Dansk Magisterforening

For tidligt at fejre hurtig genåbning af kulturen: "Reglerne kan være så restriktive, at det vil være dyrt at åbne"

Bornholms Museum kan muligvis se frem til at åbne tidligere end 8. juni som hidtil aftalt.

Del artikel:

Regeringen har indkaldt til forhandlinger om hurtigere genåbning af kultursektoren. Museumsdirektør afventer med spænding detaljerne: "Reglerne kan være så restriktive, at det faktisk vil være dyrt for os at åbne".

Mette Frederiksen har i en mail til Folketingets partiledere inviteret til nye forhandlinger om en hurtigere genåbning af kulturinstitutioner, som ellers har været henvist til fase 3 af genåbningsplanen. Det sker efter pres fra bl.a. Radikale Venstre og Venstre.

"En stor del af dansk kulturliv" kan åbne, skriver statsministeren i mailen og henviser til en ny rapport fra Statens Serum Institut, der viser, at smittetrykket fortsat er lavt. Museer, teatre, kunsthaller, zoologiske haver og andre kulturinstitutioner ser altså ud til at kunne åbne tidligere end 8. juni, som den nuværende plan lyder.

Det er en melding, der får Bornholms Museums direktør, Jacob Bjerring-Hansen, til at spidse ører. For selv om han "glæder sig vanvittigt til at åbne igen", så afhænger alt af den konkrete udmøntning af åbningen.

"Jeg er meget spændt på vilkårene for åbningen. Det er det afgørende. Hvad er reglerne? De kan være så restriktive, at det faktisk vil være dyrt for os at åbne. Hvis ikke vi kan have nok gæster, ikke kan tiltrække børnefamilier og i øvrigt gøre det, vi tjener penge på, så bliver det en dyr omgang", siger Jacob Bjerring-Hansen.

"Og så er der hjælpepakkerne. Ophører de fra den dag, hvor vi åbner? For det er afgørende for, om vi kan tilpasse os til en situation, hvor vi nok kan tage imod færre gæster end normalt. Kan halvdelen af medarbejderne være hjemme med refusion, mens resten møder ind?".

Hvis ikke vi kan have nok gæster, ikke kan tiltrække børnefamilier og i øvrigt gøre det, vi tjener penge på, så bliver det en dyr omgang

Jacob Bjerring-Hansen

I sidste ender står og falder museets økonomi med sommeren og efteråret.

"Det afgørende for os er, hvordan højsæsonen og efteråret bliver. Kan vi redde en hel del i land ved, at der kommer mange danske turister? Og hvad sker der så i efteråret, hvor tyskerne og pensionisterne plejer at komme? Vi ved intet om, hvorvidt de kommer eller ej", siger Jacob-Bjerring Hansen.

Udbredt skuffelse 

Coronakrisen har ramt landets kulturinstitutioner hårdt. Senest har Designmuseum Danmark meldt ud, at 50 ud af 75 medarbejdere forventes fyret, mens museet skal holde lukket i halvandet år.

Der har været bred utilfredshed i kulturbranchen med regeringens indsats for at hjælpe kulturinstitutionerne gennem krisen - ikke mindst da kulturen blev henvist til fase 3 af genåbningen, påpegede en af landets førende kulturpolitiske eksperter Lasse Marker mandag.

”I det lys kan jeg godt forstå, at landets kulturinstitutioner føler sig svigtet af regeringen igen. For hvordan kan man åbne for eksempel storcentre for tusindvis gæster, men ikke et museum, hvor man rimelig kontrolleret - og formentlig i langt højere grad end i et storcenter - kan kontrollere, hvordan gæsterne bevæger sig rundt”, sagde han.