Dansk Magisterforening

Hun hjælper ledige med at finde job: ”Mange tror, at virksomhederne ikke længere ansætter folk. Det er forkert.”

Del artikel:

Kristina Falkvist, chefkonsulent hos Akademikerkampagnen, har under coronakrisen afholdt kurser på Zoom for at hjælpe ledige akademikere med at få job. Det har ført til problemer.

Vores mål er at bygge bro mellem virksomheder og nyuddannede. De små og mellemstore virksomheder er ofte glemt, når nyuddannede akademikere skal søge job. Vores primære mål er, at vi skal inspirere både virksomheder og akademikere til at vælge anderledes, end de førhen havde tænkt på.

Coronakrisen har ændret vores arbejdsmetoder. Vi har ikke samme mulighed for at tage kontakt og besøge virksomheder, som vi havde før coronakrisen. Virksomhederne vil ikke have udefrakommende på grund af smitterisiko, og beskæftigelsesindsatsen er stoppet midlertidigt. Derfor har vi været nødsaget til udelukkende at afholde kurser for ledige akademikere.

Kurserne er foregået på mødeprogrammet Zoom. Det har ikke været uden problemer. Vi har for eksempel været nødsaget til at skære hele kursusdage ned til to timer. Det er vores erfaring, at det kan være svært at koncentrere sig længere tid end to timer, hvis man ikke har et dedikeret mødelokale. En anden udfordring har været, at underviserne oplever en manglende dynamik. Det har været svært både for kursisterne og underviserne at vænne sig til at give feedback gennem en skærm.

Zooms personsikkerhedsproblemer er ikke noget, vi har tænkt meget over. Vi er af den overbevisning, at det ikke er relevant for os, da det meste af det, vi arbejder med, er offentligt tilgængeligt. Vi har ikke fået nogen indvendinger fra kursister.

Strukturering af hverdagen

Et stort emne på kurserne har også været, hvordan de nyuddannede skal tackle den nye hverdag under coronakrisen. Vi har gjort meget ud af at fortælle dem, at det er vigtigt, at de bibeholder den struktur, de havde før coronakrisen. Vi opfordrer dem blandt andet til at researche på de virksomheder og organisationer, som de kunne forestille sig at søge en stilling hos i fremtiden. Det handler også om, at de ledige skal give sig selv lov til at holde fri. Det er vigtigt, at jobsøgning og fritid ikke flyder for meget sammen, fordi det kan give stress hos de ledige.

Under coronakrisen er vi ofte blevet mødt med en forestilling om, at virksomhederne ikke ansætter, og at arbejdsmarkedet er i dvale. Det er ikke tilfældet. Derfor opfordrer vi også kursisterne til ikke at gå i stå under coronakrisen. De skal fortsætte med at optimere deres profil, ellers ender de med at sakke bagud i forhold til de øvrige ansøgere. Jeg sidder blandt andet selv lige nu med fem virksomheder, der skal rekruttere medarbejdere.

Jeg har lært under coronakrisen, at synergi er vigtigt for mig, når jeg arbejder. Jeg har brug for at spille sammen med mine kolleger for at være den bedste udgave af mig selv. Det har været svært på Zoom at få den samme synergi og dynamik, som man gør, når man sidder i et lokale sammen.