A-kasser og jobcentre genåbner efter coronakrisen
Der er et stort behov for at få gang i jobcentrene igen, mener beskæftigelsesminsteren, som onsdag den 27. maj derfor uden varsel genåbnede beskæftigelsesindsatsen, der har været suspenderet siden den 12. marts.
Uden varsel har regeringen onsdag besluttet at genåbne landets jobcentre og a-kasser, så ledige igen får ret til cv-samtaler og pligt til at søge job. 48.000 har mistet jobbet under coronakrisen, men der bliver slået mange stillinger op, påpeger beskæftigelsesministeren.
Onsdag den 27. maj genåbner store dele af landets jobcentre og a-kasser og dermed også store dele af beskæftigelsesindsatsen. Det fremgår af en nye bekendtgørelse for beskæftigelsesindsatsen, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
Med genåbningen af beskæftigelsesindsatsen får ledige igen ret til hjælp og vejledning. Og der genindføres ret til samtaler med fokus på fortsat at gennemføre dem digitalt. Samtidig genindføres pligten overfor ledige til, at de skal søge arbejde og tage imod henviste job.
”Det glæder mig, at vi er kommet så langt med at inddæmme corona-virussen, at vi mere systematisk kan få gang i jobcentrene og a-kassernes hjælp til ledige og virksomheder. Det er der et stort behov for. Der er kommet mange flere ledige under krisen, men vi oplever samtidig, at der bliver slået mange stillinger op, og situationen giver også mulighed for nye job fx med testfaciliteter og ekstra rengøring”, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Medlemmernes tryghed kommer først
Beskæftigelsesindsatsen har været lukket ned i cirka 2,5 måned – siden regeringen den 12. marts lukkede for landets jobcentre og sendte medarbejdere hjem, mens landets a-kasser blev opfordret til at følge samme linje for at stoppe spredningen af Covid-19.
Nedlukningen af jobcentrene har betydet, at beskæftigelsesindsatsen har været suspenderet, så alle planlagte samtaler har været aflyst, mens aktiveringstilbud også har været sat i bero, og der ikke er blevet igangsat nye tilbud. Ligeledes har normale muligheder for sanktioner overfor ledige været sat i bero.
Det har også betydet, at ledige ikke har skullet leve op til de normale krav om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Derimod har ledige under suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen kunnet beholde ydelser som dagpenge og kontanthjælp.
Med genåbningen af beskæftigelsesindsatsen bliver det meste normalt igen. I Magistrenes A-kasse (MA), der har over 82.000 akademiske medlemmer, vil man i hvert fald forsætte arbejdet, som man plejer, fortæller vicedirektør Marianne Rossander.
”Vi gør, som vi altid gør: Rådgiver vores mange humanister og scient.er om jobmulighederne. Vi er suverænt den a-kasse, som har flest online-tilbud, og selv om beskæftigelsesindsatsen genstarter, er corona-utrygheden jo ikke væk. Så medlemmerne kan få masser af rådgivning online både nu og fremad”, siger Marianne Rossander.
I MA følger man myndighedernes forsamlingsudmeldinger og venter derfor med at åbne kontorerne for større medlemsarrangementer fortsætter indtil videre med også at afvikle en-til-en-samtaler digitalt og telefonisk.
”Medlemmernes tryghed kommer først”, siger Marianne Rossander.
Geografiske forskelle i genåbningen
Bekendtgørelsen om genåbning af beskæftigelsesindsatsen tikkede først ind i MA onsdag formiddag – samme dag som Beskæftigelsesministeriet altså genåbner hele beskæftigelsesindsatsen.
Eller dele af den i hvert fald. For der er geografiske forskelle i genåbningen. Af hensyn til smittefaren vil mange samtaler foregå digitalt, men jobcentrene i Region Nord-, Midt- og Sydjylland vil åbne for fysiske møder med sagsbehandlere, oplyser Beskæftigelsesministeriet.
Det enkelte jobcentre i disse tre regioner har mulighed for at udskyde åbningen af dørene, til de fysiske rammer er på plads, så det foregår sundhedsmæssigt forsvarligt. Samtalerne med de ledige kan derfor i en overgangsperiode afholdes digitalt.
Virksomhedsrettede tilbud som fx. løntilskud kan igen igangsættes i hele landet. I Region Hovedstaden og Region Sjælland dog alene hos private virksomheder, da de offentlige arbejdspladser ikke er åbnet øst for Storebælt.
For MA betyder det, at de lovpligtige samtaler vest for Storebælt skal til at foregå ved fysisk fremmøde, forklarer Marianne Rossander. For at give mulighed for at få skabe forsvarlige rammer ved det fysiske fremmøde, er der dog givet frist frem til 1. oktober. Derfor kan samtalerne også i vest i en periode endnu afholdes digitalt eller telefonisk.
”Ud over at rådgive om jobmulighederne er en af vores opgaver i opstartsfasen selvfølgelig også at gøre vores ledige medlemmer bekendte med og trygge ved reglerne. Nogle er nyledige som følge af corona-krisen, andre var ledige fra før. For begge grupper gælder, at der nu som lyn fra en klar himmel skrives avisoverskrifter om, at man igen er underlagt en masse krav, og dem skal vi orientere om”, siger Marianne Rossander.
”Jeg vil gerne benytte anledningen til at sige, at vi naturligvis skriver direkte besked til alle, der er berørt, så de helt konkret ved, hvad de har at forholde sig til”, siger MA’s vicedirektør.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard understreger, at arbejdet i jobcentrene bliver genoptaget ”sundhedsmæssigt forsvarligt”.
”Derfor vil det ikke være muligt med fysisk fremmøde i hele landet endnu. Vi skal genåbne klogt, og jeg mener, at vi med denne konstruktion har fundet en fornuftig balance”.
”Vi åbner nu for de virksomhedsrettede tilbud i private virksomheder i hele Danmark. Det har der været et stort ønske om fra både partierne og organisationerne, og jeg er tilfreds med, at de ledige nu igen kan komme ud i fx et privat løntilskud”, siger beskæftigelsesministeren.
Er der job at søge?
Siden statsministeren lukkede store dele af Danmark ned den 11. marts som følge af coronapandemien har omkring 48.000 meldt sig ledige. Det meddelte finansminister Nicolai Wammen (S) tirsdag, da han i Finansministeriet præsenterede regeringens Økonomisk Redegørelse.
I år forventer Finansministeriet, at den private beskæftigelse falder med 74.000 personer, mens der er udsigt til en stigning på 6000 personer i beskæftigelsen i den offentlige sektor.
Så er der overhovedet job at søge for de mange nyledige, og de yderligere tusinde ledige, som, regeringen spår, kommer de næste måneder?
Ifølge Marianne Rossander er det private arbejdsmarked selvfølgelig konjunkturbestemt og pt. ramt af krisen, og her kan det være sværere at få fodfæste.
”Men det offentlige arbejdsmarked er i langt mindre grad ramt, så her vil der fortsat være job at søge”, siger Marianne Rossander.
Hun understreger, at jobsøgningskravene altid er situationsbestemt i forhold til arbejdsmarkedet og mulighederne der.
”Hvis der ingen job er, kan det selvfølgelig blive problematisk at søge det nødvendige antal job, vi sædvanligvis bruger som rettesnor. Men loven om jobsøgningskrav siger faktisk netop ikke noget om antal, men at man skal søge i forhold til, hvad der er af ledige job”, siger Marianne Rossander.
”Så lige den del er jeg ikke så bekymret for. Opgaven bliver at få spottet ledige job og jobåbninger, og bl.a. via vores mange online-tilbud gøre vores medlemmer opmærksomme på, hvor de er, så flest mulige kan komme i arbejde igen”.