Dansk Magisterforening

Techfestival sætter etik på dagsordenen

Del artikel:

I tre dage forvandles Kødbyen i København til et techmekka, når arrangementet Techfestival samler nørder, guruer og techaktivister fra hele verden. Torsdag kom etik i det digitale samfund på dagsordenen, da både eksperter og publikum diskuterede, hvordan Danmark kan blive et foregangsland for etisk kunstig intelligens.

Ligesom dansk design og skandinavisk gastronomi har sat Danmark på verdenskortet, kan etisk ansvarlig kunstig intelligens måske gøre det samme. Det var en af pointerne, da Magisterbladet torsdag gæstede Techfestival i Kødbyen i København.

Her mødes ansatte fra it-branchen, nørder og techaktivister i tre dage for at diskutere med, lære fra og lytte til nogle af verdens mest prominente og magtfulde techfolk.

Et panel på fire eksperter og mere end hundrede mennesker var torsdag eftermiddag samlet under samme teltdug for at tale om etik i kunstig intelligens.

Under titlen “Ethical AI: Actioning a Nordic Stronghold Together” præsenterede moderator Christiane Vejlø eksperterne Mikael Anneroth fra Ericsson I Sverige, professor Mikkel Flyverbom, teknologisk designer Vanessa Julia Carpenter fra Canada og Lars Maaløe, grundlægger af virksomheden CORTI, som bruger kunstig intelligens til at hjælpe sundhedspersonale, når folk ringer 112.

Alle fire var på hver sin måde dybt engageret i debatten om, hvordan man kan bruge kunstig intelligens på en etisk måde som beskytter både samfund og individ.

Techfestival

Kødbyen i København

Torsdag d. 5.- søndag d. 7. september

Festivalarmbånd koster 300 kroner og giver adgang til alle events på festivalen. 

Her kan du blandt andet opleve heldagsworkshops, talks og debat og samtale.

Og måske er det netop det kvalitetsbevidste Skandinavien, som kan løfte den opgave, mens Kina og USA kæmper for pengene og kontrollen, forklarer professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS, Mikkel Flyverbom til Magisterbladet:

”Vi står i en global situation hvor Kina, USA og Europas tilgange til teknologi tager forskellige former. Kina fokuserer i disse år særligt på kontrol og overvågning, mens USA udvikler teknologi i høj fart og forsøger at tjene så mange penge som muligt. Det skaber en mulighed for techvirksomheder i Norden og i Europa til at fokusere mere på ansvarlighed og etik og gøre det til deres brand”, forklarer Mikkel Flyverbom.

Han tror dog ikke, at den etiske revolution af techbranchen er lige om hjørnet:

”Problemet er bare, at dem som tjener allerflest penge på kunstig intelligens, det er dem som ikke tænker på etik og ansvarlighed. Lige nu er der ingen kommercielle fordele ved at være de etisk ansvarlige på markedet, men måske kommer der et mere forskelligartet marked, hvor der er plads til de kvalitetsorienterede løsninger. Både stater og techvirksomheder skal jo se det som en form for investering i samfundet".

Akademikerbladet var med på Techfestival:

 

Et sted og starte

Sessionen på Techfestival fungerede således, at de fire eksperter først præsenterede deres indgang til emnet, og derefter blev publikum bedt om at diskutere nogle konkrete spørgsmål om, hvordan Skandinavien kan blive frontløbere i et marked for etisk kunstig intelligens.

I små grupper på bænkene diskuterede de deltagende gæster ivrigt, og efterfølgende blev nogle af deres pointer præsenteret i fælles fora.

Det var tydeligt at mærke, at emnet lå mange på sinde, og flere gæster rejste sig op og præsenterede hvilke fordele og udfordringer de nordiske lande står over for, hvis de skal overbevise resten af verden om, at kvalitetsorienteret, samvittighedsfuld kunstig intelligens er den rigtige vej.

Mikkel Flyverbom oplever, at techbranchen er begyndt at blive mere bevidst om de negative konsekvenser teknologi også kan indeholde.

”Min fornemmelse er, at der er ved at opstå en alternativ måde at tænke på i techindustrien. Det viser et initiativ som Techfestival for eksempel. Det er ved at gå op for flere virksomheder, at de har et socialt ansvar”.  

Selvom et arrangement som Techfestival ikke alene kan ændre den etiske kurs for verdens techindustri, så er det et skridt i den rigtige retning, forklarer Mikkel Flyverbom.

Der er nemlig brug for opmærksomhed om etik i IT-branchen, og det gælder ikke kun for dem som udvikler teknologien, men også dem som køber den.

 ”Virksomhederne og kunderne skal være mere åbne og turde tage de etiske diskussioner som hænger sammen med teknologien i dag. For eksempel skal kommuner, som køber den her teknologi, turde tale om systemernes fejl og potentielle farer”, siger han og fortsætter:

”Teknologi er ikke længere kun noget, en it-afdeling skal beskæftige sig med, det er noget alle dele af organisationen skal kunne diskutere og træffe beslutninger om”.