Dansk Magisterforening

Statsministeren i Folketingets åbningstale: Vi skal skrue ned for detailstyring og op for tilliden

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte i sin åbningstale i Folketinget 1. oktober, at Danmark har brug for en nærhedsreform, hvor der skrues ned for detailstyring oppefra og op for faglighed og ledelse ude på institutionerne. © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Del artikel:

I sin første åbningstale i Folketinget tirsdag 1. oktober som statsminister bekendtgjorde Mette Frederiksen (S), at regeringen med en nærhedsreform vil tage et opgør med detailstyring, bureaukrati og mistillid i det danske samfund.

Der skal skrues ned for detailstyring oppefra og til gengæld op for faglighed og ledelse ude på institutionerne.

Det skal ske med en nærhedsreform med fokus på at genetablerer tillid mellem mennesker og til velfærdssystemet. Det fastslog formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen i sin første åbningstale som statsminister i Folketinget tirsdag 1. oktober. Derfor proklamerede statsministeren, at der er brug for en nærhedsreform.

”Vi har brug for en nærhedsreform. Medarbejderne er ved at drukne i alle de gode intentioner om, hvordan de udfører deres arbejde bedst muligt. Vi skal skrue ned for detailstyring oppefra og skrue op for faglighed og ledelse ude på institutionerne”.

At der skal være mindre detailstyring og lovgivning på baggrund af enkeltsager fra politikerne og derimod mere tillid til, at problemerne kan løses lokalt, skal ifølge statsministeren ske, uden at man går på kompromis med at opnå resultater i velfærdssamfundet.

”Kræftbehandlingen skal fortsat blive bedre. Børnene skal stadig lære mere i skolen. Pointen er tværtimod, at den styring vi har i dag, ikke giver de bedste resultater. Vi kan og skal gøre det bedre”, sagde Mette Frederiksen.

Besparelser på uddannelse har været uansvarligt
Statsministeren fastslog, at regeringen vil sætte velfærden først. Det skal blandt andet ske ved at fjerne omprioriteringsbidraget på alle uddannelser.

”Regeringen vil sætte velfærden først. Væk med omprioriteringsbidraget på uddannelser. Hele vejen fra AMU-kurser over erhvervsskoler til universiteter”, sagde Mette Frederiksen og sagde videre:

”Der har været sparet på uddannelse og forskning i en årrække. Det har været økonomisk uansvarligt”.

Hun forklarede, at selvom velstanden er steget og stiger, så oplever mange en usikkerhed. Flere er kommet tvivl om, hvorvidt børn får en bedre fremtid, end de selv havde, fastslog statsministeren. Omsorgen i velfærdssamfundet er i ifølge hende trådt i baggrunden til fordel for New Public Management, besparelser og effektiviseringer.

”Så længe jeg kan huske, har dansk politik handlet om et velfærdssamfund, der skulle køre længere på literen. Og der er også kommet en mærkelig udvikling, som vi måske kan grine ad. Men jeg tror faktisk, at det er en del af problemet”, sagde hun.

”Vi har fået mere projektvelfærd. Mindre helt almindelig omsorgsvelfærd”.

Statsministeren synes, at forskellene er blevet for store, og samfundskontrakten mellem danskerne blevet svagere. Det er gået ud over tilliden.

”Hvis afmagten slår rod, så risikerer vi troen på demokratiet. Viljen til fællesskab. Håbet om forandring. Det må vi aldrig miste. For så mister vi også troen på, at vi kan skabe fremtiden sammen. Derfor skal vi styrke det, som gør Danmark til Danmark: Tilliden, sammenholdet og solidariteten”.

Mette Frederiksen vil derfor sætte en ny retning for Danmark, sagde hun.

”Større retfærdighed. Velfærden først og et grønnere Danmark”.

Klimalov skal vedtages inden jul
Fra Folketingets talerstol understregede Mette Frederiksen overfor den fyldte sal, at i forlængelse af ønsket om et grønnere Danmark skal der vedtages en klimalov inden jul. Den har været på vej siden januar, hvor et borgerforslag om en klimalov blev afleveret til Folketinget.

”Vi skal have klimaloven på plads inden jul. Og derefter – en klimahandlingsplan”, sagde Mette Frederiksen.

Hun understregede, at i årtier blev den grønne udvikling via fokus på vindmøller, økologi og energieffektivitet drevet frem af lovgivning fra Christiansborg.

”Nu er andre – de unge og erhvervslivet – langt foran. Politikerne skal foran igen. Børn og unge kræver forandring, så nu skal vi levere”.

Statsministeren fortalte igen, at regeringen sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten har det mål, at Danmark skal reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men også, at der er brug for et bredt samarbejde om målet. 

”Alternativet var først. Nu bakker stadig flere partier op. De konservative. Dansk Folkeparti. Liberal Alliance. Det tegner godt for det grønne samarbejde”, sagde hun og efterspurgte en generationskontrakt:

”At vi efterlader en natur til næste generation, som er i bedre stand end den, vi selv fik i arv. Vi skal leve op til vores børns tillid på klimaet og på hele den grønne dagsorden. Vi skal sætte høje ambitioner med øje for arbejdspladser og vækst. I respekt for vores samfundsmodel, og uden at uligheden stiger”, sagde statsministeren.

Tillid til offentlige ansatte er utrolig vigtig dagsorden
Formand i Dansk Magisterforening (DM) Camilla Gregersen bider mærke i, at statsministeren i sin åbningstale ønsker at skrue op for tilliden til de offentligt ansatte.

”Det er utroligt vigtigt for vores offentligt ansatte på alle niveauer, at der er en høj grad af tillid til, at de hver dag skaber værdi og laver det rigtige. Og at politikerne ikke skaber kontrolregimer, der tager tid fra fagligheden. Det er en meget vigtig dagsorden, som jeg er glad for, at der nu kommer fokus på”, siger hun.

DM’s formand understreger desuden, at vi er allerede bagud, når det kommer til kampen for at redde klimaet. Derfor venter hun ligesom alle andre spændt på den klimalov, som skal komme inden jul.

”Klimakrisen er et samfundsansvar. Og derfor er det så vigtigt, at vi komme i gang med de forandringer af samfundet, som en klimalov vil bane vejen for”, siger Camilla Gregersen.