Spring menu over
Dansk Magisterforening

Det udskældte opholdskrav afskaffes

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Efter kun et år dropper politikerne nu det udskældte opholdskrav for ret til dagpenge. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Et flertal i Folketinget har torsdag besluttet at afskaffe opholdskravet for ret til dagpenge, fordi loven svækker dagpengesystemet.

Allerede på lørdag om en uge, den 1. februar 2020, afskaffes opholdskravet for ret til dagpenge. Det blev torsdag besluttet ved en afstemning i Folketinget.

Opholdskravet betyder, at man mister retten til dagpenge, hvis man opholder sig i et land uden for EU i mere end syv ud af 12 år.

Loven blev ellers vedtaget med et flertal i Folketinget for bare lidt over et år siden. Lovforslaget kom fra den daværende V-regering og DF.  

En udskældt sag

Allerede inden opholdskravet blev indført, blev det hårdt kritiseret, da det ville ramme danske lønmodtagere, som tager til udlandet for at arbejde.

Til Magisterbladet udtalte direktør i Magistrenes A-kasse (MA) Hans Peter Messerschmidt Andersen, at loven både var trist og usympatisk.

”Det er en supertrist nyhed, at politikerne i dag har vedtaget opholdskravet," sagde han dengang.

 

Grunden til at politikerne nu trækker loven tilbage igen, skyldes at mange er begyndt at melde sig ud af a-kasserne.

Det er bekymrende, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, da det i fremtiden vil kunne svække dagpengesystemet.

”Opholdskravet har desværre betydet, at der allerede er folk, der har meldt sig ud af a-kasserne, og det svækker den enkelte borgers tryghed og hele vores dagpengesystem. Derfor er jeg glad for, at regeringen også har fået opbakning til at indføre en overgangsordning for de personer, der har nået at melde sig ud. De får mulighed for at melde sig ind igen, uden at det får konsekvenser for deres ret til dagpenge”, siger Peter Hummelgaard torsdag i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet."

Som en del af overgangsordningen får de udmeldte medlemmer rigtig nok mulighed for at genoprette deres medlemskab fra det tidspunkt, de meldte sig ud.

Således slipper de for at starte helt forfra som nyindmeldt i a-kassen i 12 måneder, før de er berettigede til dagpenge.

Beslutningen om at afskaffe opholdskravet, glæder også formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen:

”Jeg er meget tilfreds med, at opholdskravet til dagpenge nu bliver afskaffet. Kravet var både uretfærdigt og unødvendigt og var desværre også med til at svække den generelle tiltro til dagpengesystemet som et sikkerhedsnet. Afskaffelsen er en vigtig sejr os, fagbevægelse og a-kasser, der har kæmpet for at få det afskaffet," siger Camilla Gregersen.