Eksperter: Danskernes ATP-pension udhules
Danskernes obligatoriske pensionsopsparing i ATP er de sidste ti år kun vokset halvt så meget som inflationen, viser ny undersøgelse. © Colourbox
ATP har de seneste 10 år ikke været i stand til at sikre danskerne høje nok afkast på den tvungne pensionsopsparing, som udhules af inflationen. Eksperter efterspørger ny model.
Alle danskere, som arbejder, skal indbetale pensionsopsparing til ATP. Og op mod halvdelen af alle danske pensionister har ikke andet at leve af end folkepensionen og den ATP’s Livslange Pension.
Men danskernes obligatoriske pensionsopsparing i ATP er i gang med at blive udhulet af inflationen. Pensionsopsparingen i ATP er de sidste 10 år nemlig kun vokset halvt så meget som inflationen. Det viser en undersøgelse af ATP’s forretning, som en af landets førende finansielle eksperter, professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS), har lavet sammen med lektor og forsker på CBS Henrik Ramlau-Hansen, som er tidligere topchef i Danica Pension. Det skriver Finans.dk.
Konklusionen fra de to eksperters gennemgang af ATP’s pensionsopsparing viser, at pensionsudbetalingerne kun steget med i alt 5,6 procent de seneste 10 år, hvor inflationen har været 11,4 procent - altså mere end dobbelt så høj som afkastet.
”ATP er helt klart udfordret og trængt op i et hjørne. ATP har det seneste årti ikke formået at få pensionsopsparingen til at vokse i takt med inflationen. Dermed sakker ATP bagud og mister relevans, medmindre der gribes ind” siger Jesper Rangvid og fastslår:
”Som forretningsmodellen er skruet sammen lige nu, er det ikke attraktivt at spare nye penge op i ATP”, konstaterer Jesper Rangvid.
Ifølge forskerne er der nu god grund til at kigge kritisk på ATP’s pensionsmodel.
”For mange med lave lønninger er ATP et vigtigt supplement til folkepensionen, og derfor er det nødvendigt, at fremtiden for ATP diskuteres”, siger Jesper Rangvid til Finans.dk.
”ATP er helt klart udfordret og trængt op i et hjørne"Jesper Rangvid
Udviklingen ser endnu værre ud for ikke-pensionisterne
Den primære opgave for ATP er at arbejde for økonomisk grundtryghed og at bidrage til effektiv velfærd ved at skabe høje og stabile afkast på investeringer til gavn for pensionister, der modtager ATP Livslang Pension og ved at administrere velfærdsydelser godt og effektivt, lyder det på ATP’s hjemmeside.
Men mens de cirka 1,6 millioner pensionister, som får penge udbetalt af ATP, kun får dækket halvdelen af inflationen, ser det endnu værre ud for de millioner af danskere, som endnu ikke har nået pensionsalderen. Deres opsparing i ATP - pensionshensættelserne - er kun blevet ét procentpoint mere værd de seneste 10 år.
Ifølge Jesper Rangvid er et af ATP’s store problemer, at 80 procent af danskernes løbende indbetalinger placeres i sikre obligationer for at skabe sikkerhed for, at der ikke tabes penge på at spare op. Renten på de obligationer er p.t. negativ. Det betyder, at der tabes penge på 4/5 af indbetalingerne. Og selvom ATP har skabt afkast på i snit 16,4 procent om året de seneste fem år - på resten af indbetalingerne – så har det ikke været nok til at inflationssikre ATP-pensionen.
ATP har været på kant med loven i 10 år
Det står ellers i loven, at ATP skal ”tilstræbe” at sikre pensionernes realværdi på langt sigt. Men det er en paragraf, som ATP ikke har levet op til de seneste 10 år.
ATP’s formand Torben M. Andersen, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, er dog alligevel fortrøstningsfuld. Han peger på, at ATP-pensionerne skal udbetales livslangt, og de seneste år er danskernes levetid steget meget.
”Så gennemsnitsborgeren får udbetalt pension i mange flere år. I kroner og øre har vores medlemmer fået 54 milliarder kroner ekstra på den konto. Det svarer til 10,8 procent i realværdistigning”, siger Torben M. Andersen.
En fuld ATP-udbetaling udgør 24.500 kroner om året svarende til cirka en tredjedel af folkepensionens grundbeløb. Cirka to millioner danskere har udover folkepensionen kun udsigt til midler fra ATP i alderdommen.