Dansk Magisterforening

Klimastrejke på fredag: Børn og unge gik forrest - nu følger de voksne trop

© Foto: Bax Lindhart/Ritzau Scanpix

Del artikel:

De unges klimastrejke på fredag indleder en uge med aktioner i anledning af FN’s klimakrisemøde. Og denne gang deltager de voksne.

Det hænger overhovedet ikke sammen for de yngste generationer. Jordkloden styrer direkte mod en katastrofal fremtid, og politikerne gør intet ved det.

På fredag vil børn og unge over hele verden derfor gentage kravet om øjeblikkelig handling fra de voksne, når de på ny skolestrejker til fordel for klimaet.

Med over 3.500 annoncerede protester i 122 lande ifølge fridaysforfuture.org vil de unge klimaaktivisters protest denne gang runge ekstra højt.

For fredagens strejke er startskuddet for en hel uge med aktiviteter, der skal lægge maksimalt pres på verdens stats- og regeringschefer, som FN’s generalsekretær har indkaldt til klimakrisemøde den 23. september i New York.

Fredagens strejker markerer samtidig begyndelsen på et nyt kapitel for Greta Thunberg og hendes bevægelse. Tilbage i maj opfordrede hun og andre aktivister de voksne til at komme ind i kampen og medvirke til ’massemodstand’ i form af en global generalstrejke.

Og mange steder i verden har de voksne taget opfordringen til sig. I Amazons hovedkvarter i Seattle har 900 ansatte meddelt, at de stopper arbejdet for at deltage i begivenhederne, og virksomheder som Ben & Jerry's og Lush Cosmetics har valgt at lukke deres butikker under strejken. Den svenske transportgigant Scania har besluttet, at virksomhedens 50.000 medarbejdere over hele verdens skal standse arbejdet i en time, som vil blive brugt på udveksle ideer til bæredygtige tiltag i virksomheden.

I Australien har mere end 850 virksomheder og organisationer under initiativet ’Not Business as Usual’ underskrevet en erklæring om at de støtter deres medarbejderes deltagelse i klimastrejken.

Det sker under Global Week for Future

Fredag den 20. september strejker tusindevis af børn og unge i 1637 byer over hele verden. Foreløbig er der annonceret aktioner i 13 danske byer.

Mandag den 23. september har FN’s generalsekretær indkaldt verdens stats- og regeringschefer til krisemøde i New York. 

Fredag den 27. september er det de voksnes tur til at demonstrere. Foreningen 350 Klimabevægelsen i Danmark og andre klimaorganisationer har taget initiativet til BREAK FOR CLIMATE med aktioner i flere byer og hvor en række arbejdspladser bruger frokostpausen på at diskutere klimakrisen.

Også fagforeningerne har hørt Greta Thunbergs appel.

I Tyskland opfodrer den næststørste fagforening Verdi sine 2 mio. medlemmer til at deltage i strejken. Verdis formand, Frank Bsirske, har dog understreget, at han af fagretslige grunde ikke kan opfordre medlemmerne til at nedlægge arbejdet. Det kan i værste fald medføre advarsler eller ligefrem afskedigelser.

"Det er heller ikke alle, der kan afbryde deres arbejde. Men dem der kan, bør stemple ud og deltage. Jeg går i hvert fald selv med”, har han sagt til Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Verdens største sammenslutning af fagforeninger, International Trade Union Confederation, der med 207 mio. medlemmer i 160 lande også repræsenterer de danske hovedforbund, opfordrer i en meddelelse ”arbejdere og deres fælleskaber til at tilslutte os i en global uge med handling”.

I Danmark opfordrer 350 Klimabevægelsen alle voksne til at støtte de unge og bruge deres frokostpause på klimaet fredag den 27. september mellem kl. 12 og 14 under aktionen Break for Climate. En lang række organisationer støtter arrangementet, der bliver afholdt København, Vejle, Aarhus og Aalborg.

Og selvom man ikke kan være til stede til eventen, kan man alligevel godt deltage, understreger en af initiativtagerne, Lise Christensen Bjerno.

”Ideen er, at hvis 1 mio. voksne danskere tager ordet klimakrise i deres mund på deres arbejdspladser mellem kl. 12 og 14 den 27. september, så tror vi, at det kan rykke noget. Vi ligger i et smørhul i Danmark, og vi har simpelthen ikke opdaget, hvor slemt det står til. At kalde det en krise er noget nyt, men vi er nødt til at flytte folks bevidsthed”, siger hun.

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening og næstformand for Akademikerne, er blandt talerne ved arrangementet i København. Ligesom Verdis formand Frank Bsirske understeger hun, at deltagelse uden tilladelse fra ens arbejdsgiver er lig ulovlig udeblivelse fra arbejdet.

”Jeg håber, at mange vil deltage i Climate Break, hvis de har mulighed for det. Fx hvis du har fri eller kan flekse ud tidsmæssigt, eller hvis ledelsen siger, at du som medarbejder kan gå derhen i arbejdstiden. Du må ikke nedlægge arbejdet for at deltage. Men kan du ikke gå fra arbejdet, kan du måske vise opbakning på sociale medier i dagene op til”, siger hun.

Også på Danmarks største arbejdsplads, Københavns Kommune, bakker teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) op om Break for Climate. Hun mener også, at de voksne bør holde sig for øje, at den danske regering netop nu er gået i gang med arbejdet for en klimalov med et bindende mål om at reducere udledningen af CO2 med 70 pct. inden 2030.

”Det kommer til at kræve markante ændringer af os alle. I Teknik- og Miljøforvaltningen har vi mange medarbejdere, der arbejder målrettet med at skabe grundlaget for denne omstilling. Jeg håber, at medarbejdere med mulighed for at tage fri vil støtte op om Break for Climate og dermed vise, at der både er en vilje til og en vej for den grønne omstilling”, siger hun.