Dansk Magisterforening

Gro Therp er gået i zen: Går ture blandt flokke af edderfugle og harer

"Jeg har haft tid til at læse bøger, og nye ideer og projekter folder sig ud for mig. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft tid til at rive tre uger ud af kalenderen til mig selv", siger Gro Therp. © Foto: Lars Bech

Del artikel:

Under coronakrisen er den selvstændige caster Gro Therp taget tre uger på landet alene på sin families slægtsgård, hvor hun både arbejder, læser bøger og går lange ture. Hun har aldrig haft så lang tid til sig selv som nu og er gået helt i zen.

Coronakrisen har givet tid til refleksion. Det gælder i hvert fald for Gro Therp, som er selvstændig caster med virksomheden Artcast.

I tre uger har hun levet og arbejdet alene i selvvalgt isolation på familiens slægtsgård på en halvø ved Slagelse.

”Her er jeg gået helt i zen. Jeg har simpelthen haft en fest med mig selv og nydt det, selvom det sgu er lidt uhyggeligt at være alene i det store hus om natten. Jeg har gået 10 kilometer om dagen blandt kæmpe flokke af edderfugle, harer og andet dyrevildt", siger Gro Therp.

"Jeg har haft tid til at læse bøger, og nye ideer og projekter folder sig ud for mig. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft tid til at rive tre uger ud af kalenderen til mig selv. Min datter på 22 var på besøg her, men hun fik hurtigt nok af stilheden”.

Nye ideer og perspektiver

Gro Therp er bachelor i dansk fra Roskilde Universitet og gik samtidig i en slags mesterlære som caster hos en god bekendt. Da hun var færdiguddannet i 2005, startede hun casterfirmaet Artcast sammen med en kompagnon. Virksomheden formidler kontakt mellem produktionsselskabet og modeller og skuespillere, som Artcast har tilknyttet som freelancere.

Hun caster til film og reklamer ud fra en antropologisk tilgang, hvor hun bevæger sig ud i lommer i samfundet. Det kan for eksempel være blandt etniske minoriteter, LGBT-personer eller tidligere straffede for at finde personer til roller i film og reklamer.

”Jeg har castet alt inden for arabiske miljøer. Hele min antropologiske tilgang til casting er at finde og bruge mennesker i det miljø, som jeg bevæger mig ud i. Så jeg laver også en masse coaching, fordi jeg ofte arbejder med folk, som ikke er vant til at læse eller spille skuespil”.

Hun skal nu tilbage til livet i sin lejlighed i indre København, selvom hun egentlig slet ikke har lyst til at tage hjem.

”Det er jo helt oplagt at bruge denne tid på at udvikle nye ideer og perspektiver, som forhåbentligt passer ind i en ny virkelighed, når krisen er ovre. Det har jeg gjort. Jeg har tænkt over hvordan virksomheden skal udvikle sig. Vi har også et arkiv på 6000 mennesker, som skal vedligeholdes. Det har vi ellers aldrig tid til. Vi skal have nyt website og igennem et stort renoveringsarbejde. Der er masser af se til”, fortæller Gro Therp.

© Foto: Lars Bech

Gang i butikken, men fremtiden er usikker

Modsat mange selvstændige, som har måttet skrue ned eller lukke under coronakrisen, så har Artcast faktisk haft gang i butikken. Det skyldes, at Gro Therp arbejder på projekter, som blev sat i gang, før coronavirussen førte til at store dele af Danmark blev sendt hjem. Fremtidsudsigterne er dog stadig usikre.

”Jeg er på dagsløn eller ugeløn, så der kommer løbende penge ind. Men det, frygter jeg da, vil stoppe med krisen, så derfor holder vi meget nøje øje med regeringens hjælpepakker. Er der nul kroner i udsigt gennem et par uger, så vil vi forsøge at komme med i den ordning”, siger Gro Therp.

”Fordi det er min egen virksomhed kan jeg ikke bare gå hjemme uden at arbejde. Det svarer til at efterlade sit barn alene hjemme i flere uger. Det er en form for omsorgssvigt, og det tror jeg nager rigtig mange selvstændige i denne situation”, siger Gro Therp.

Fordi det er min egen virksomhed kan jeg ikke bare gå hjemme uden at arbejde. Det svarer til at efterlade sit barn alene hjemme i flere uger. Det er en form for omsorgssvigt.

Gro Therp, selvstændig caster

 

”Vi overlevede finanskrisen, så jeg føler, vi er lidt som en bænkebider, der kan rulle sig sammen og ud igen, når tiderne skifter. Jeg kan caste hjemme i stedet for i mit studie, når det virkelig er dårlige tider. Jeg ejer faktisk ingenting. Ikke engang mit hjem. Jeg kan derfor flytte på et værelse i morgen, hvis det skulle være. Det er jeg faktisk lykkelig for i den nuværende situation”, siger hun.