagt i genåbningsaftalen.

”Kulturlivet er et af de områder, der trænger sig på, og det betyder meget for hoteller og restauranter, om der er en oplevelse, man kan komme til. Så når Sundhedsstyrelsen finder det forsvarligt at gå i mindre buer rundt om hinanden, påvirker det også muligheden for at åbne nogle kulturinstitutioner”, siger Morten Østergaard tirsdag til Berlingske.

”Jeg kan da ikke forklare en museumsdirektør på Aros, hvorfor man gerne må tage på Fisketorvet på buffet, men at man ikke må gå på kunstmuseum. Jeg synes, at det er kritisabelt, at processen ikke blev som aftalen, men det stiller tingene i et andet lys”, siger Morten Østergaard.

Kulturinstitutioner føler sig svigtet

Det har skabt stor utilfredshed blandt en række kulturinstitutioner, at erhverv som storcentre og cafeer og restauranter kan åbne i fase to, der træder i kraft 11. maj og 18. maj, mens landets museer, teatre, biografer og zoologiske haver må vente til fase tre den 8. juni.

Blandt andet truede Kunstmuseet Aros i Aarhus og Københavns Zoo før weekenden med at åbne tidligere alligevel. De måtte dog trække i land igen, da justitsminister Nick Hækkerup (S) lørdag slog fast, at regeringen vil indføre et decideret forbud mod genåbning for de aktiviteter, der ikke er omfattet af genåbningens fase to.

Ikke overraskende føler kultursektoren sig endnu en gang svigtet af regeringen, når kulturinstitutionerne tidligst får lov til at genåbne i juni måned efter at have været lukket ned siden 11. marts. Det påpegede en af landets førende kulturpolitiske eksperter Lasse Marker mandag over for Magisterbladet.

”I det lys kan jeg godt forstå, at landets kulturinstitutioner føler sig svigtet af regeringen igen. For hvordan kan man åbne for eksempel storcentre for tusindvis gæster, men ikke et museum, hvor man rimelig kontrolleret - og formentlig i langt højere grad end i et storcenter - kan kontrollere, hvordan gæsterne bevæger sig rundt”, udtalte Lasse Marker, som også er forfatter og tidligere ekstern lektor i Art Management ved Københavns Universitet og til dagligt arbejder med politisk indflydelse og strategisk kommunikation.

Skiftende udmeldinger forvirrer

Radikales partiformand Morten Østergaard frygter, at danskernes tålmodighed med myndighederne lider et knæk, når der er uklarhed om, hvad der kan åbne, og hvad der fortsat må holde lukket.

Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen er også ærgerligt over forløbet, og han kritiserer regeringen for manglende åbenhed.

”Vi er nødt til at kunne have tillid til, at det grundlag, der bliver forhandlet på, også er det korrekte. Desværre er det ikke et enkeltstående tilfælde, og jeg forstår godt, at mange er forvirrede over de mange skiftende meldinger, som desværre har præget regeringens håndtering under genåbningen", skriver Venstres partiformand i en skriftlig kommentar til Berlingske.

”Det vil selvfølgelig give anledning til, at rigtigt mange spørger, hvad det her betyder for sundheden og for muligheden for, at deres arbejdsplads, uddannelse eller fodboldklub kunne være blevet en del af genåbningen. Det understreger vigtigheden af fuld åbenhed af processerne i de her forhandlingsforløb”, skriver partiformanden.

Regeringen er ikke færdig med at kigge på kultursektoren

På et pressemøde tirsdag i Spejlsalen i Statsministeriet, hvor regeringen informerede om den aktuelle situation, adresserede statsminister Mette Frederiksen (S) også diskussionen om genåbningsaftalen.

”Genåbningen har med rette fået mange til at spørge, hvorfor vi gør som vi gør”, siger statsministeren.  

”Når vi siger ja til at åbne et storcenter, hvorfor siger vi så nej til et museum? Åbningen skal være kontrolleret og gradvis, så vi kan følge sygdommens udvikling. Derfor skal visse aktiviteter vente med at åbne til fase tre eller fire. Det er en svær afvejning, men vi er nødt til at foretage den”, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren slog fast, at store dele af ”et hårdt trængt kulturliv” åbner i fase tre, og at regeringen ikke er færdige med at kigge på mulige hjælpeordninger til kultursektoren. 

”Vi er ikke færdige med at diskutere kulturen, og vi vil handle på de udfordringer, I står over for”, fastslår statsministeren.

Statsministeren ville ikke svare direkte på, om halveringen af afstandskravet kan betyde, at visse sektorer kan åbne før 8. juni.

”Vi står midt i åbningen af fase to. På mandag (den 18. maj, red.) får vi en yderligere genåbning. Jeg vil mene, at det, vi skal, er at bruge energien på at få fase to til at fungere så godt som muligt, men selvfølgelig holder vi løbende en tæt dialog med Folketingets partier”, siger Mette Frederiksen.