Dansk Magisterforening

”Det er bare os”: Jobsøgende slipper for jobcentret i ny forsøgsordning

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Medlemmer af bl.a. Magistrenes A-kasse slipper fra 1. januar for jobcentret i starten af deres ledighed, men får til gengæld mere tid med deres rådgiver i a-kassen. Magisterbladet har fulgt en af deltagerne i forsøget fra sidelinjen.

Katharina Raagaard er blandt de første jobsøgende i en ny forsøgsordning, der betyder, at hun slipper for at dukke op i jobcentret og får mere tid med sin rådgiver i a-kassen. Det er hun glad for.

Hun husker tilbage til første gang, hun var ledig. Informationen, hun fik til mødet på jobcentret, var så generel, at hun ikke fik meget mere ud af det end en påmindelse om at logge på Jobnet. Og der er i forvejen rigeligt at forholde sig til som ledig, synes hun, uden at man også skal bruge tid og energi på jobcentret.

I dag er hun til velkomstsamtale i et af Magistrenes A-kasses små kontorer.

”Ja, det er jo bare os”, siger karriererådgiver Ginna Sørensen til hende med henvisning til forsøgsordningen.

Ordningen har ikke kun betydning i forhold til jobcentret. A-kassen får også mulighed for at give en mere individuel rådgivning. Førhen bestod velkomstmødet af et fællesmøde med 15-18 jobsøgende i et af de store mødelokaler efterfulgt af et kort, individuelt møde. Vægten i rådgivningen var på de formelle retningslinjer.

Nu flyttes fokus til jobsøgningen, og Ginna Sørensen kan give Katharina Raagaard en mere detaljeret sparring på hendes jobstrategi og materiale. Til gengæld forventer hun, at Katharina Raagaard i høj grad selv researcher sig til viden om de formelle dele af dagpengesystemet ud fra a-kassens hjemmeside og materialer.

”Jeg synes, at dit CV og ansøgningen er til ug med kryds og slange”, siger Ginna Sørensen begejstret. Hun har dog alligevel et par fif til, hvordan Katharina Raagaard kan opstille sit CV på en anden og måske mere overskuelig måde.

”Det er selvfølgelig en smagssag, om du synes bedst om den ene eller anden opstilling. Der er ikke én rigtig måde at skrive et CV på. Men du kan i hvert fald overveje det”, siger Ginna Sørensen, hvorefter de to får en snak om, hvilke brancher Katharina Raagaard kunne søge ind, og hvilke kurser, arrangementer og netværk, der ville give mening for netop hende.

"Det giver bedre mening"

Efter velkomstsamtalen er overstået, fortæller Katharina Raagaard Magisterbladet om, hvordan hun oplevede det.

”Jeg forventede, at mødet ville handle meget om det formelle, men det kom vi hurtigt henover. Karriererådgiveren havde faktisk sat sig godt ind i det, jeg havde skrevet, og hun gav en relevant feedback. Jeg synes også, at det var rigtig godt, at der var tid til, at vi sammen kunne gennemgå arrangementerne og få styr på, hvad der kunne være godt at melde sig til”, siger hun.

Før mødet var Katharina Raagaard lidt skeptisk over for, at det foregik en-til-en. Hun havde egentlig syntes, at det var givende at møde forskellige fagligheder til det fælles velkomstmøde. Efter mødet har hun ændret holdning:

”Jeg fandt ud af, at der nu i stedet for er mulighed for at møde andre jobsøgende i forskellige netværk, og det kan jeg godt se, giver bedre mening”, fortæller hun.

Karriererådgiver Ginna Sørensen fortæller, at det overordnede mål med den nye ordning er at nedbringe antallet af ledige samt at fastholde en høj motivation hos medlemmernes gennem hele jobsøgningsprocessen.

”Konkret gør vi det, at vi skruer op for antallet af tilbud, vi sender løbende inspirationsmails i de første tre måneder, og vi giver en mere individuel rådgivning som i dag”, fortæller hun.

Fakta om forsøgsordningen

  • Forsøgsordningen blev vedtaget sidste år af Folketinget. Ni a-kasser er en del af ordningen, der kører i fire år.
  • Blandt Magistrenes A-kasses medlemmer er det kun dem, der er blevet ledige i år, og som bor i København, Odense, Aarhus eller Frederiksberg Kommune, der er en del af ordningen.
  • Normalt skal man som dagpengemodtager møde ind på sit jobcenter til én samtale om måneden. Det skal deltagerne i den nye ordning ikke i de første tre måneder af deres ledighed.
  • Er man stadig ledig efter tre måneder, skal man til en række samtaler i jobcentret. Møderækken indledes af en såkaldt fællessamtale, hvor både MA og jobcentret er til stede. Her har medlemmet mulighed for at gøre status på jobsøgningen og få en introduktion til det videre forløb i jobcentret. Senere i ledighedsforløbet ligger yderligere to fællessamtaler. Målet er at sikre, at der kommer bedst mulig synergi mellem a-kassens og jobcentrets indsats.