Hver tredje ledige magister søger ufaglærte job
41 pct af MA´s medlemmer har søgt butiksjob i deres ledighedsperiode © Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Hver tredje ledige medlem af Magistrenes A-kasse har søgt både ufaglært og akademiske arbejde i deres ledighedsperiode. Københavns beskæftigelsesborgmesters kritik af de ledige er skudt til hjørne, siger arbejdsmarkedsprofessor Bent Greve.
obs: Denne artikel er opdateret 14:30. Beskæftigelsesminister Cecilia Lonning-Skovgaard fik mulighed for at præcisere et tidligere svar efter at have set alle tal fra MA
Ledige magistre er ikke for fine til at sidde i kassen i Netto.
En opgørelse, som Magistrenes A-kasse (MA) har foretaget blandt de ledige hen over to dage i november, viser, at hvert tredje medlem har søgt ufaglært arbejde. Det er fx job som butiksansat, pædagogmedhjælper og receptionist.
Under hver 10. ledige har kun søgt akademisk arbejde i sin ledighedsperiode.
Ifølge arbejdsmarkedsprofessor Bent Greve fra RUC skyder opgørelsen fra MA den kritik til hjørne, som Københavns beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard tidligere på ugen fremsatte i Berlingske.
V-borgmesteren udtalte i avisen, at a-kasserne er for blødsødne over for de ”luddovne” akademikere, og at der ikke sanktioneres hårdt nok over for dem, der undlader at søge job som for eksempel kassemedarbejder i Netto.
Faktisk søger de ledige både meget bredt og meget strategisk klogt, siger Bent Greve.
”Det overrasker mig, at kun 7 procent holder sig snævert til at søge job inden for deres felt. Og det er positivt, at 84 procent af de arbejdsløse magistre går efter kombinationsstillinger, fx administrative job hvor de også kan bruge deres akademiske kompetencer. Kombinationsstillinger kan være en rigtig god indgang til arbejdsmarkedet for en nyuddannet akademiker”, siger Bent Greve.
1,7 job om ugen, max 38 minutter fra bopælen
Undersøgelsen ændrer ikke beskæftigelsesborgmesterens synspunkt.
I en mail til Magisterbladet skriver Cecilie Lonning-Skovgaard, at hun glæder sig over, at nogle akademikere tilsyneladende ender med at søge bredt, for:
"Alle job er gode job, som både Nettos direktør og beskæftigelsesministeren også har fremhævet i debatten. Men undersøgelsen siger samtidig, at, at selv efter halvandet års ledighed har kun under halvdelen af akademikerne søgt et ufaglært job, så det gør de altså først, når de kan se skriften på væggen, nemlig enden af dagpengeperioden”, skriver Cecilie Lonning-Skovgaard.
Det er også den tilbagemelding, hun får fra kommunens jobcentre, og som kommunens nyligt gennemførte dimittendanalyse også siger, fortsætter hun i mailen.
”Tilbage står stadig det faktum, at akademikerne i København søger 1,7 job om ugen og kun søger 38 minutter væk fra deres bopæl. Det er ikke godt nok, og det skal A-kasserne være med til at ændre ved at sanktionere mere på baggrund af vores rådighedsvurderinger. Det gør de ikke nu”, siger Cecilie Lonning-Skovgaard.
Opgørelsen fra MA bygger på svar fra 30 procent af A-kassens ledige medlemmer. Blandt de, der søger ufaglærte job, går flest efter ledige stillinger som butiksansat, pædagogmedhjælper og receptionist.
Et tab for samfundet og for den enkelte
Opgørelsen viser desuden, at hver fjerde ledige magister allerede inden for de første seks måneders arbejdsløshjedsperiode begynder at søge ufaglært arbejde.
Bent Greve forklarer, at de nyuddannede akademikere balancerer på en knivsæg imellem at få en nogenlunde indkomst og samtidig undgå at diskvalificere sig til akademikerstillinger på den lange bane.
”Hvis du sidder i Netto for længe, bliver sandsynligheden for, at du nogensinde kommer til at bruge dine akademiske kompetencer, mindre og mindre. Du får jo ikke opbygget en relevant erhvervserfaring, som gør dig mere attraktiv end de nyuddannede, der kommer efter dig”, forklarer Bent Greve.
Derfor skal dimittenderne først begynde at søge andre end akademiker-job efter tre-seks måneder, lyder hans anbefaling.
”Arbejdsløshed har negative personlige konsekvenser for den enkelte, så på et tidspunkt kan man blive tvunget til at sadle om i sin jobsøgning. Men for både samfundsøkonomien og for folk, der har brugt år på at uddanne sig, er det et kæmpe tab, hvis de ikke får brugt deres akademiske kompetencer”, siger Bent Greve.
Her er de otte mest søgte ufaglærte job:
- Butiksansat (41%)
- Pædagogmedhjælper (39%)
- Receptionist (39%)
- Lagermedarbejder (24%)
- Telefonsælger/mødebooker (20%)
- Tjener/cafémedarbejder (17%)
- Handicaphjælper (16%)
- Rengøring (13%)