Dansk Magisterforening

Fagforbund: Drop nye olieboringer i Nordsøen

© Claus Bonnerup/ritzau Scanpix

Del artikel:

En lang række fagforeninger presser nu på for at få regeringen til at aflyse planen om nye tilladelser i Nordsøen.

Danmark skal opgive de planlagte koncessioner til olie- og gasefterforskning i Nordsøen. Sådan lyder den kontante udmelding fra en række af landets største fagforeninger, der nu blander sig i debatten om nye olielicenser, der kan forlænge oliejagten frem til 2055.

“Danmark bør sige nej til nye olieudvindinger i Nordsøen, i tråd med hvad klimaforskere og eksperter peger på. I stedet skal politikerne sætte alle sejl ind på en ambitiøst klimalov med bindende mål og udbredelse af bæredygtig teknologi”, siger Camilla Gregersen, formand for dansk Magisterforening i en pressemeddelelse.

Fagforeninger som Ingeniørforeningen (IDA), Danmarks Læreforening, FOA, Blik og Rør, HK og Dansk Socialrådgiverforening står bag opfordringen.

I deres fælles opfordring hæfter de i alt 19 fagforeningerne sig ved, at der allerede er identificeret mere olie og gas i felter med produktion verden over, end klimaet kan tåle afbrænding af, hvis den globale opvarmning skal bremses ved højst 1,5 grad, som Paris-aftalen sigter efter.

“Danmarks forbrug af olie og gas er allerede dækket, og selv om en eksport ikke rammer de danske klimamål, rammer det klimaet. Vi bør i stedet investere massivt i fornybare energikilder”, siger Thomas Damkjær Petersen, formand i IDA. Ingeniørforeningen.

For en uge siden advarede også de økonomiske vismænd regeringen om, at øget olieproduktionen i Nordsøen er ikke vejen frem.

”Hvis man politisk ønsker at reducere klimagennemslaget af dansk aktivitet ud over det i forvejen ambitiøse mål om, at Danmark bliver klimaneutral, er reduceret olieudvinding et oplagt instrument at tage i anvendelse”, sagde Lars Gårn Hansen, vismand og professor ved Københavns Universitet, til Information.

Mandag lagde regeringens støttepartier i SF, Radikale og Enhedslisten pres på regeringen for at aflyse de nye tilladelser, som fire olieselskaber har lagt billet ind på.

”Vi synes ikke, det er ansvarligt at give nye tilladelser, som løber fem år efter, at den forrige regering forpligtede Danmark på at være klimaneutral og 15 år efter, at SF mener, at Danmark skal være fossilfrit. Det ville jo betyde, at vi efter 2050 ville eksportere al olien, så den kunne forurene i udlandet,” siger Signe Munk.