Spring menu over
Dansk Magisterforening

Socialdemokratiet i kovending: Universitetsuddannelser skal måske spare 280 millioner kroner

Kasper Sand Kjær

Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Kasper Sand Kjær © Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Socialdemokratiet vil ikke længere love, at det såkaldte taxameterløft, der blev indført for at lukke et hul i Samfundsvidenskab og Humanioras budgetter, bliver videreført i deres kommende finanslovsforslag.

Magisterbladet vil hvert år, indtil det næste folketingsvalg udskrives, følge op og se, hvordan det går med at indfri det, politikerne under valgkampen sagde, de ville arbejde for.

Nu viser det sig, at Socialdemokratiet - i modsætning til under valgkampen - ikke vil love, at de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser, der f.eks. omfatter Jura og Økonomi, fortsat skal have taxameterløftet på 280 millioner kroner. Det fortæller Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Kasper Sand Kjær:

”Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvorvidt taxameterløftet bliver videreført eller ej. Det kan vi først løfte sløret for, når vi sidst i september fremlægger vores finanslovsforslag”, siger han.

Bliver taxameterløftet ikke videreført, vil det ifølge flere kilder føre til store forringelser i kvaliteten af de berørte uddannelser og nye fyringsrunder.

Allerede nu skaber socialdemokraternes tøven uro på universiteterne, fortæller Jesper Langergaard, direktør for interesseorganisationen Danske Universiteter.

”Det er rigtig mange penge, der er tale om for uddannelserne, og det her betyder, at de nu fortsat må leve i uvidenhed om deres fremtid, og at de bliver forhindret i at kunne planlægge deres øknomi for 2020 ordentligt”, siger han.

Socialdemokraternes melding om taxameterløftet står i kontrast til, hvad den daværende socialdemokratiske ordfører og nuværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye sagde under valgkampen.

”Nu siger vi med åbne øjne, at vi forpligter os til, at det løft fortsætter. Det vil vi gerne bruge nogle penge på”, sagde han dengang til Altinget.

Til Magisterbladet sagde daværende uddannelsesordfører Mette Reissmann (S), at VLAK-regeringens tøven var uanstændig og en skandale:

”Det haster, fordi man sidder og budgetterer i øjeblikket på uddannelserne. Vi ved, de sidder og bidder negle. Jeg har lige stået ude på KUA og delt brochurer ud og mødt nogle undervisere, der er dybt frustrerede. Det er jo en skandale, for helvede!”, sagde hun blandt andet.

”De meldinger tolkede vi i Danske Universiteter som et klart løfte”, fortæller Jesper Langergaard.

Socialdemokratiets uklare melding om taxameterløftet møder også kritik fra støttepartiet Radikale Venstre.

”Der skal lyde et kæmpe, klart ’ja’ fra os i forhold til at videreføre taxameterløftet. Derfor er det også enormt ærgerligt, at Socialdemokraterne ikke vil gøre det samme, når nu de selv allerede har meldt ud, hvor vigtigt det er. Det må godt nok være svært for universiteterne at planlægge deres økonomi”, siger Katrine Robsøe, uddannelsesordfører for Radikale Venstre.

Også i oppositionen møder det kritik.

”De bør da helt klart se at få meldt klart ud, hvad der skal ske”, siger Ulla Tørnæs, uddannelses- og forskningsordfører i Venstre. Hun fortæller samtidigt, at Venstre holder fast i sit valgløfte og gerne ser, at taxameterløftet bliver videreført

"Der skal lyde et kæmpe, klart ’ja’ fra os i forhold til at videreføre taxameterløftet. Derfor er det også enormt ærgerligt, at Socialdemokraterne ikke vil gøre det samme"

Katrine Robsøe, uddannelsesordfører for Radikale Venstre

Altinget kunne man tirsdag læse, at der i et lækket notat fra Finansministeriet, som ifølge mediet skulle være en ”foreløbig prioriteringsskitse for finansloven” i 2020, står, at der afsat 0,3 milliarder til at lukke et "hul" i budgetterne på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser.

Kasper Sand Kjær vil dog ikke kommentere på ”et eller andet lækket embedsmandspapir”.

”Men det bliver jo rigtig spændende, når vi fremlægger vores finanslovsforslag, om papiret har ret, eller om der er nogen overraskelser”, siger han.

Han kan godt se, at det sætter universiteterne i en uheldig position, men lover til gengæld, at Danmark nu har fået en regering der ”vil gøre noget for uddannelserne”.