Spring menu over
Dansk Magisterforening

Cagdas blev hængt ud på Facebook: ”Det sætter ar for livet”

Cagdas Halitoglu

"Jeg blev forarget, chokeret og ked af det, da jeg så opslagets kommentarfelt. Det var fyldt med racistiske kommentarer og udmeldinger om, at folk fik det fysisk dårligt af at se på mig", fortæller Cagdas Halitoglu © Foto: privat

Del artikel:

Cagdas Halitoglu og 42 andre tidligere eller nuværende ansatte ved Udlændingestyrelsen er blevet hængt ud med navn, billede og LinkedIn-profil på Facebook på grund af deres minoritetsbaggrund.

Det var en ellers helt almindelig juni-morgen, da 25-årige Cagdas Halitoglu modtog en besked fra en ven om, at han nok lige skulle tjekke Facebook.

”Jeg var i gang med at drikke min morgenkaffe, da min ven skrev, at han havde set mit billede og navn i en stærkt racistisk kontekst på Facebook. Jeg havde dagen forinden hørt om, at der var en gruppe ansatte fra Udlændingestyrelsen, som var blevet hængt ud på sociale medier, men det faldt mig slet ikke ind, at jeg kunne være én af dem”, siger Cagdas Halitoglu, der er uddannet i Politik og Forvaltning fra RUC.  

Han arbejdede som studentermedhjælper i Udlændingestyrelsen i 2018, men stoppede i december samme år, da han fik tilbudt et nyt job i Socialdemokratiet.

I opslaget på Facebook stod: "Nu håber jeg ikke i får frokosten galt i halsen.. men jeg synes lige i skal hilse på udlændinge styrelsens medarbejdere". Vedhæftet var screenshots af 43 medarbejdere i Udlændingestyrelsens Linkedin-profiler, hvor både deres navn, billed og stilling fremgik. 

Personen, som har delt billederne af Cagdas Halitoglu og de andre medarbejdere, har brugt en anonym profil til at lave opslaget, og Cagdas Halitoglu ved derfor ikke, hvem hun er.

I onsdag skrev Politiken, at opslaget indtil videre havde fået 1.300 kommentarer og var blevet delt 972 gange. I kommentarfeltet står blandt andet kommentarer som: 'Hvem fanden er det for nogen idioter" og "du fredsens!! Er der slet ikke nogen DANSKERE i det råd??? Hvad tror de personer, at de ved om Danmark, danske skikke, love og tradioner??". 

Da Cagdas Halitoglu så opslagets kommentarfelt, blev han forarget, chokeret og ked af det.

”Det var fyldt med racistiske kommentarer og udmeldinger om, at folk fik det fysisk dårligt af at se på mig. Det her adskilte sig virkelig fra andre racistiske episoder, jeg har oplevet i mit liv, fordi denne gang følte jeg også frygt. Jeg ved jo ikke, hvem disse mennesker er. De ved jo, hvordan jeg ser ud og hvad jeg hedder”, siger Cagdas Halitoglu.

”Det påvirker mig. Det er jo ikke noget, jeg glemmer. Når jeg går ned i supermarkedet, kan jeg ikke lade være med at tænke over, om folk er bange for mig eller ikke kan lide at se på mig. De tænker måske slet ikke de ting, men min frygt sætter ind, og det er på grund af sådanne oplevelser”.

Det vildeste er, at jeg ikke længere har en LinkedIn-profil. Den slettede jeg for over et år siden, så det er et gammelt billede, personen har gemt

Cagdas Halitoglu

Kommentarsporet er ikke det eneste, der har rystet Cagdas Halitoglu. Billedet af hans LinkedIn-profil er nemlig mere end et år gammel. 

"Det vildeste er, at jeg ikke længere har en LinkedIn-profil. Den slettede jeg for over et år siden, så det er et gammelt billede, personen har gemt. Det betyder jo, at det ikke er en gal mands værk, hvor man spontant har besluttet at hænge os ud. Der er en person, som har lavet et register og nøje har tænkt over det i lang tid. Det er så krænkende".

Nervøs i supermarkedet

Da Cagdas Halitoglu havde set opslaget, vidste han ikke, hvad han skulle gøre. Han besluttede sig for at skrive til sine brødre og sine forældre og fortælle dem om oplevelsen. Han skrev også ud på Twitter for at få luftet sin afmagt.

”Jeg var den eneste minoritetsdansker i min afdeling i Udlændingestyrelsen, da jeg arbejdede der, så jeg kender ikke de andre ansatte fra billederne, så jeg følte mig meget alene og frustreret med det her. Jeg prøvede at ringe til Udlændingestyrelsen, men ingen tog telefonen, så jeg delte min oplevelse på Twitter og spurgte, hvad jeg skulle gøre”.

Reaktionerne på Cagdas Halitoglus oplevelse væltede hurtigt ind på Twitter, hvor både politikere og almindelige danskere viste opbakning til Cagdas Halitoglu og de andre fra Udlændingestyrelsen.

En af dem var formand i DM, Camilla Gregersen. Det er vigtigt, at vi alle siger fra, når den slags racistisk hetz finder sted, mener hun.

”Det er rystende og helt uacceptabelt at hænge en gruppe mennesker ud på den her måde. Det er svært at kalde det andet end racistisk hetz. Alle skal uanset baggrund kunne passe deres arbejde uden at blive hængt ud. Der er tale om meget dygtige og dedikerede ansatte, som blot passer deres arbejde, så det hører ingen steder hjemme”, siger Camilla Gregersen og fortsætter:

”Vi skal bekæmpe racistiske toner i samfundet, når vi møder det. Når nogen bliver hængt ud eller udstillet på grund af deres forældres oprindelse eller bare et udenlandskklingende navn, så skal vi vise vedkommende, at de ikke står alene. Derfor er jeg også glad for, at politikere fra alle sider af Folketinget har taget afstand fra den her handling og bakker op om medarbejderne”.

Cagdas Halitoglu er glad for opbakningen og mener, at det er vigtigt, at bekæmpe sager som denne. Særligt i denne tid, hvor racisme bliver italesat på et både internationalt og nationalt plan.

”Det kan ikke opveje det, der er sket, men jeg synes, at responsen har været enorm positiv, og det er dejligt, at blive bekræftet i en sådan situation. Vi er i gang med en vigtig debat om racisme i Danmark lige nu, så det er vigtigt at sige fra”.

Cagdas Halitoglu har politianmeldt opslaget. Ifølge hans oplysninger har Udlændingestyrelsen gjort det samme.