Nabolandet vil redde små fag med særbevillinger
© Foto: Susanne Reitz, KU
Norge er langt mere ambitiøs og visionær end Danmark, når det gælder uddannelse inden for sprog, kultur og kunst. Det mener prodekan på KU, Julie Sommerlund. Hun har siddet med i ekspertgruppe, der netop har sendt sit forslag i høring om, hvordan udsatte humaniorafag i Norge skal støttes.
En beredskabspulje, der kan søges direkte af institutioner, hvis fag er i fare for at lukke, kan være på trapperne i Norge.
Forslaget om en ekstraordinær håndsrækning til de små og truede humaniorafag kommer fra en ekspertgruppe og er netop sendt i høring. Ekspertgruppen anbefaler, at beredskabspuljen skal bruges i tilfælde, hvor en uddannelse opfylder tre kriterier:
- Faget er truet på nationalt niveau
- Der er tale om en kandidatuddannelse
- Faget skal opfylde vigtige samfundsbehov
Ifølge ekspertgruppens formand, historieprofessor Einar Lie, skal modellen forhindre, at der sker ukoordinerede nedlæggelser af uddannelser i landet, så man kommer til at mangle bestemte kompetencer.
Julie Sommerlund, der p.t. er prodekan på KU og fra 1. december institutleder for Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC, har været det danske indslag i ekspertgruppen.
Den model, som Lie-gruppen foreslår, kan ikke oversættes direkte til danske forhold, siger hun. Men arbejdet bør tjene som inspiration.
”Vi kunne godt blive smittet lidt af nordmændenes stærke tiltro til, at de humanistiske kompetencer bliver uundværlige både nu og fremover. Det står i stærk kontrast til, hvordan vi ofte skal forsvare humanioras eksistensberettigelse i Danmark”, siger Julie Sommerlund.
"Vi kunne godt blive smittet lidt af nordmændenes stærke tiltro til, at de humanistiske kompetencer bliver uundværlige både nu og fremover"Prodekan Julie Sommerlund
Den kommende institutleder blev inviteret med i ekspertgruppen, fordi den danske småfagsordning har været oppe at vende som en mulig model i Norge.
Småfagsrådet i Danmark, der har deltagelse af både Danske Universiteter, DI og Danske Erhverv og fordeler 17 millioner kroner, har den kæmpestyrke, at de små uddannelser bliver en samfundsdiskussion, forklarer Julie Sommerlund.
”Ulempen er, at det er administrativt tungt at administrere småfagspuljen. Desuden har den en konserverende mekanisme. Hvis vi på et tidspunkt for eksempel vil oprette en ny kandidatgrad i somali eller lignende, er det ikke så lige til. Og efterhånden er jo selv de sprogfag, vi før betragtede som mellemstore, blevet små. De mangler også økonomisk opbakning”, uddyber hun.
Det er Norges minister for forskning og videregående uddannelser, Iselin Nybø (V), der i foråret 2018 tog initiativ til at nedsætte ekspertgruppen med det formål at sikre fremtiden for de små fag. Ministeren tror, at ideen om en beredskabspulje vil interessere mange.
”Det skaber engagement, hvordan vi bedst muligt varetager samfundets behov for fagkundskaber inden for sprog, historie, kunst og kultur. Det er vigtigt, at vi undgår, at fag, som er vigtige for samfundet, bliver nedlagt i hele landet”, siger Iselin Nybø ifølge en pressemeddelelse fra Forskningsministeriet.
Høringsfristen kører frem til 5. februar.