Dansk Magisterforening

Under studiestart: Højrenationalister fører kampagne på universiteterne

Generation Identitær er oprindeligt en fransk bevægelse, der har spredt sig til flere lande i Europa, herunder Danmark © Foto: Matthieu Alexandre/AFP/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Med slogans som ”Stop den store udskiftning” forsøger højrenationalistiske grupperinger nu at påvirke landets studerende. De er racistiske og går direkte efter seksuelle minoriteter, feminister og transkønnede, siger ph.d.-studerende.

Højrenationalistiske grupper har brugt studiestarten til at sprede deres budskaber på universiteterne, måske med håb om at rekruttere nye medlemmer.

”Hver morgen ses nye klistermærker fra den raceideologiske bevægelse Generation Identitær hænge i og omkring universitetet. ’Stop den store udskiftning’ stod der på et af de klistermærker, jeg så i morges, med reference til konspirationen om at den hvide befolkning er ved at blive udskiftet af ikke-hvide og jøder”, skriver ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet Yonatan Goldshtein på Facebook.

Andre fortæller om lignende klistermærker på KUA, CBS og erhvervsskoler i Nordjylland.

”Der er også begyndt at komme klistermærker fra white supremacy-gruppen Hundred Handers, der blandt andet er kendt for klistermærket ’Make America White Again’. I morges så jeg deres klistermærke ’No 2 Kosher’, som er en af deres anti-jødiske klistermærker”, skriver Yonatan Goldshtein, der selv er jøde.

Generation Identitær afviser at kende til klistermærkerne.

"Det skal siges, at vi ikke aner hvem der har sat GI klistermærker op omkring universitetet. Men De skal da have tak for at ville sprede det gode budskab om patriotisme, om at ville passe på sit folk og sit land og sin kultur. Vi gætter på at det er nogen af vores mange sympatisører, der studerer på universitetet, der har sat dem op", skriver gruppen som reaktion på denne artikel.

Gruppen afviser her også at være en "raceideologisk bevægelse".

"For det første beskæftiger vi os i Generation Identitær ikke med race overhovedet. Vi finder det uinteressant, og det har vi skrevet om gentagne gange. For det andet, så interesserer vi os heller ikke for overfladiske ting som hudfarve, hvilket vi også har skrevet om mange gange. Vi er derimod meget interesseret i mere komplekse emner, som etnokulturel identitet", skriver gruppen, der pointerer, at den ikke henviser til jøder med begrebet "den store udskiftning". 

"Ligeledes mener vi ikke, at der er nogen stor væmmelig konspiration bag de demografiske forandringer som går under navnet 'Den store udskiftning' [..] Nå ja, og man skal da være velkommen til at vise os et sted, hvor vi har udtalt os anti-semitisk. Det får man svært ved".

Mere udbredt end tidligere

Det er ikke første gang, universiteterne bliver brugt til at sprede indvandrer- og minoritetsfjendske budskaber, siger Yonatan Goldshtein til Magisterbladet

”Jeg har set flere og flere klistermærker hænge omkring universitetet det seneste års tid. Der er sket en intensivering af deres propaganda”, siger han.

På Aarhus Universitet hænger klistermærkerne rundt omkring på campus og sidder særligt på lygtepæle og busstoppesteder.

”Budskaberne er racistiske. De går efter folk af bestemte etniciteter. Mens Generation Identitær er mere kække og sofistikerede i deres slogans, så er Hundred Handers eksplicit racistiske og går direkte efter seksuelle minoriteter, feminister og transkønnede”, siger Yonatan Goldshtein.

Generation Identitær

Generation Identitær beskriver sig selv som ”en patriotisk bevægelse, der arbejder for at bevare dansk og europæisk etnokulturel identitet”.

”Vi ønsker masseindvandringen stoppet og at remigrationen påbegyndes. Vi ønsker at se Fort Europa bygget, hvor de europæiske nationer sammen værner om hvad der retmæssigt er vores”, står det på gruppens website.

Bevægelsen opstod i Frankrig som Génération Identitaire i 2002 og har siden spredt sig til flere andre lande i Europa.

 

Et mindre trygt studiemiljø

Klistermærkerne må være særligt ubehagelige for minoriteter, mener han.

”Det kan give et indtryk af, at det her er udbredte holdninger. Hvis man har oplevet marginalisering kan det gøre universitetet til et utrygt sted at være”, siger Yonatan Goldshtein.

Det er svært at sige, hvor mange mennesker der står bag kampagnen. Generation Identitær sagde i januar 2018 til Zetland, at de er over 10 og under 100 personer, men det svært at komme nærmere det.

”Mit bedste bud er, at der er tale om meget få mennesker – måske bare én eller to personer – fordi de bliver sat op i bølger. Men det uhyggelige ligger også i, at man ikke kan vide med sikkerhed, om det én person, der har sat dem op, eller om det er 50”, siger Yonatan Goldshtein.

Løsningen ligger heldigvis lige for, mener han.

”Det nemme er pille klistermærkerne ned, når man ser dem, så budskaberne ikke kommer så bredt ud”, siger han.

Artiklen er opdateret kl. 19.10 med kommentarer fra Generation Identitær.

Hundred Handers

Hundred Handers er et internationalt anonymt netværk, der ønsker hvidt overherredømme.

Typisk vil medlemmerne modtager billedfiler fra en anonym email, hvorefter de printer dem ud som plakater eller klistermærker, som de hænger op i lokalområdet.

Gruppen har tidligere brugt slogans som ”Intolerance is a virtue”, ”Diversity + Proximity = War” og ”Make America White Again”.