Tidslinje Julefrokosten gennem tiden
© Foto: Arbejdermuseet
Der er sket meget med julefrokosten gennem tiden. Se de vigtigste nedslag i tidslinjen, der går helt tilbage til vikingetiden.
Julefrokost over tid
300-1575
Før den borgerlige jul brød igennem, trak den danske jul spor tilbage til den hedenske jól i vikingetiden, hvor stemningen var noget mere løssluppen med druk, ædegilder og sex.
1650-1800
Julestuen med dens julelege var højeste mode i by og på land. Man spiste og drak tæt. Bagefter legede man julelege, der kunne være både fornøjelige og frække. Kirken var modstander af julestuerne, da de efter kirkens mening medførte både drukkenskab og løsagtighed.
1808-1938
Den borgerlige jul med juletræ, familiemiddag, gudstjeneste og gaver kommer til. Det første danske juletræ blev (så vidt vi ved) tændt i 1808.
1939-1950
Under og efter 2. verdenskrig opstår et nationalt folkeligt fællesskab, og hierarkiet mellem direktør og ansatte flades mere ud. Direktøren begynder derfor at invitere sine ansatte til et glas portvin på sit kontor juleaftensdag klokken 12.
1954
Her en lille julefrokost i kantinen på porcelænsfabrikken Norden i Valby med øl og levende lys på bordet.
1966
I 60’erne udviklede julefrokosten sig frem mod de store sociale begivenheder, vi kender i dag. Hvor udgangspunktet før var en lille sammenkomst juleaftensdag, er det nu en stor fest, som begynder at udfolde sig allerede fra november måned. Her dagbladet Aktuelts julefrokost på Københavns Rådhus.
1976
Den danske komediefilm “Julefrokosten” får premiere, og den kendte forestilling om den vilde, våde og vovede julefrokost bliver manifesteret. Filmen er en farce om det drukorgie, som en firmajulefrokost på Simonsens Bijouterifabrik udvikler sig til.
1992
Den årlige firmajulefrokost byder på både sang og dans på bordene. Mange er nu også begyndt at deltage i op til flere julefrokoster udover den på arbejdspladsen. Fx inviterer idrætsforeningen, omgangskredsen og partiforeningen også til fest.
1996
Maden og alkoholen er stadig en vigtig del af firmajulefrokosten. Her serveres der typisk danske juleretter som flæskesteg, frikadeller og sild med masser af øl og snaps.
2014
Julefrokosterne er ikke længere kun i kontorerne. Nu booker private virksomheder store festlokaler, hvor flere hundrede kan deltage. Foruden mad og alkohol bliver der også booket prominente dj’s og livebands til underholdning. Her spiller Dodo and the Dodos ved en julefrokost i Tivoli Hotel.
2016
Julefrokosten er nu en så integreret del af arbejdslivet, at de, der er uden job, savner det sociale fællesskab. Her har a-kassen arrangeret en julefrokost for 90 medlemmer med en klassisk julebuffet.