Kommunalt ansatte har arbejdet mindre, men nået det samme
Der har været mindre spildtid og mere koncentration, mens Bo Christensen har arbejdet hjemmefra på grund af COVID-19. © Troels Kølln
De kommunalt ansatte har arbejdet knap fem timer mindre om ugen under coronakrisen, end de gjorde før, viser en ny undersøgelse fra DM. Produktiviteten var næsten den samme.
Siden den 11. marts i år har Bo Christensen arbejdet hjemmefra, når han har passet sit job som specialkonsulent og tillidsrepræsentant i Holbæk Kommune.
Fysiske møder er blevet erstattet med videoopkald, og stuen er blevet arbejdsplads i stedet for storrumskontoret. Bo Christensen har oplevet, at han faktisk arbejder mere fokuseret nu end før.
”Jeg har følt mig mindre frustreret og forvirret i den her periode, fordi jeg har siddet derhjemme i stedet for i storrumskontor. Jeg kan mærke, at jeg nu er mere klar i hovedet, når jeg arbejder, fordi jeg bedre kan koncentrere mig og dykke helt ned i opgaverne”, siger Bo Christensen.
Og det lader til, at han ikke er alene.
I hvert fald viser en undersøgelse fra DM, at mange kommunale ansatte arbejder mindre i coronaperioden, end de før gjorde. De kommunalt ansatte arbejdede i gennemsnit 39,3 timer om ugen inden coronakrisen. Nu arbejder de i gennemsnit 34,5 timer. Det er knap fem timer mindre om ugen, viser undersøgelsen, hvor DM har spurgt ind til medlemmernes arbejdsmiljø under krisen.
Den forkortede arbejdstid betyder dog ikke, at medarbejderne i landets kommuner nødvendigvis laver mindre. De kommunalt ansattes selvvurderede produktivitet er kun faldet 0,15 på en skala fra 1-10 i samme periode. Til sammenligning er produktiviteten faldet 0.24 for de øvrige medlemmer.
Der er ulemper ved hjemmearbejdet som vil vokse sig større, hvis vi fortsætter på samme måde fremover. Jeg tror for eksempel, at det er vigtigt for medarbejderne, at arbejde og fritid kan adskillesTR Bo Christensen
Bedre møder og mindre transporttid
Ifølge Bo Christensen kan den nedsatte arbejdstid for eksempel skyldes, at onlinemøder fungerer mere effektivt end de fysiske møder.
”Vi har lært utrolig meget af den her digitalisering, som jeg håber, at vi kan tage med tilbage. Hvis man har en god mødestruktur, kan det både gå hurtigere og lettere på video, og det håber jeg, vi kan tage ved lære af”, siger han og forklarer at også transporttid kan sluge en del arbejdstimer.
”Personligt har jeg også oplevet, at man kan slippe for en masse spildtid, når man mødes over video i stedet for at skulle rejse rundt i landet til møder”.
Men Bo Christensen mener dog stadig, at det er vigtigt, at arbejdsgiverne ikke i bare begejstring glemmer, hvorfor det også er vigtigt at mødes på arbejdspladsen.
”Jeg tror, at der er ulemper ved hjemmearbejdet som vil vokse sig større, hvis vi fortsætter på samme måde fremover. Jeg tror for eksempel, at det er vigtigt for medarbejderne, at arbejde og fritid kan adskilles, så det ikke smelter sammen og overtager hverdagen, og jeg tror også, at det for samarbejdets skyld er vigtigt, at vi ser hinanden i øjnene og snakker om andet end arbejde en gang imellem”.