Spring menu over
Dansk Magisterforening

Eksperter forudser uddannelsesræs: Kan betyde flere ansøgere til små uddannelser

studerende, ansøgning, uddannelsesræs

Under finanskrisen søgte flere unge ind på en videregående uddannelse, nu forudser eksperter, at det vil ske igen. © Foto: Nana Reimers/BAM/Ritzau Scanpix

Del artikel:

På grund af COVID-19 forventes flere unge end normalt at søge ind på en videregående uddannelse til sommer, spår eksperter.

De lange udsigter til et højskoleophold eller backpacking i Thailand vil få flere unge til at droppe planerne om et sabbatår for i stedet at søge ind på en uddannelse til sommer.

Det spår flere eksperter i Politiken

Blandt andre Dansk Erhverv vurderer, at flere unge end normalt vil søge ind på en uddannelse - og derfor også at flere vil få afslag. Det bekymrer uddannelsespolitisk chef Mads Eriksen.

"Ved sidste krise så vi, at vi tabte lidt for mange unge. Vi risikerer at stå med en hel masse unge, som hverken kan komme i uddannelse eller i job, og så er alternativet offentlig forsørgelse", siger han til Politiken.

Også organisationen Danske Universiteter forventer, at flere vil søge mod de videregående uddannelser i år, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, siger direktør Jesper Langergaard.

“Vi så allerede i marts, at der var en stigning i ansøgninger på kvote 2, og jeg tror også, at vi vil se en stigning på kvote 1 til juni. Det glæder os hos Danske Universiteter, da det at tage en uddannelse er en langsigtet investering, så det er godt for Danmark, at flere unge vil studere”, siger Jesper Langergaard til Magisterbladet.

Vi har en generation af fornuftige unge mennesker, som forhåbentlig vil undersøge mulighederne for både studiepladser og fremtidige job

Jesper Langergaard, direktør hos Danske Universiteter

Tal fra Den Koordinerede Tilmelding viser, at antallet af afviste ansøgere steg 50 procent bare bare et år efter finanskrisen i 2008 - fra 8.962 afviste ansøgere til 13.689.

Jesper Langergaard fra Danske Universitet tror dog, at de unge vil tænke sig om og søge bredt.

“Vi har en generation af fornuftige unge mennesker som forhåbentlig vil undersøge mulighederne for både studiepladser og fremtidige jobs. Der er en lang række uddannelser, hvor der de seneste år har været ledige pladser. Og mange af dem har en lav ledighed på jobmarkedet”, siger han.

Til Politiken erkender Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at der er en udfordring, og regeringen vil derfor gøre en ekstraordinær indsats for at gøre ansøgere opmærksomme på, at de skal søge bredere – både fagligt og geografisk – hvis de vil være sikre på en plads til efteråret. Hun vil ikke øge antallet af pladser, for selv om flere søger ind, vil der stadig være over 400 videregående uddannelser med ledige pladser.