Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nu er uddannelsesloftet væk: "En glædens dag"

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

© Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Del artikel:

Uddannelsesloftet har presset de studerende uden grund, mener forkvinde for DM Studerende. Derfor er det en glædens dag, at det nu bliver afskaffet, siger hun.

Allerede fra denne sommer bliver uddannelsesloftet afskaffet. Det har Folketinget netop vedtaget.

Både kvote 1- og kvote 2-ansøgere, der i år søger ind på en videregående uddannelse, slipper altså for den stærkt kritiserede lov, der forhindrede personer i at tage en videregående uddannelse, hvis de allerede havde gennemført en på samme niveau inden for seks år. 

”Det er så godt og tiltrængt at rive uddannelsesloftet ned. Det har hele tiden været en skrivebordsløsning. Man bildte sig ind, at man kunne spare en masse penge, men reelt har uddannelsesloftet betydet, at flere studerende stoppede deres uddannelse, og at de unge er blevet presset helt unødigt”, siger Camilla Gregersen til Magisterbladet.

”Helt grundlæggende skal man ikke sætte loft over unges drømme. Vi kan alle sammen blive klogere og have behov for et sporskifte. Og vi har brug for unge, der forfølger deres engagement og passion, for det giver den største faglighed både under studiet og senere i arbejdslivet", siger hun.

”Bare tanken om, at man ikke kunne vælge om, pressede langt flere end dem, der overvejede et studieskifte. Også dem, der egentlig var glade og tilfredse med deres studie, tænkte: Hvad nu hvis..? Og det pres var ikke gavnligt for trivslen".

Helt grundlæggende skal man ikke sætte loft over unges drømme. Vi kan alle sammen blive klogere og have behov for et sporskifte.

Camilla Gregersen

Studerende: Det er en glædens dag

Dansk Magisterforening har fra start været kritiske over for uddannelsesloftet. Men det er også i høj grad studenterorganisationerne, der har været med til løfte og kvalificere kritikken, pointerer hun. Og her er det da også "en glædens dag”, siger Ronja Ravnskov, der forkvinde for DM Studerende.

”Det er sindssygt fedt, at man endelig har fået afskaffet uddannelsesloftet. Det er ikke en dag for tidligt. Det kommer til at betyde utroligt meget for de studerende, som nu får friheden til at springe ud og tage chancer uden at gamble med hele deres fremtid”, siger hun.

Ronja Ravnskov har flere bekendte, der er droppet ud af universitetet kort før dimission, fordi de var usikre på, om de havde valgt rigtigt. Og hun har en god ven, der har ventet længe på uddannelsesloftet afskaffelse, fordi hun er endt i et fag, hvor hun trives dårligt og derfor håber på en ny start gennem en ny uddannelse. Det er netop den frihed til at vælge om, som de studerende får igen, forklarer hun.

Hvad er uddannelsesloftet?

Uddannelsesloftet blev indført af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i starten af 2017.

Målet var at spare 308 millioner kroner som en del af finansieringen af dagpengeaftalen fra 2015.

Under uddannelsesloftet kunne personer med en uddannelse tage en uddannelse på et højere niveau end den, de allerede havde.

Hvis man derimod ønskede at tage en videregående uddannelse på samme niveau, som den man allerede havde, skulle der først gå seks år efter afslutningen af den første videregående uddannelse.

Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet

”Det betyder, at man godt må vælge forkert. At man godt må fejle. Studerende får nu et pusterum og en frihed, som de i dén grad har fortjent", siger Ronja Ravnskov.

Uddannelsesloftet har aldrig virket efter hensigten, mener hun.

”Uddannelsesloftet havde ingen markant effekt på at begrænse udgifterne til uddannelse. Til gengæld har det gjort rigtig mange bekymrede for fremtiden og låst dem fast”, siger hun.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte for afskaffelsen. Venstre stemte blankt og Konservative stemte imod.