Dansk Magisterforening

Kultur hjalp Jonas med angst: ”Det har gjort mig robust”

”Jeg kunne mærke, hvordan min verden begyndte at åbne sig mere", siger Jonas Thrysøe som brugte tilbuddet Kulturvitaminer. Her ses han ved Kunsten Museum i Aalborg. Foto: Privat. © Privat

Del artikel:

Jonas Thrysøe er en af de 800 danskere, som blev henvist til ’Kultur på recept’ af jobcenteret. Forløbet blev det spark, han havde brug for at komme ud af sin angst.

37-årige Jonas Thrysøe fra Aalborg havde i lang tid kæmpet med angst, da hans mentor en dag spurgte, om han hørt om et nyt satspuljeprojekt i kommunen.

Jonas Thrysøe var arbejdsløs, og hans angst gjorde det i perioder uoverskueligt for ham at forlade sit hjem. Han havde talt med mentoren om, hvad han kunne gøre for at få det bedre, da mentoren spurgte: 

”Kunne det der Kulturvitaminer ikke være noget for dig?”

Han havde hørt, at kommunen tilbød at ordinere kultur til borgere uden for arbejdsmarkedet med stress, angst og depression .  

Jonas Thrysøe var fascineret af projektet. Det lød både mere spændende og relevant end de andre tilbud, jobcenteret typisk havde budt på.

”Meget af det kommunen kunne tilbyde mig var praktikpladser, hvor det var lige på og hårdt med krav og mødetider. Det følte jeg var meget pres, fordi jeg havde svært nok ved at tage bussen ned til min terapi på det tidspunkt”, fortæller Jonas Thrysøe, som har en bachelor i Historie og en kandidat i Europæiske studier fra Aalborg Universitet.

Som en del af satspuljeprojektet ’Kultur på recept’, i Aalborg kaldt ’Kulturvitaminer’, skulle han tre gange om ugen i ti uger mødes med en gruppe på ni andre langtidsledige og besøge kulturinstitutioner og andre kulturelle oplevelser.

”Efter jeg havde fået henvisningen på jobcenteret, ringede Mikael Odder (koordinator i Kulturvitaminer, red.) til mig, og vi fik os en lang snak om, hvordan forløbet ville være. Han fortalte mig, at der ingen forventninger ville være til mig, men at jeg bare skulle møde op. Det gjorde mig sindssyg lettet”, fortæller han. 

Som en del af Kulturvitaminer besøger borgerne for eksempel Kunsten i Aalborg, hvor de selv skal male. Foto: Kulturvitaminer.

En ny verden

I dag er Jonas Thrysøe dybt taknemlig for, at han fik lov til at blive del af projektet i de ti uger. Her besøgte gruppen blandt andet Aalborg Teater, var på byvandring og deltog i guidet fælleslæsning på Aalborg Bibliotek.

”I starten virkede det lidt grænseoverskridende at skulle møde op nye steder med nye mennesker, da jeg jo var lidt rusten i at komme ud, men forløbet var opbygget således, at vi havde mulighed for at blive trygge ved stederne og hinanden. Det hjalp rigtig meget og gjorde oplevelsen bedre og bedre”.

Som ugerne skred frem, mærkede han, hvordan udflugterne gjorde det lettere for ham at tage bussen ind til byen, tale med andre og prøve nye ting, som han ellers ikke troede, han ville kunne lide.

”Jeg kunne mærke, hvordan min verden begyndte at åbne sig mere. Og uanset hvad vi lavede, så var det spændende. Selv fællessang, som jeg først tænkte, slet ikke var noget for mig”.

Særligt et besøg hos Aalborg Symfoniorkester, fangede Jonas Thrysøe:

”Det ramte mig virkelig. Jeg havde aldrig været i Musikkens Hus før, og det var simpelthen bare sådan en vild oplevelse at høre dem øve. Vi var der to gange på samme uge, og det var fantastisk, hvordan man kunne høre, hvordan de var blevet bedre fra mandag til torsdag. Jeg har efterfølgende selv været derinde nogle gange. Jeg tog blandt andet min nevø med ind og høre dem spille musikken fra Harry Potter”.

Kulturvitaminer

Aalborg Kommunes Sundheds- og Kulturforvaltningen var i 2016-2019 en del af statspuljeprojektet 'Kultur på Recept'. Kommunen har efterfølgende valgt at fortsætte projektet på egne midler, fordi det har haft så stor succes.

Målgruppe: Kulturvitaminer er primært til borgere udenfor arbejdsmarkedet, der har stress, angst eller depression. Det kan være borgere, der er sygemeldte eller ledige borgere, der under deres ledighed har fået stress, angst eller depression. Målgruppen omfatter også borgere i ressourceforløb. Alle afdelingerne i Aalborg Kommunes Jobcenter kan henvise.

Kursusindhold: Kurset løber nu over 9 uger med 3 ugentlige mødegange. Borgerne mødes af kulturguider, som giver kursisterne en ”kulturpille”, der skal bringe smilet tilbage på læben, give gå-på-mod og en tro på sig selv. Formålet er at fjerne fokus fra sygdommen og i stedet give deltagerne et nyt selvbillede som et menneske med kompetencer, der kan og vil noget her i livet.

Kilde: Aalborg.dk

I løbet af de ti uger blev der også dannet et fællesskab på holdet, og nogle af de andre blev endda til venner, som Jonas Thrysøe stadig ser. 

”Det var virkelig godt for mig, at jeg kom ud og var sammen med nogle mennesker. På en måde var det også rart, at de andre også kæmpede med noget, ligesom jeg, selvom det på ingen måde var vigtigt”, siger han og forsætter: 

”Kulturvitaminer handler nemlig ikke om sygdom, men om at opleve noget. Før i tiden handlede alt i mit liv om angst. Det var en form for angstboble og både derhjemme og på jobcenteret var alt sygdomsfokuseret. Derfor var det rigtig dejligt at flytte fokus lidt og komme ud og se noget nyt. Når man mødte op, så handlede det om oplevelsen, og intet andet. Her var vi ikke længere syge, men bare mennesker”.

Jonas Thrysøe fortæller, at de ti uger med Kulturvitaminer gjorde ham robust og gav ham overskud og energi til at komme videre i sin jobsøgning.

”Jeg fandt selv en praktikplads kort tid efter, fordi det var vigtigt for mig at opretholde en form for rytme i hverdagen. Jeg var jo blevet vant til at have noget at stå op for om morgenen, så det var hårdt da forløbet stoppede”.

Coronapandemien har desværre efterfølgende påvirket hans angst, og han kæmper i dag med at komme op fra en større nedtursperiode.

”For mig har 'Kulturvitaminer' betydet rigtig meget, og jeg kan kun sige, at det har været en rigtig stor gevinst. Hvis jeg kunne, ville jeg meget gerne være del af kurset igen eller finde noget lignende. Det kan være det spark, jeg nu har brug for”.