Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ledelsen ville lukke universitetsavis, men skifter mening efter modstand

Del artikel:

Ledelsen ved Roskilde Universitet ønskede tidligere på ugen at lukke universitetsavisen RUC Paper, men har skiftet mening efter modstand fra Akademisk Råd. Avisen får foreløbigt lov at leve ét år mere.

Ledelsen på Roskilde Universitetet ønskede i sidste uge at lukke den uafhængige universitetsavis RUC Paper. Avisen var for dyr at drive og skabte ikke den rigtige kritiske debat, lød det. I stedet ville ledelsen have en ”en selvstændig debatplatform”.

Men der lød et enstemmigt ”nej”, da Akademisk Råd ved Roskilde Universitet onsdag skulle svare på, om de også ønskede at lukke RUC Paper.

Medarbejderne og de studerende mente nemlig, at det var vigtigt for universitetet at bevare et uafhængigt, professionelt og kritisk medie.

Det har ledelsen nu valgt at lytte til.

I en mail til Magisterbladet fredag skriver rektor ved Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen, at avisen kan få lov til at fortsætte - foreløbig et år mere.

”Det ligger ledelsen meget på sinde, at vi har et forum, hvor alle har mulighed for at komme til orde, og hvor man også kan være kritisk over for ledelsen. Derfor har vi efter mødet i Akademisk Råd besluttet, at mediet kan fortsætte - foreløbig et år mere, da økonomien også de kommende år stiller store krav til vores prioriteringer. Dog med et reduceret budget, da vi ellers skal skære på andre vigtigere områder,” står der i mailen.

RUC Paper

Roskilde Universitets uafhængige universitetsavis.

Blev oprettet i 2017, efter det eksisterende universitetsblad RUSK blev nedlagt.

Universitetsledelsen tildelte RUC Paper en treårig bevilling på 1,3 mio. kr. årligt med effekt per juli 2017.

Avisen har blandt andet til formål at skabe debat og informere om universitetets kerneydelser, forskning, uddannelse samt den administrative understøttelse. 

Frygtede fyringer af faste stillinger

Beslutningen glæder medlem af Akademisk Råd, professor MSO, Jesper Schmidt Hansen.

”Jeg synes, det er enormt positivt, at de har lyttet til akademisk råd. Det er et godt signal at sende”, siger Jesper Schmidt Hansen.

Men han er stadig bekymret. I orienteringen til Akademisk Råds møde den 20. januar, skriver ledelsen nemlig, universitetsavisen kan fortsætte uden fyringer.

”Et scenarie er at bevillingen på 1.3. mio. kr. årligt til RUC Paper føres videre med den konsekvens, at lønsumsmidlerne skal findes et andet sted i organisationen og derved vil kræve nedlæggelse af faste stillinger”, står der i dokumentet.

”Hvis det stadig er tilfældet, så er der ikke meget at råbe hurra for nu”, siger Jesper Schmidt Hansen.

Rektor Hanne Leth Andersen siger dog til Magisterbladet, at bibeholdelsen af RUC Paper ikke vil kræve nedskæringer i personalet alligevel.

”Med den beslutning, vi nu har truffet, vurderer vi, at det kan gøres uden at det i sig selv vil kræve nedlæggelse af andre stillinger i forlængelsesperioden”, skriver hun i en mail til Magisterbladet.

Dårlig økonomi og manglende debat

Ledelsens oprindelige beslutning om at lukke RUC Paper handlede om, at universitetet skal spare penge, skriver Hanne Leth Andersen.

”Vi står i en alvorlig økonomisk situation og over for store besparelser i forbindelse med dimensioneringen af humaniora og samfundsvidenskab. Vi kan ikke stå inde for at ramme universitetets kerneområder - uddannelse og forskning - med fuld styrke. Derfor er vi nødt til at vende blikket andre steder hen, og her er valget faldet på bl.a. RUC Paper”, skriver hun.

I den skriftlige orientering til mødet i Akademisk Råd, skriver ledelsen også, at de ikke føler, at RUC Papers journalistiske dækning har været tilstrækkelig.

Og netop dette kom bag på Akademisk Råd.

”Jeg var forundret over, at man ville lukke RUC Paper. Personligt syntes jeg også, at det var ærgerligt, at man havde startet noget op og sat et fornuftigt initiativet i gang for så at lukke det igen”.

Akademisk Råd var enige om, at RUC Paper skal fortsætte, men at formatet godt kunne udvikles, forklarer Jesper Schmidt Hansen.

”Der blev både fra ledelsen og rådets side snakket om, at avisen også kan have noget mere debatstof. Det var redaktøren og bladudvalgets formand også åben for, så det skal nok blive godt,”