Kommission: Offentligt ansattes ytringsfrihed skal sikres ved lov
© Foto: Tim Gouw/Unsplash
Ytringsfrihedskommissionen anbefaler regeringen at lovfæste ytringsfriheden for offentlige ansatte, så flere tør stå frem. Også i det private bør der ske en forstærket indsats, lyder vurderingen.
Frygt for chikane, trusler og fyring forhindrer alt for mange offentlige ansatte i at stå frem, hvis de oplever kritisable forhold.
Det vurderer Ytringsfrihedskommissionen efter tre års undersøgelse af ytringsfrihedens rammer og vilkår herhjemme.
Et flertal i kommissionen mener derfor, at der er behov for nye og mere sikre metoder, hvis ytringsfriheden skal styrkes, fortæller advokat og tidligere forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Vibeke Borberg, der er medlem af kommissionen.
”I kommissionen er vi enige om, at rammesætningen om reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed er god og fungerer, men dét, vi som kommissionens flertal har sagt, er, at vi er nødt til at gøre noget, hvis vi vil fremme en god udvikling. Det sker ikke nok af sig selv”, siger hun.
”Hvis ytringsfriheden bliver skrevet ind i loven, vil det sende et vigtigt og værdifuldt signal til de offentligte ansatte og deres ledere om, at de har politisk opbakning til at gøre brug af deres ytringsfrihed. Derfor anbefaler et flertal at lovfæste de offentligt ansattes ytringsfrihed”, siger Vibeke Borberg, der selv stemte for forslaget.
Ytringsfrihed
Uanset om du er offentligt eller privat ansat, har du ret til at ytre dig som privatperson. Men selvom du som udgangspunkt har ytringsfrihed, kan du straffes for injurier og bagvaskelse.
Som et led i din ansættelse er du omfattet af forskellige forpligtelser over for din arbejdsplads. Der er fx ofte fastlagt rammer for, hvem på din arbejdsplads der må udtale sig på vegne af arbejdspladsen, og arbejdsgiver har også ret til at fastlægge rammer og indhold for udtalelserne.
Dette gælder for både private og offentlige arbejdspladser.
Læs mere hos DM.
Så sent som i marts i år afgjorde ombudsmanden, at det var i strid med reglerne for offentlige ansattes ytringsfrihed, da en kommunal chef i Esbjerg Kommune advarede sine ansatte mod at udtale sig i pressen.
”Hold dig fra pressen”, og ”Vær ikke bange for at tilkendegive uenighed, men kend også din plads”, fik de at vide i et Powerpoint-show.
Vibeke Borberg fortæller, at flere undersøgelser de senere år har vist, at der på trods af øget fokus på området og en styrket vejledning, stadig er stor usikkerhed og utryghed forbundet med at ytre sig i den offentlige debat hos de offentlige ansatte, og at der især gælder kritik af forhold og prioriteringer i den offentlige sektor.
”Det generelle billede viser, at selvom de offentligt ansatte har ytringsfrihed, og mange ligger inde med en viden og holdninger, som offentligheden vil have gavn af at få indblik i, så er de tilbageholdende med at ytre sig. Faktisk ser vi, at deres lyst til at ytre sig er faldet de seneste år, og det er bekymrende”, forklarer hun.
De private skal vejledes
Også på det private arbejdsmarked er der plads til forbedringer, når det kommer til ytringsfrihed, vurderer kommissionen i den betænkning, de har leveret til regeringen.
”Vi ved ikke nok om forholdene i det private og er også godt klar over, at rammerne om privatansattes ytringsfrihed er anderledes og foregår på nogle helt andre betingelser,” siger Vibeke Borberg.
”Vi må anerkende, at ytringsfriheden ikke kan være den samme som i det offentlige, men vi mener, at der kunne være klarere rammer og en bedre adgang vejledning på området. Man skal passe på med ikke at efterlade de privatansatte helt alene med de her udfordringer”.
Kommissionen anbefaler derfor, at der i samarbejde med arbejdsmarkedets parter iværksættes en indsats for at styrke ytringsfriheden for privatansatte.
Ytringsfrihedskommissionen
blev nedsat af et bredt flertal i Folketinget i 2016 med et ønske om at værne om ytringsfriheden. I kommissoriet er blandt andre samfundsdebattør og foredragsholder Anna Libak og professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager.
Kilde: Justitsministeriet
I Dansk Magisterforening er formand Camilla Gregersen tilfreds med kommissionens anbefalinger til både det private og det offentlige arbejdsmarked.
”Det, vi ser og hører hos vores medlemmer, er, at mange stadig er usikre på, hvad de må. Det er absolut et problem”, siger Camilla Gregersen.
”Det er helt rigtigt, når kommissionens anbefaler, at offentlige ansattes ytringsfrihed lovfæstes. Der er brug for et klart signal om, at at de har ret til at blande sig i debatten. Det er jo ikke den gældende retstilstand, der er problemet, det er den hyppige misfortolkning af rammerne, og her kan lovgivning gøre det tydeligere, at det er helt legitimt at blande sig i samfundsdebatten”, uddyber hun
Formanden roser desuden kommissionen for også at kigge på det private område.
”Det er glædeligt, at kommissionen har blik for, at privatansattes ytringsfrihed også er relevant. Der er 13 procent af de privatansatte, som har oplevet kritisable forhold, som offentligheden burde vide om, men kun en brøkdel af dem står frem”.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) skriver i en pressemeddelelse, at regeringen vil sørge for at have kommissionens synspunkter med i det videre politiske arbejde.
”Jeg kan dog allerede nu sige, at regeringen vil se på, om der er behov for at skærpe straffen for trusler, der skal forhindre andre i at ytre sig og deltage i den demokratiske debat. For ytringsfriheden er en ret, som vi ikke skal tage for givet, og derfor skal vi som samfund tage markant afstand fra trusler mod ytringsfriheden”, skriver justitsminister Nick Hækkerup.