Spring menu over
Dansk Magisterforening

Langtidsledige får det bedre af kultur

Musikkens Hus, Aalborg

Som en del af Kulturvitaminer besøger kursisterne blandt andet Musikkens Hus i Aalborg. Arkivfoto. © Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Del artikel:

Fire kommuner har testet, om kultur kan hjælpe langtidsledige med for eksempel angst eller stress. Ny rapport viser, at tilbuddet øger trivsel og forbedrer den mentale sundhed hos deltagerne.

I perioden fra 2016 til 2019 har fire kommuner – Aalborg, Silkeborg, Nyborg og Vordingborg – tilbudt kultur på recept til udvalgte borgere med angst, stress og let til moderat depression.

I løbet af projektet har godt 800 danskere været med, og en ny evalueringsrapport viser, at langt størstedelen af deltagerne har fået det bedre. Evalueringen er lavet af konsulentbureauet Niras for Sundhedsstyrelsen.

97 procent af de adspurgte deltagere har svaret, at de er tilfredse med forløbet, og deres trivsel er i gennemsnit steget fra en score på 38 til 58 på en skala fra 1-100 i løbet af deres tid med kultur på recept.

Ifølge rapporten vurderer otte ud af ti deltagere selv, at deres trivsel er øget i løbet af den periode, hvor de har deltaget i forløbet. Særligt dem med den laveste trivsel forud projektet har rykket sig.

Hos tilbuddet Kulturvitaminer i Aalborg har borgerne for eksempel været til fællessang på Den Rytmiske i Nordkraft. Foto: Kulturvitaminer.

Kommune fortsætter projektet for egne midler

Projektet ’Kultur på Recept’ består af et ti uger langt gruppeforløb, hvor en række borgere uden for arbejdsmarkedet mødes to til tre gange ugentligt og besøger lokale kulturtilbud.

De fire kommunerne har selv formet projektet individuelt, og hvor det i Aalborg Kommune hedder Kulturvitaminer, hedder det Kulturstyrke i Vordingborg.

Tallene fra den nye evaluering glæder kulturkoordinator i Aalborg Kommune Mikael Odder Nielsen, men de overrasker ham ikke. 

I Aalborg har begejstringen for Kulturvitaminer nemlig været så stor, at de har valgt at føre tilbuddet videre for egne midler her i 2020, forklarer han. 

”Vi så hurtigt, at det her var et tilbud som gjorde en forskel for borgerne, og som har fået utrolig flotte resultater, og heldigvis har Byrådet valgt at fortsætte tilbuddet med få justeringer”, siger Mikael Odder Nielsen der er ansat i Aalborg Kommunes Kultur- og Sundhedsforvaltning, hvor Kulturvitaminer er forankret.

Kulturvitaminer

Aalborg Kommunes Sundheds- og Kulturforvaltningen var i 2016-2019 en del af statspuljeprojektet 'Kultur på Recept'. Kommunen har efterfølgende valgt at fortsætte projektet på egne midler, fordi det har haft så stor succes.

Målgruppe: Kulturvitaminer er primært til borgere udenfor arbejdsmarkedet, der har stress, angst eller depression. Det kan være borgere, der er sygemeldte eller ledige borgere, der under deres ledighed har fået stress, angst eller depression. Målgruppen omfatter også borgere i ressourceforløb. Alle afdelingerne i Aalborg Kommunes Jobcenter kan henvise.

Kursusindhold: Kurset løber nu over 9 uger med 3 ugentlige mødegange. Borgerne mødes af kulturguider, som giver kursisterne en ”kulturpille”, der skal bringe smilet tilbage på læben, give gå-på-mod og en tro på sig selv. Formålet er at fjerne fokus fra sygdommen og i stedet give deltagerne et nyt selvbillede som et menneske med kompetencer, der kan og vil noget her i livet.

Kilde: Aalborg.dk

I hver kommune er det en kulturkoordinator som Mikael Odder Nielsen, der tilrettelægger og koordinerer de forskellige besøg og aktiviteter. Kulturkoordinatoren samarbejder med en såkaldt kulturguide som står for selve undervisningen, rundvisningen eller aktiviteten hos den gældende kulturinstitution.

”Her i Aalborg har borgerne for eksempel besøgt Aalborg Symfoniorkester i Musikkens Hus og set dem øve, været til fællessang på den Rytmiske i Nordkraft, haft kropssprogs-workshop på Aalborg Teater og kommet på byvandring i Aalborgs gamle kvarterer”, fortæller Mikael Odder Nielsen.

Det er kommunens jobcentre som har henvist borgerne til ’Kultur på Recept’. Det kan være borgere, der er sygemeldte eller ledige borgere, der under deres ledighed har fået stress, angst eller depression. Målgruppen omfatter også borgere i ressourceforløb.

I rapporten svarer tre ud af fire, at ‘Kultur på Recept’ i ‘høj’ eller i ‘nogen grad’ har øget deres trivsel, mens knap halvdelen vurderer, at deltagelsen i ‘Kultur på Recept’ i ‘høj’ eller i ‘nogen’ grad har gjort dem bedre i stand til at varetage et arbejde. 

Pilotprojektet ’Kultur på Recept’ blev iværksat i 2016, da Sverige og England har haft stor succes med lignende projekter. I foråret kunne landets kommuner søge om at blive del af projektet. Sundhedsstyrelsen valgte fire kommuner, hvor der blev udmøntet syv millioner kroner af satspuljemidlerne til projektet.

I forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2020 blev det diskuteret, om staten fremadrettet skulle afsætte midler til lignende projekter, men det blev ikke til noget.