Dansk Magisterforening

25.800 nye jobannoncer: Højeste niveau siden finanskrisen

Direktør i Jobindex, Kaare Danielsen © Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Der er sket en eksplosiv vækst i antallet af nye jobannoncer i oktober, viser nye tal fra Jobindex. Udsigten til en vaccine kan have fået firmaer til at hive skrinlagte projekter op af skuffen, siger direktør.

Coronakrisen har været hård for det danske arbejdsmarked. I marts, da landet blev lukket ned, faldt antallet af jobopslag på nettet med 33 procent fra den ene dag til den anden - det laveste niveau siden det værste tidspunkt under finanskrisen i 2008.

Men udviklingen ser ud til at have vendt sig, også for akademikerne. I oktober måned steg antallet af jobopslag på nettet eksplosivt, viser nye tal fra Jobindex.

Opsvinget hænger tæt sammen med udsigten til en vaccine, vurderer direktør i Jobindex, Kaare Danielsen.

”Det kan godt være, at der stadig er restriktioner, men bare det, at man kan se en ende på det hele, har gjort, at der er flere arbejdsgivere, der tør at starte de projekter, som de har udskudt”, siger han.

Udover vaccinen peger Kaare Danielsen også på, at de mange hjælpepakker har medvirket til et opsving.

”En fornuftig forklaring kan være de hundredvis af milliarder, som centralbankerne har puttet ud i økonomien i form af hjælpepakker. Det er ikke bare lykkedes at holde hånden under sundhedsvæsenet, men også at holde hånden under økonomien, og det er nok det, vi ser effekten af nu”, siger han.

Ledigheden blandt akademikere faldt i oktober

Opsvinget i antallet af jobannoncer på nettet kommer også akademikerne til gode. Der er nemlig ikke tale om en stigning i nogle få brancher, men derimod på arbejdsmarkedet som helhed.

”Det er svært at lave opgørelser for akademikere alene, men opsvinget er bredt funderet, og det gælder stort set alle stillinger. Så jeg vil gætte på, at det er gået lige så godt for akademikerstillinger som for alle andre funktionærstillinger”, siger Kaare Danielsen.

De seneste ledighedstal fra Akademikerne viser da også, at ledigheden blandt akademikere faldt med 0,2 procentpoint fra september til oktober.

Kan blive en hård vinter

Selv om det er positive nyheder, at antallet af jobopslag stiger, skal vi være varsomme med at glæde os for tidligt.

”Mange økonomer er kommet med den fortælling, at den anden bølge af corona og de medfølgende restriktioner vil lægge en dæmper på økonomien hen over vinteren, og at vi derfor ikke vil se lige så stor vækst, som vi ellers ville have set”, siger Kaare Danielsen.

Bliv opdateret på mail

Magisterbladet skriver dagligt om det akademiske arbejdsmarked med kritiske og analyserende historier om alt fra karriere og arbejdsvilkår til uddannelse, løn og ligestilling.

Skriv dig op her for at få en mail, når vi udkommer med nyt indhold - enten den elektroniske udgave af bladet 10 gange om året eller de daglige nyheder.