Spring menu over
Dansk Magisterforening

Biologen Anders er blevet glad for hjemmearbejdet: Jeg holder af de rolige morgener

Biolog og tillidsrepræsentant Anders Stie Møller Tommerup

Anders Stie Møller Tommerup udforsker naturen sammen med sin kone Anne Louise, som også er biolog. © Privatfoto

Af Anna Dalsgaard
Del artikel:

Anders Stie Møller Tommerup er biolog i Teknik og Miljø i Brønderslev Kommune og tillidsrepræsentant for AC-kollegerne i afdelingen. De har en digital stafet kørende og mødes hver fredag til digital fredagsbar.

Vi er ret gode til at holde kontakt med hinanden i afdelingen. Ud over faste mandagsmøder i naturgruppen, hvor vi planlægger arbejdsopgaverne i løbet af ugen, har vi i hele afdelingen en stafet i gang, som en kollega startede ved at tage nogle billeder hjemme hos sig selv og sætte ord på hverdagen. Hun opfordrede så en anden kollega til at gøre det dagen efter, og så blev det en stafet, som efterhånden er blevet udbygget med flere billeder og flere fortællinger om, hvad folk går og laver.

Vi fortæller ikke kun om det arbejdsrelaterede, men også hvad vi for eksempel bruger vores lørdage på. Nogle laver et område med specielle planter, nogle ordner cykler eller biler, og jeg finder salamandere i haven og går tur med ungerne. Det er megahyggeligt og giver noget at tale om, når vi kommer tilbage.

Vi fortæller også, hvad vi for eksempel bruger vores lørdage på, og det giver noget at tale om, når vi kommer tilbage.

I vores lidt mindre naturgruppe udveksler vi også oplevelser med dyr og planter i løbet af ugen, og jeg har lige fået en mail fra en kollega, som har fundet løgfrøer i tre vandhuller. Det er stort, da løgfrøerne er beskyttet på EU-niveau. 

Vi har også holdt digital fredagsbar i nogle uger nu, og i fredags holdt vi 1. maj-fredagsbar, som allerede startede kl. 12. Ellers er det kl. 15. Vi er en 10-12 forskellige kolleger, som mødes foran pc’en og snakker om, hvad vi har lavet i løbet af ugen. Der bliver også skålet og talt om, hvad vi drikker. Det er også rigtig hyggeligt.

De rolige morgener må gerne fortsætte

Normalt plejer vi at være på vej ud ad døren kl. 7.30 for at aflevere børnene i børnehave og 0. klasse. Jeg pendler cirka 50 minutter i bil nordpå til Brønderslev Kommune, hvor jeg møder ind lidt i ni og orienterer mig om dagens projekter.

Jeg bor i et bofællesskab i Skørping, hvor vi normalt har fællesspisning hver dag. Det holder liv i fællesskabet og gør, at jeg ikke skal stresse med at tænke på indkøb og madlavning, især om torsdagen, hvor vi arbejder til kl. 17, så jeg først er hjemme ved 18-tiden. Men fællesspisningen er sat i bero indtil videre.

Jeg arbejder med beskyttet natur, såkaldt §3 natur, og herunder ofte naturvurderinger i forbindelse med miljø- eller landbrugsgodkendelser. Det kan for eksempel være en landmand, som søger om udvidelse af sit husdyrhold med svin eller køer.

Jeg har ikke været meget i felten under krisen, da vi skal holde afstand. Det fungerer bedre at sætte sig ned og tale med folk, så man kan skabe gode relationer, end at stå to meter fra hoveddøren. Men nu har jeg samlet en del sager sammen og glæder mig til at komme ud igen.

Jeg har arbejdet hjemme, siden vi blev sendt hjem i midten af marts, så nu står vi en smule senere op, og starter dagen stille og roligt. Vi kører den store i skole og kan gå over i børnehaven med den lille.

Konen og jeg har så et lille øjeblik, hvor vi kan snakke lidt, inden vi tænder pc’en cirka 8.30, som passer med den normale arbejdsdag. Jeg bruger en del tid på diverse telefonopkald med kolleger, og nogle gange varer de lidt længere, end når vi stikker hovederne sammen inde på arbejdet. Vi skal jo både vende hele situationen i kommunen og coronasituationen, og det kan godt tage et øjeblik. Men det svarer nok til de kaffepause-snakke, vi har på arbejdet, og de er med til at holde liv i kollegerne og fællesskabet.

De fleste er glade for at arbejde hjemmefra

Jeg har også nogle opgaver i relation til mit arbejde som tillidsrepræsentant. Det kan være lønforhandlinger i forbindelse med nyansættelser og drøftelser af jobopslag, da jeg ofte er med i ansættelsesudvalgene.

Vi er også begyndt at tale om, hvordan vi skal åbne arbejdspladsen igen, så jeg har mailet med kollegerne, for at høre, hvad de tænker om de tiltag, som vi taler om i samarbejdsudvalget. Hvad skal vi huske at få med osv. Vi har for eksempel et kælderrum fyldt med gummistøvler og arbejdstøj, hvor vi skal have lavet nogle hygiejneregler. Og jo flere øjne, jo flere er vi om at sikre, at det hele kommer med.

Jeg har ikke fået mange henvendelser som tillidsrepræsentant. Det er, som om folk er indstillet på, at nu sidder vi hjemme. De fleste er udmærket tilfredse med at arbejde hjemmefra, selv om ikke alle har den bedste hjemmearbejdsplads. Nogle sidder ved køkkenbordet med store børn ved siden af sig, som skal motiveres til at lave lektier, og det er selvfølgelig ikke optimalt.

Jeg nyder selv at arbejde hjemme og holder især af de morgener, vi har nu. Det er dejligt at have mere tid og at kunne gå over i børnehaven. Normalt har vi også planer hver anden aften og hver anden weekend, og det er faktisk dejligt ikke at skulle så meget og have fri, når man har fri.  

Så jeg ville ikke have noget imod at tage noget af fleksibiliteten med over på den anden side af krisen. Jeg arbejder i forvejen hjemme nogle gange, når det giver mening, for eksempel hvis jeg har en opgave, hvor jeg helst ikke vil forstyrres. Men jeg ville ikke have noget imod at arbejde hjemme lidt mere systematisk, hvis min leder giver lov. Og vi har jo vist, at vi sagtens kan få det til at fungere.