Downsizing er kodeordet: ”Vi er andelsbevægelsen tilsat sociale medier”
"Der er vildt god energi i at følge med i, hvordan andre i verden arbejder på at downsize. Det gør mit eget projekt både mere realistisk og håbefuldt," siger Anders Boisen
Der er masser af fremtidshåb i den måde, Anders Boisen har indrettet sin tilværelse på, siger han. Når han ikke arbejder på deltid i Aarhus Kommune, bygger han på sit ´tiny house´ og er frivillig i et økologisk fødevarefællesskab.
Som innovationskonsulent i Aarhus Kommune 27 timer om ugen arbejder Anders Boisen efter de 17 verdensmål og en tre-delt bundlinje. Pt arbejder han på at sikre borgerinddragelsen i et bæredygtigt byudviklingsprojekt.
Men det er absolut ikke kun på jobbet, at den 32-årige cand.mag. i oplevelsesøkonomi lægger den bæredygtige tænkning ned over alt, hvad han beskæftiger sig med:
”Jeg er ikke på less-work holdet. Det er det pluraliserede arbejdsbegreb, der inspirerer mig. At nogle aktiviteter er lønnede, nogle er ulønnede – at nogle opbygger den økonomiske kapital, mens mere andre styrker éns sociale kapital. Derfra er der ikke langt til at stræbe efter, at jeg skal blive både selvforsynende og co2-neutral.”
Anders Boisen er ikke nogen firstmover. Tværtimod, understreger han. Den såkaldte Downsizing-bevægelsen er i vild vækst og etableret med både facebookgrupper og andre virale communities som omdrejningspunkt.
”Vi er andelsbevægelsen tilsat sociale medier. Der er vildt god energi i at følge med i, hvordan andre i verden arbejder på at downsize. Det gør mit eget projekt både mere realistisk og håbefuldt. Og samtidig henter jeg praktiske tip til, hvordan jeg får et muldtoilet eller et solcelleanlæg op at køre”, forklarer han.
Horisontal mobilisering
Anders Boisen har en bachelor i virksomhedskommunikation, men forlod hurtigt troen på, at verden kan basere sig på vækstøkonomi.
”Jeg tror ikke på at vi kan have en evigt voksende økonomi – derfor ser jeg et behov for, at vi tænker i modeller for velfærd, der bygger mindre på pengenes marked og mere på de sociale relationer og netværk. Mange af de opgaver, som vi i dag lader velfærdssamfundet om at løse, vil i fremtiden skulle løses af frivillige netværk”, siger han.
Og det er ikke bare snak for Anders Boisen.
Ud over sit lønarbejde som innovationskonsulent i kommunen arbejder han selv som frivillig i et fødevareselskab, der hjælper økologiske landmænd med at sælge grøntsager billigere uden om distributørerne. I uge 10 underviser han de studerende på skolen i Brandbjerg Højskole i Bæredygtigt byggeri.
”Det er alt sammen med til at skubbe til en horisontal mobilisering. Vores communitytankegang driver udviklingen frem. En bæredygtig fremtid kræver at vi satser på småvirksomheder og netværk af borgere og virksomheder, der organiserer sig om at skabe velfærd i deres lokalområder”, forklarer han.
Alternative arbejdsformer
FAST ARBEJDE – eller findes der et alternativ?
Fire dages arbejdsuger, delejob, mobilfri arbejdspladser, idealistisk iværksætteri...
Der bliver eksperimenteret med arbejdsliv og alternative arbejdsformer som aldrig før, og et opgør med den traditionelle lønmodtagerkultur synes at være i gang. Mange magistre drømmer mest om det, men lige så mange er frontløbere i eksperimenterne.
Magisterbladet sætter fokus på et arbejdsliv under forandring. Læs hele serien her.
Mit mulighedsrum er vokset
En livsstil som Anders Boisens kræver også, at han selv begrænser sine udgifter til det minimale.
”Fx har jeg bygget på et tiny house i meget lang tid, hvor den minimale plads bliver udnyttet og jeg kan blive fuldkommen selvforsynende. Jeg skulle være flyttet ind i det forlængst, for jeg har fået lov at stille det op i en landsby uden for Aarhus. Men det koksede med at få det flyttet, så jeg har måttet udskyde flytningen til foråret", siger han.
At downsizing-tankegangen får vind i sejlene akkurat nu tror han ikke er tilfældigt.
”Dommedagsklokkerne har længe bimlet meget højt i klimadebatten. Derfor lytter vi til de mere enkle historier om mennesker, der griber til handling og selv tager ansvar for at vende en udvikling. Jeg har i hvert fald selv oplevet, at mit mulighedsrum er vokset, fordi jeg hører fortællinger om, hvad andre har gjort”, siger Anders Boisen.