Dansk Magisterforening

Ny bekendtgørelse bringer forberedelseskurser for udlændinge i farezonen

Del artikel:

Efter to år med stor søgning er ansøgertallet i år faldet til det halve på VIA’s FIF-kurser, der forbereder flygtninge til at starte på en professionsuddannelse. Det ærgrer ansvarlig dekan, at en ny bekendtgørelse yderligere indsnævrer, hvem der kan optages. Indtil videre bevares udbuddet fire steder i Region Midtjylland.

I to år har Campus Holstebro kunnet melde udsolgt på det såkaldte FIF-kursus, der skal forberede flygtninge og indvandrere til at tage en professionsbacheloruddannelse.
Men i september i år dykkede ansøgertallet til det halve.

“I 2017 og 2018 startede vi hold med det maksimale deltagertal, cirka 30 kursister. I år har vi optaget 16. Østeuropæere er en del af gruppen, men de fleste kursister kommer fortsat fra Syrien”, forklarer Irene Salling Kristensen, der er koordinator for FIF på Campus Holstebro.

Det er ikke kun Holstebro, der har mærket en tilbagegang i søgningen til det etårige FIF-kursus. Også på de øvrige tre udbudssteder under VIA er ansøgertallet halveret. Faldet hænger sammen med, at der kommer færre flygtninge til landet, forklarer Elsebeth Jensen, der er ansvarlig for FIF-kurserne under VIA.

I første omgang er kursusstart skåret ned fra to gange om året til en, men indtil videre vil VIA bevare sit udbud i både Holstebro, Viborg, Aarhus og Randers.

“Vi udviklede et tværgående tilbud, som skal forberede kursisterne til at starte på en bredere vifte af professionsuddannelser, på et tidspunkt, hvor der især kom mange syrere til landet.

Dengang og i dag er det en vigtig opgave for en professionshøjskole at give flygtninge og indvandrere en hjælpende hånd, hvis de ønsker at tage en uddannelse”, siger Elsebeth Jensen.
Og VIA kan blive tvunget til at kigge på, om der fortsat skal være fire udbud, hvis ansøgertallet daler yderligere, uddyber hun.

“En ny bekendtgørelse, der trådte i kraft 1. november, indsnævrer, hvem der kan søge om optagelse. Fremover skal tilbuddet alene rettes mod flygtninge og indvandrere fra ikkevestlige lande. Det betyder, at vi fx ikke længere kan optage kursister fra Østeuropa, som eller er nogle af dem, der har haft stort udbytte af forløbene”, siger Elsebeth Jensen.

Ikke råd til at sige nej

Campus Holstebros opgørelser viser, at 15 af de kursister, som har gennemført FIF-kurset siden starten for to år siden, i dag er blevet optaget på seks forskellige professionsuddannelser.
“Andre er kommet i gang med uddannelser uden for VIA, og andre igen har fundet arbejde. Det er resultater, vi godt kan være bekendt”, siger koordinator Irene Salling Kristensen.

Da hun i 2015 sad og så billeder af de mange flygtninge, der gik på de danske landeveje, vidste hun, at det kun var et spørgsmål om tid, før den tilspidsede flygtningekrise kunne mærkes på VIA i Holstebro.

“Allerede året efter fyldte især de nytilkomne syriske og kurdiske flygtninge en del i ansøgerfeltet til FIF-kurset. Mange havde halve og hele kandidatuddannelser med sig, da de kom, og de har været hurtige til at lære”, forklarer Irene Salling Kristensen.

I Holstebro vil den nye bekendtgørelse bremse de østeuropæere, som typisk har boet i Danmark i nogle år og haft ufaglært arbejde.

“Det er svært at forstå, at vi som samfund har råd til at sige nej til initiativrige borgere, der har mod på at opkvalificere sig”, siger Irene Salling Kristensen.

FIF-kurser er en succes

I starten var FIF-kurserne alene rettet imod pædagoguddannelsen, men siden 2016 har kurserne forberedt flygtninge og indvandrere til en bred vifte af uddannelser. Af de 302, som indtil videre har været igennem forløbet i Region Midtjylland, er 124 startet på forskellige professionsuddannelser.

 

  2014 2015 2016 2017 2018 Hovedtotal
Bygningskonstruktør   1 1   1 3
Kort- og landmålingstekniker         1 1
Lærer         3 3
PB i diakoni og socialpædagogik     1     1
PB i offentlig administration   2     4 6
Psykomotorik         1 1
Pædagog 21 29 22 20 10 102
Socialrådgiver 1   1 1 2 5
Sygeplejerske         2 2
Hovedtotal 22 32 25 21  24 124

Kilde: VIA